Fahrenheit 9/11 / Fahrenheit 9/11 - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 25 maj 2024
Fahrenheit 9/11 (2004)
(Fahrenheit 9/11) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Fahrenheit 9/11 - Fahrenheit 9/11
dokumentarni / drama / zgodovinski   |  122 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Michael Moore
SCENARIJ: Michael Moore
IGRALCI: Michael Moore, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Mike Desjarlais
PRODUCENT: Jim Czarnecki , Kathleen Glynn , Kurt Engfehr
IZVRŠNI PRODUCENT: Agnes Mentre , Bob Weinstein , Harvey Weinstein
MICHAEL MOORE
"Guverner Bush. Sem Michael Moore."

GEORGE W.BUSH
"Lepo se obnašajte. Poiščite si pravo delo."

Zgodba

"Fahrenheit 9/11" je novo delo filmskega ustvarjalca in oskarjevega nagrajenca Michaela Moora. Po izrednem uspehu filma "Bovling za Columbine", ki je navdušil tako kritike kot občinstvo, je režiser in scenarist s pomočjo svojega pikrega humorja in edinstvene vztrajnosti vzel pod drobnogled zunanjo politiko Busheve vlade.

Film se loti perečih tem, s katerimi se danes spopadajo ZDA. Izjemni posnetki, neverjetne izjave in neomajno iskanje odgovorov na težka vprašanja. Moore podvomi v predsednika in njegovo administracijo, ki se ni zmenila za povezanost Savdske Arabije z 11. septembrom in se je brezglavo podala v vojno proti Iraku.

Film se začne z dvomljivimi volitvami leta 2000. Moore obudi Bushevo vprašljivo napredovanje iz propadlega teksaškega naftarja v voditelja svobodnega sveta. Nato se loti predsednikove osebne "Pandorine skrinjice" in prikaže tesno osebno prijateljstvo ter poslovne vezi njegove družine in sodelavcev z vlado Savdske Arabije in pripadniki družine bin Laden. Višek povezanosti vidi v letalski karti, ki je člane družine bin Laden brez obsežnega izpraševanja FBI popeljala iz Amerike takoj po tragičnem dogodku. Precej kričeča se mu zdita spodrsljaj v državni varnosti in nenehni strah državljanov pred morebitnimi terorističnimi napadi, medtem ko v Ameriki velja "patriotski zakon", ki posega v temeljne človekove pravice. Zavito v meglo je tudi dejstvo, da so bile ameriške meje zaradi pomanjkanja sredstev nevarno nezavarovane, Busheva vlada pa je ogromne količine denarja usmerila v pripravo v na pol sveta oddaljeno vojno.

Vojna v Iraku se začne, Moore pa s kombinacijo izredne čustvenosti in zmerne jeze obravnava njene tragične posledice. Medtem ko Amerika prikazuje bridko soočenje družin z izbruhom vojne, se ameriški vojaki soočajo s strašno realnostjo iraške fronte. Navzlic vsej tej grozi pa brezobzirna Busheva administracija razglasi zmago in med tem predlaga znižanje vojaških dodatkov in zdravstvenih sredstev. In medtem ko predsednik govori o častni smrti za Ameriko, vojska skuša rekrutirati srednješolce iz najrevnejših soseščin. Sramoten položaj se samo še stopnjuje, ko zagledamo poslovne voditelje, ki se okoriščajo s človeškim trpljenjem, iraško nafto in krvjo ter denarjem ameriških davkoplačevalcev.

Samo Michael Moore je lahko v tem temačnem položaju videl popolno ironijo. Spodbujanje zakonodajalcev k branju že podpisanih zakonov, ali pa iskanje kongresnika, ki bi svojega otroka poslal v vojno v Irak. Dokumentarni film "Fahrenheit 9/11" je resnicoljuben, neusmiljeno šaljiv, močno provokativen in izredno zabaven.

Michael Moore: "Ni veliko kongresnikov, ki bi imeli tam svojega otroka … pravzaprav je samo eden. Morda bi morali najprej poslati svoje otroke vi. Kakšna se vam zdi zamisel?"

Biografija Michaela Moora

Michael Moore je leta 2002 v kategoriji najboljših režiserjev prejel oskarja za prelomni film "Bovling za Columbine" in posebno nagrado 55th Anniversary na filmskem festivalu v Cannesu leta 2002 ter cezarja za najboljši tujejezični film. "Bovling za Columbine" je bil pred režiserjevo novo mojstrovino najbolj uspešen dokumentarec vseh časov in je odprl vrata novemu valu uspešnih nefikcijskih filmov.

Moore je režiral tudi revolucionarni film "Roger and Me" (1989), ki govori o pogubnih posledicah odpuščanja delavcev v korporaciji General Motors v Flintu, v Michiganu. Z njim se je uvrstil na več kot sto seznamov desetih najboljših filmov leta in prejel nagrade za najboljši dokumentarni film na številnih ameriških filmskih festivalih. Posnel je še dokumentarec "The Big One" (1998) in celovečerec "Canadian Bacon" (1995), ki je bil uradni izbor na filmskem festivalu v Cannesu (nagrada Un Certain Regard).

Amerika Moora pozna tudi kot odličnega pisca stvarne literature. Njegovi zadnji knjižni uspešnici sta se prodali v skoraj 7 milijonski nakladi. Knjiga "Stari, kje je moja dežela?" (Dude, Where's My Country?) (2003) je šest tednov kraljevala na vrhu ameriške lestvice in v Nemčiji prejela nagrado za najboljšo knjigo leta, "Neumni beli možje" (Stupid White Men) (2001) pa je bila pri New York Timesu uvrščena na seznamu knjižnih uspešnic več kot eno leto. V številnih državah se je prebila na prvo mesto, v Veliki Britaniji pa so jo izbrali za knjigo leta. Napisal je še dve uspešnici in sicer "Downsize This! Random Threats from an Unarmed American" ter "Adventures in a TV Nation" (napisal skupaj s Kathleen Glynn).

Michael je prejel nagrado emmy za serijo "TV Nation" in produciral dvakratno emmyjevo nominiranko "The Awful Truth". LA Times je serijo označil za "najpametnejši in najzabavnejši šov na TV". Režiral je tudi glasbene spote za skupine R.E.M., Rage Against the Machine in System of a Down.

Rodil se je leta 1954 v Flintu, v zvezni državi Michigan. Pri štirinajstih se je na katoliškem semenišču šolal za duhovnika, pri petnajstih je bil skavt. Pri osemnajstih je postal eden najmlajših izvoljenih uradnikov v ZDA. Štiri leta kasneje je izstopil iz politike in se posvetil časnikarstvu. Urejal je The Flint Voice, ki je kmalu postal eden najbolj uglednih alternativnih časopisov v Ameriki.

Zdaj živi z ženo in hčerko v New Yorku in Michiganu.

Filmografija Michaela Moora

2004 FAHRENHEIT 9/11
2002 BOWLING FOR COLUMBINE
 • Oskar - najboljši dokumentarni film
 • Filmski festival v Canessu - nagrada 55th Anniversary
 • Nagrada cezar, Francija - najboljši tujejezični film
 • Nagrada Independent Spirit - najboljši dokumentarni film
 • Filmski festival v San Sebastiánu - nagrada občinstva
 • Nagrada bodil, Danska - najboljši ameriški film
 • Writers' Guild of America - najboljši izvirni scenarij

 • 1998 THE BIG ONE
 • Filmski festival v Aspnu - nagrada občinstva
 • Filmski festival v Denverju - najboljši dokumentarni film

 • 1995 CANADIAN BACON
 • Filmski festival v Cannesu (Un Certain Regard)

 • 1992 PETS OR MEAT
  1989 ROGER & ME
 • Mednarodni filmski festival v Torontu - nagrada občinstva, najboljši film
 • New York Film Critics Circle - najboljši dokumentarni film
 • Filmski festival v Chicagu - najboljši film
 • Filmski festival v Vancouverju - nagrada občinstva, najboljši film
 • L.A Film Critics - najboljši dokumentarni film
 • National Society of Film Critics - najboljši dokumentarni film


 • Kathleen Glynn, producentka

  Kathleen Glynn je pred kratkim je producirala z oskarjem nagrajeni dokumentarec "Bovling za Columbine" (2002), ki je med drugim prejel tudi posebno nagrado na filmskem festivalu v Cannesu, cezarja za najboljši tujejezični film ter nagrado Independent Spirit.

  Kot producentka se je podpisala tudi pod film Michaela Moora "Roger and Me" (1989), celovečerec "Canadian Bacon" (1995) in dokumentarec "The Big One" (1998). Njeni televizijski projekti vključujejo seriji "TV Nation" in "The Awful Truth". Prislužila si je nagrado emmy ter nagrado na filmskem festivalu v Montreuxu Rose D'or. Skupaj z Michaelom Mooreom je napisala knjigo "Adventures in a TV Nation".


  Kathleen je ena izmed voditeljev Centra za pravičnost in demokracijo, ki osvešča ljudi o sistemu civilnih pravic, zagovarja neodvisno sodstvo in pravico do sojenja pred porotnim sodiščem. Z Moorom je ustanovila tudi Center za alternativne medije in kulturo, v okviru katerega podpira ustvarjalce filmov in organizacije, ki si prizadevajo popraviti krivice po svetu.

  Njen naslednji projekt je dokumentarec "Sicko" (2006), ki bo obravnaval sistem ameriških zdravstvenih zavarovalnic.

  LILA LIPSCOMB: "Moja družina predstavlja glavno oporo Ameriki. Pa ne samo moja družina, temveč na stotine družin. Na milijone. Ta država je zrasla na njihovih hrbtih."

  KONGRESNIK JOHN CONYERS (demokrat, Michigan)
  "Sedi, sin moj. Večino zakonov sploh ne preberemo. Se sploh zavedaš, kaj bi se zgodilo, če bi prebrali vsak zakon, ki ga sprejmemo?"

  MICHAEL MOORE
  "Nisem mogel verjeti, da skoraj noben kongresnik ni prebral patriotskega zakona, preden se je zanj glasovalo. Storil sem edino možno patriotsko potezo in sem jim ga prebral."

  BLAINE OBER, (predsednik, Družba za visoko varstvo - oklepna vozila v Atlanti)
  "Žal se nam zdi, da bo vsaj na kratek rok za nas položaj pozitiven... Dobro za posel, slabo za ljudi."

  GORDON BOBBITT (vodja marketinga , podjetje Kalmar - dobavitelj opreme ameriški vojski)
  "Nikjer drugje na svetu ni takšne priložnosti za posel, nov posel, kakršna se danes ponuja v Iraku."

 • Utrinki iz premiere
 • Fahrenheit 9/11 analiziran tudi na unive...
  Fahrenheit 9/11 odlično
  Fahrenheit 9/11 na oskarjih
  Predpremiera Fahrenheit 9/11
  Fahrenheit 9/11 najboljši film občinstva...
  Fahrenheit 9/11 še naprej dviguje prah
  Fahrenheit 9/11 podira rekorde
  Fenomen Michaela Moora
  Zlata palma za Fahrenheit 9/11
  Fahrenheit 9/11 tudi pri nas pred 11. se...
  V KINU: maj 2024
   Samsara / Samsara Samsara
  (Samsara)
  16. 05. 2024
   Roparka Lucy / Lucy ist jetzt Gangster Roparka Lucy
  (Lucy ist jetzt Gangster)
  23. 05. 2024


  PRVA STRAN

  NOVICE
  Mediji o nas
  Arhiv


  KINO
  V kinu
  Arhiv


  DVD
  Na DVD-ju
  Arhiv


  BOX OFFICE
  Distribucija - SLO
  Top all time - SLO
  Obisk - SLO


  PRESS

  POVEZAVE  O NAS

  KONTAKT

  Facebook Cinemania group
  KONTAKT