NOVO na DVD/filma LOV in LAHKO NOČ, GOSPODIČNA ter ESTRELLITA - PESEM ZA DOMOV / Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     MEDIJI O NAS      |      ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   četrtek, 2 februar 2023
sreda, 4. september, 2013  NATISNI NATISNI      POŠLJI POŠLJI
NOVO na DVD/filma LOV in LAHKO NOČ, GOSPODIČNA ter ESTRELLITA - PESEM ZA DOMOV
EstrellitaLOV
Lov, ki ga številni kritiki opevajo kot najboljši film Michaela Vinterberga po njegovi mednarodni senzaciji Praznovanje (Festen), je napeta psihološka drama o moči laži ter uničujočih posledicah krive obtožbe. Mads Mikkelsen je za svojo vlogo na letošnjem festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljšega igralca.

Dansko podeželje v mesecih pred božičem. Lucas, nedavno ločeni štiridesetletnik, je vzgojitelj v vrtcu, kjer ga otroci obožujejo. Prosti čas preživlja v družbi dobrih prijateljev v krajevnem lovskem klubu. Nekega dne pa hči njegovega najboljšega prijatelja ravnateljici vrtca pove nekaj, kar bi lahko nakazovalo spolno zlorabo. Nepremišljene besede majhne deklice njegovo življenje v trenutku obrnejo na glavo. Laž se širi kot virus, panika in nezaupanje kmalu uideta izpod nadzora in tesno povezana skupnost se znajde v stanju množične histerije, Lucas pa se je prisiljen podati v samoten boj za svoje življenje in dostojanstvo.

Kar dva slovenska filma smo izdali na enem DVD ploščku. Režiser Metod Pevec nam ponudi dve svoji odlični stvaritvi: Lahko noč, gospodična in Estrellita - Pesem za domov


LAHKO NOČ, GOSPODIČNA
Če ne bi bilo filma Pod njenim oknom, tudi Lahko noč, gospodična ne bi bil nikoli posnet. Metod Pevec in Polona Juh sta se v prvem filmu zapletla v ustvarjalno razmerje, ki je na nek način terjalo nadaljevanje. Lahko noč, gospodična seveda ni neposredno nadaljevanje temveč zgolj smiselno nadaljevanje teme. Podobna junakinja tokrat vstopa v zgodbo z zavezanostjo prvemu materinstvu in povprečnemu zakonu na eni strani ter s potrebo po afirmaciji lastnih poklicnih oziroma ustvarjalnih ambicij na drugi strani. Punca, ki je v prvem filmu iskala ljubezen, je dobila vse: moža, poklic, otroka. Sooči pa se z neozdravljivo utrujenostjo svoje ljubezni, zato se spet znajde na začetku, spet se zaplete v zgodbo.

Hana in Samo sta še vedno mlada, imata hišo, čudovito hčerko in dobro delo. On je odločen in uspešen, ona pa malce hipersenzibilna in sanjava. Njen svet zares spoznamo šele skozi pravljice, ki jih vsak večer pripoveduje svoji hčerki - v sproti izmišljenih zgodbicah se prepletajo bajeslovni arhetipi in njeno vsakdanje življenje. V uglajeni družinski rutini pa se pojavijo razpoke: lažnivi pogovori, nezaupanje in ljubosumnost. On po moško taji svoje skrivno razmerje s sodelavko, ona pa brezkompromisno terja resnico. Spozna jo precej brutalno. Ničesar ne poskuša reševati. Spakira kovček in se preseli k svoji mami. Tudi hčerko začasno prepusti možu. Zdi se, da bo njeno nesrečo omililo srečanje s prijateljem iz študentskih let, vendar je šarmantni Lev še manj zvest.


ESTRELLITA - PESEM ZA DOMOV
Pesem za domov je sodobna zgodba o stari italijanski violini, ki je povod za nasilen obračun med protagonisti in se giblje med skrajnostmi, najsi gre za ljubezen, glasbo ali pohlep.

Dora Fabiani je učiteljica klavirja, vendar je zanjo bolj usodno, da je bila trideset let žena, muza in desna roka bolj uspešnega moža violinista Mihaela Fabianija. Po njegovi nepričakovani smrti pa odkrije, da ni bila edina, celo da ji je mož prikril velik del svojega intimnega življenja. Izdajstvo jo globoko prizadane. Takrat pa se pojavi skromen deček (Amir) iz revne delavske družine, ki trdi, da je z njenim pokojnim možem večkrat igral v lokalu sumljivega slovesa in da bi rad vsaj enkrat zaigral na Fabianijevi dragoceni violini. Dora mu prisluhne. Izkaže se, da je fant talentiran, manjka mu sicer resna glasbena izobrazba in nima lastne violine. Amir prihaja igrat na violino, Dora pa v njem začuti pravega naslednika za ta instrument. Poskrbi za njegovo glasbeno šolanje in budno spremlja njegov razvoj. Plaz konfliktov pa se sproži, ko Dorinega sina Julijana zamika velika vrednost stare italijanske violine. Zahteva svojo polovico. Medtem ko Doro zanima glasbena usoda instrumenta, pa Julijan v violini vidi predvsem veliko denarja. Ker se mu Dora upre, s svojo zahtevo vstopi v življenje revne in tudi nesrečne družine, kjer je prav ta violina vir upanja. Vendar se meščansko razvajeni Julijan sooči z nenavadno borbenostjo Amirjeve lepe mame. Najhujši spor postane skoraj ljubezen.

Režiserjeva izjava
Kar nekaj časa sem se navduševal, da bi imel ta film naslov Zakaj ste tako žalostni nocoj? Pa bojda žalost ni komercialno privlačna. Jaz pa dvomim. Zato ker sem bil tolikokrat v veselih družbah, ki so si v najbolj veseli fazi zaželele najbolj žalostnih pesmi. Zgodba tega filma se ves čas potika nekje po trikotniku ljubezen-žalost-glasba. Samo nesrečne ljubezni so velike in samo žalostne pesmi so ji vredne - to že vemo - ampak zakaj imamo toliko veselja s to žalostjo? Ni me zanimala tista žalostna, skoraj vulgarna žalost, ampak tista redka, prosvetljena žalost, ki je malce čudežna, zdravilna, tista ki ljudi lepša in spreminja. (Metod Pevec)

Cinemania group
Dedek gre na jug že v kinu
Prihaja v kino - HOPE
Prihaja v kino - OKUS LAKOTE
Že v kinu - Padati
Najbolj priljubljena pravljica OSTRŽEK ž...
Dnevnik Diane Budisavljević že v kinu
Že v kinu - NE BOM VEČ LUZERKA
Že v kinu - STAREC IN PIŠTOLA
V kinu SODNICA
Že v kinu - NA OBALI CHESIL


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT