Celovečerni koprodukcijski film BESA zmagovalec 22. filmskega festivala v Trstu! / Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     MEDIJI O NAS      |      ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   torek, 23 april 2024
petek, 28. januar, 2011  NATISNI NATISNI      POŠLJI POŠLJI
Celovečerni koprodukcijski film BESA zmagovalec 22. filmskega festivala v Trstu!
BesaZmagovalec 22. filmskega festivala v Trstu je koprodukcijski celovečerni film BESA, srbskega režiserja Srđana Karanovića. Dobitnika nagrade za najboljši film festivala je letos izbralo občinstvo in nagradilo režiserja tudi s 5.000 EUR denarne nagrade.

Film je prestižno priznanje prejel v konkurenci filmov, v kateri so bili predstavljeni najuspešnejši filmi lanskega leta iz centralne in vzhodne Evrope, med njimi romunska filma Aurora (r. Christi Puiu, predstavljen na Filmskem festivalu v Cannesu) in If I want to whistle, I whistle (r. Florin Serban, dobitnik nagrade žirije lanskega Berlinala), madžarska filma Adrien Pal (r. Agnes Kocsis, predstavljen na Filmskem festivalu v Cannesu) in Tender son - Frankenstein project (r. Kornel Mundrucso, predstavljen v tekmovalnem programu Filmskega festivala v Cannesu) in Tilva Roš (r. Nikola Ležaić, zmagovalec lanskega Sarajevo Film Festivala).

Režiser in scenarist Karanović je dogajanje filma Besa postavil v vas na jugu Srbije v obdobju pred prvo svetovno vojno. Film zaznamuje ljubezenska zgodba med poročeno slovensko učiteljico Leo in Albancem Azemom. V glavnih vlogah igrata slovenska igralka Iva Kranjc in ena od legend nekdanjega jugoslovanskega filma Predrag Miki Manojlovič, avtorsko ekipo pa sestavljajo poleg Karanovića še direktor fotografije Slobodan Trninić, montažerja Branka Čeperac in Mateja Rackov, oblikovalec zvoka Julij Zornik, oblikovalka maske Tina Šubic Dodočić in scenaograf Goran Joksimović

Film, ki je bil prikazan v Sloveniji na lanskoletnem LIFFu bo letos prikazan tudi v kinematografih. Nastal v mednarodni koprodukciji koproducentov iz Srbije (glavni producent filma je družba Baš Čelik iz Beograda), Slovenije (slovenski koproducent je Vertigo/Emotionfilm), Madžarske, Francije in Hrvaške, sofinancirali pa so ga javni skladi iz omenjenih držav, med njimi tudi Filmski sklad republike Slovenije in evropski filmski sklad Eurimages. Pri produkciji je sodelovala tudi FS Viba film.

Več o filmu BESA
Cinemania group
ŽE V KINU: Kobenhaven ne obstaja
Dedek gre na jug že v kinu
Prihaja v kino - HOPE
Prihaja v kino - OKUS LAKOTE
Že v kinu - Padati
Najbolj priljubljena pravljica OSTRŽEK ž...
Dnevnik Diane Budisavljević že v kinu
Že v kinu - NE BOM VEČ LUZERKA
Že v kinu - STAREC IN PIŠTOLA
V kinu SODNICA


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT