Intervju z režiserjem filma Vera Drake / Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     MEDIJI O NAS      |      ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   petek, 14 junij 2024
petek, 13. maj, 2005 NATISNI NATISNI      POŠLJI POŠLJI
Intervju z režiserjem filma Vera Drake
Vera DrakeBritanski režiser Mike Leigh je posnel presunljivo dramo Vera Drake. Zgodba govori o gospodinji, ki brez plačila pomaga mladim ženskam pri prekinitvi nezaželene nosečnosti. Splavi so bili namreč v 50-ih letih prejšnjega stoletja v Angliji prepovedani. Gre za intimno dramo, ki je polna moralnih dilem. O pravilnosti njenih dejanj bo verjetno presojal vsak gledalec sam.
Mike Leigh je spregovoril o razlogih za snemanje filma in o poteku zgodbe:

Čemu ste želeli prikazati zgodbo Vere Drake?
Večina mojih filmov govori o starševstvu in otrocih - imeti otroke ali ne, jih želeti ali ne. V tem filmu, katerega zgodba se dogaja v času, ko je bil splav v Angliji še vedno večinoma prepovedan, sem hotel prikazati ljudi, ki so verjeli, da je prekinitev nezaželene nosečnosti zlo. Vera Drake je pozitivna osebnost, ki ljubi življenje. A vseeno v prostem času opravlja splave. Nikoli za denar - preprosto želi pomagati ljudem, če je le to v njeni moči.

Toda zakaj film danes?
V prenaseljenem svobodnem svetu je splav eno izmed najbolj perečih vprašanj. S postavitvijo filma v 50-a leta prejšnjega stoletja sem se moralne dileme lotil posredno. Poleg tega je moje delo postavljati vprašanja in ne ponujati preprostih, površinskih odgovorov. Gre za občutljivo in zelo težko temo.

V filmih se osredotočate na družino. Kaj pa politika?
Res je družina moja tema. Družine so mikrokozmos družbe. Vsi moji filmi so politični, tudi Vera Drake, ki govori o posameznici, izločeni iz družbe in njenih sistemov. Seveda pa se ne ubadam s politiko kot tako. Ne boste videli političnih razgovorov ali politikov.

Zakaj Vera Drake opravlja splave?
Do tega ni prišlo kar naenkrat, ampak se je nabiralo več let. Vera se sploh ne vidi kot nekdo, ki opravlja take posege. Preprosto pomaga ženskam. Z Imeldo Staunton sva se zavedala, da bo morda izgledalo čudno, da je njen lik tako skrivnosten. A takšnih je bilo na stotine žensk. Opravili smo številne raziskave. To so počele, ker je bilo potrebno.

 • Celoten intervju in več informacij o filmu si lahko preberete tukaj
 • Cinemania group
  ŽE V KINU: Kobenhaven ne obstaja
  Dedek gre na jug že v kinu
  Prihaja v kino - HOPE
  Prihaja v kino - OKUS LAKOTE
  Že v kinu - Padati
  Najbolj priljubljena pravljica OSTRŽEK ž...
  Dnevnik Diane Budisavljević že v kinu
  Že v kinu - NE BOM VEČ LUZERKA
  Že v kinu - STAREC IN PIŠTOLA
  V kinu SODNICA


  PRVA STRAN

  NOVICE
  Mediji o nas
  Arhiv


  KINO
  V kinu
  Arhiv


  DVD
  Na DVD-ju
  Arhiv


  BOX OFFICE
  Distribucija - SLO
  Top all time - SLO
  Obisk - SLO


  PRESS

  POVEZAVE  O NAS

  KONTAKT

  Facebook Cinemania group
  KONTAKT