Bovling za Columbine / Bowling for Columbine - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   ponedeljek, 24 junij 2024
Bovling za Columbine (2002)
(Bowling for Columbine) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Bovling za Columbine - Bowling for Columbine
dokumentarni / drama   |  120 min
DRŽAVA: Kanada | Nemčija | ZDA
REŽIJA: Michael Moore
SCENARIJ: Michael Moore
IGRALCI: Michael Moore, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE:
PRODUCENT: Charles Bishop , Jim Czarnecki , Kathleen Glynn , Michael Donovan
IZVRŠNI PRODUCENT: Wolfram Tichy
Zgodba


“Bovling za Columbine” je šaljiv, a grozljiv film o Združenih državah Amerike. To je film o tamkajšnjih razmerah, o nasilnem duhu. Zakaj mora vsako leto zaradi nasilja z orožjem v Ameriki umreti 11 000 ljudi? Televizijci pred kamerami valijo krivdo na vse mogoče, od hudiča do video igric. Toda ali se res tako razlikujejo od ostalih držav? Kaj jih tako ločuješ. Kako so lahko postali tako gospodarji kot žrtve tega množičnega nasilja? To ni film o nadzoru nošenja in uporabe orožja. To je film o trepetajočem srcu in duši Združenih držav, o 280. milijonih Američanov, ki imajo srečo, da smejo imeti pri sebi ustavno zaščiteno Uzi.

“Bovling za Columbine” je bil po 46. letih prvi dokumentarni film, ki se je smel potegovati za nagrade na filmskem festivalu Cannes. Žirija mu je enoglasno podelila posebno nagrado ob 55. letnici festivala.

Posnetki varnostnih kamer gimnazije Columbine; dom oskarjevega nagrajenca, predsednika Združenja za pravico do nošenja orožja (National Rifl e Association) Charltona Hestona; fant, ki doma ustvari bombo po knjigi The Anarchist’s Cookbook; šestletnik, ki umori prav šestletnik, ki umori prav Cookbook tako šestletno deklico - “Bovling za Columbine” je popotovanje po Ameriki, skozi njeno zgodovino. Zakaj je naše iskanje sreče tako prepleteno z nasiljem?

NAJBOLJŠI DOKUMANTAREC VSEH ČASOV
International Documentary Association, ustvarjalci dokumentarcev po vsem svetu.
 • Najboljši dokumentarec, Chicago Film Critics Association
 • Najboljši dokumentarec, 2002 National Board of Review
 • Najboljši dokumentarec, 2002 Toronto Film Critics Association Awards
 • Nominacija za najboljši film, 2003 Golden Satellite Awards
 • Nominacija za najboljši dokumentarec, 2003 Golden satellite Awards
 • Najboljši dokumentarec, 2002 Southeastern Film Critics Association Awards
 • Najboljši dokumentarec, Online Film Critics Society
 • Nominacija za najboljši dokumenatrec, Broadcast Film Critics’ Critics Choice Awards
 • Najboljši dokumentarec, New York Society of Online Film Critics
 • Najboljši dokumentarec, Kansas City Film Critics Circle
 • Najboljši dokumentarec, Dallas-Ft. Worth Film Critics Association
 • Najboljši dokumentarec, Florida Film Critics Circle
 • Najboljši dokumentarec, Las Vegas Film Critics Association
 • Nominacija za najboljši tuji film, The Cesar Awards, Francija
 • Najboljša montaža dokumentarca, American Cinema Editors, Nominacija za film in montažerja Kurta Engfehrja
 • Nominacija za najboljši dokumentarec, Independent Spirit Awards
REŽISER (Michael Moore) O FILMU

Zakaj ima film naslov “Bovling za Columbine”? Najprej naj pojasnim, da to ni film o bovlingu. Oboževalci bodo razočarani, če bodo v filmu iskali veliko razburljivih potez bovlinga. Prav tako to ni film o tragediji na gimnaziji Columbine, čeprav je ta dogodek na kratko prikazan.

Razlog za ta naslov je malo znano dejstvo, da bi morala biti ubijalca Dylan in Eric tistega jutra, ko so se zgodili umori, na treningu bovlinga na gimnaziji Columbine. Vsaj pet očividcev, med njimi tudi njuna učiteljica, je policiji povedalo, da so tistega jutra prvo učno uro na kegljišču videli vsaj enega, če ne oba fanta. Nekateri šolski in policijski uradniki so kasneje trdili, da sta fanta tisto jutro izostala, vendar pa se ni pojavil noben očividec, ki bi Erica in Dylana takrat videl kje drugje.

Eden izmed razlogov, da film nosi naslov “Bovling za Columbine” je ta, da so po pokolu učenjaki in strokovnjaki takoj zvalili krivdo na reči, ki dobijo vlogo glavnega osumljenca, kadarkoli v šoli pride do streljanja - na zlobno rock glasbo (v tem primeru na Marilyna Mansona), nasilne video igrice, in slabo starševstvo.

Poiskati takšne grešne kozle je prav tako nesmiselno kot kriviti bovling. Konec koncev je bil šport Erica in Dylana bovling, trenirala sta ga na gimnaziji Columbine - je bil bovling odgovoren za njuno zlobno ravnanje? Če sta ga tistega jutra igrala, je bovling sprožil njuno željo po množičnem umoru? In če sta tistega jutra izostala od pouka, je bil to razlog za pokol? Bovling bi morda spremenil njuno razpoloženje in bi ju odvrnil od tega, da bi se poslužila pušk. Kot vidite, je vse to nesmisel, prav tako kot je nesmisel kriviti Marilyna Mansona.

Naslov v sebi nosi tudi druge metafore o razmerah v Združenih državah, vendar bo najbolje, če jih prepustimo gledalcem in njihovi domišljiji.

Ali banka, ki deli puške, zares obstaja? Da. North Country Bank (ki ima verigo po Severnem Michiganu) vam ob vezavi denarja ponudi veliko izbiro pušk. Vse obresti, ki jih boste dobili, vam plačajo vnaprej v obliki puške. Banka je tudi pooblaščeni zvezni delilec orožja, tako da na licu mesta najprej preverijo vaš dosje. V mojem primeru je šlo za vezavo tisočih dolarjev, preverili so me in v eni uri sem zapustil banko s svojo novo Weatherby— prav táko vidite tudi v filmu. Za ta denar bi si lahko kupil dve palici za golf ali pa očetovo uro, a nič od tega ni viselo na steni, tako kot tiste tri puške. O ponudbi banke sem izvedel v časopisnem oglasu, ob puški je pisalo “Več zadovoljstva za vaš dolar”, North Country Bank.
Ste zares član NRA? Da. Trenutno imam “Life Membership” (doživljenjsko članstvo). Bil sem med mladinci in kot najstnik sem prejel NRA nagrado za dobrega strelca (takrat je bila NRA znana kot varnostno in lovsko združenje). Na lov sem šel s soseškimi otroki, v naši hiši pa ni bilo nikoli nobene puške. Po tragediji na gimnaziji Columbine sem se odločil, da se bom proti Charltonu Hestonu boril za predsedniško mesto združenja NRA. V primeru, da bi bil izvoljen, bi skušal doseči, da bi NRA spet postala varnostno združenje in ne združenje, ki zagovarja fanatičen odnos do orožja. Vendar pa so pravila določala, da je kandidatura možna le, če si član že pet let ali če kupiš doživljenjsko članstvo za 750 dolarjev. Slednje sem tudi storil. Čez nekaj časa sem ugotovil, da mi je to prizadevanje pobralo preveč časa, zato sem se odločil vso energijo usmeriti v film, ki sem ga ustvarjal.
Ko je James Nichols v spalnici napel petelina na svoji puški, kaj ste si mislili? Da je bila spalnica zares slaba odločitev in da bi se bila puška zlahka sprožila.
Kako ste prepričali Lockheed, da vas je spustil v svojo tovarno izstrelkov v Littletonu? Najprej naj povem, da se Lockheedovi ljudje ne bi strinjali z vašim izrazom “izstrelki.” Zdaj pravijo svojim izstrelkom Titan in Atlas, na katere so bile nekdaj (in so še vedno, a v manjšem številu) pritrjene bojne glave, “rakete.” To pa zaradi tega, ker sedaj Lockheedove rakete vodijo satelite v vesolje. Nekateri sateliti so meteorološki, nekateri telekomunikacijski, nekateri pa so tajni projekti Pentagona (kot na primer vohunski sateliti in sateliti, ki usmerijo jedrske izstrelke, če bi se ZDA kdaj odločile zanje). Lockheed Martin je največji dobavitelj obrambnega sistema v Združenih državah. Ustvarili so izstrelke MX, zdaj pa si močno prizadevajo razviti protiraketni ščit Star Wars. Imajo pet tovarn v okolici Littletona in Denverja in so privatni delodajalci številka ena v šolskem okrožju, v katerem je tudi gimnazija Columbine. Kako sem dobil dovoljenje za tamkajšnje snemanješ Grozil sem jim z bombardiranjem.
So Združene države res storile vse tisto, kar piše v knjižnici “What a Wonderful World”? Da.
Kako ste prišli do posnetkov varnostnih kamer streljanja na gimnaziji Columbine? Prosili smo zanje in šerifov urad nam jih je poslal.
Na posnetku vidimo učitelja teči po jedilnici. Je bilo z njim vse v redu? Da. V filmu ne prikažemo nikogar, ki je bil na šoli ranjen ali ubit.
Vam je gimnazija Columbine dovolila snemanje v notranjih prostorih? Ne. Kar vstopili smo in snemali prazne hodnike. Zlahka prideš noter. Dejansko na šoli še vedno ni poskrbljeno za varnost.
Kako ste dobili posnetke telefonskih klicev za nujno pomoč, ki so prispeli na dan pokola? Šerifov urad je novinarjem pripravil CD-Rom izbranih klicev, ostale pa je skušal prikriti. Dešifrirali smo jih in presenečeno ugotovili, da so mediji tisti dan močno ovirali linije, ko so želeli z nekom “oddajati v živo”. Takšno klicanje 911 je zločin.
Zakaj je Denver središče toliko vrst orožja za množično uničevanje? Pri tem ni nič nenavadnega. Smo narod, ki je v določenem obdobju imel 40 000 jedrskih bojnih glav. Obstaja še mnogo drugih krajev s podobnimi aktivnostmi.
Bovling za Columbine na DVD-ju in na VHS...
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT