Gorčilo si me prišel pogledati / Gorčilo - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   torek, 23 julij 2024
Gorčilo si me prišel pogledati (2015)
(Gorčilo) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Gorčilo si me prišel pogledati - Gorčilo
komedija   |  99 min
DRŽAVA: Srbija | Črna Gora
REŽIJA: Milan Karadžić
SCENARIJ: Miodrag Karadžić
IGRALCI: Boro Stjepanović, Milutin Karadžić, Dubravka Drakić, Emir Ćatović, Mladen Nelević, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Goran Volarević
PRODUCENT: Milutin Karadžić , Dragan Djurković
IZVRŠNI PRODUCENT: -
Dogajanje filma je postavljeno v hribovito črnogorsko vas, poleti leta 1968.

Na vrhuncu izgradnje infrastrukture SFRJ, z namenom, da bi revni sever Črne gore s cestami povezali z južnim delom,

'' … DRŽAVA bo iz različnih nadomestil vložila 24 milijonov 500 tisoč novih dinarjev za izdelavo dokumentacije in začetek del na magistralni cesti, ki bi povezala sever in jug Črne gore. Za te namene nameravajo do konca leta 1975 vložiti okoli 277 milijonov novih dinarjev.''

pride v majhno vasico geometer Laza, da bi pripravil dokumentacijo za potek načrtovane ceste. Z njim pride tudi njegova žena Klara, baletka iz Narodnega gledališča v Novem Sadu, ki mora čez poletje ohranjati kondicijo za jesensko sezono. Odziv vaščanov na prihod geometra, njihova nagnjenost h korupciji, odziv na prihod ljudi, ki živijo drugačno življenje, je le eden od potekov zgodbe.

Vzporedno spremljamo spor družin Obad in Cvrkota, ki sta že 20 let v slabih odnosih zaradi medsebojnega obtoževanja o razlogih za odhod Zelja Cvrkote na Goli otok, kjer je preživel sedem let. Politična pristranskost, strah in nestrpnost očetov, stebrov družine, Gorčila Obada in Zelja Cvrkote, doseže vrhunec, ko se njuna otroka Petrašin Obad in Koviljka Cvrkota, zaljubita. Ko Koviljka zanosi, je boj zaljubljencev za skupno življenje prepleten s skrbmi in prizadevanjem njunih mater, Grozdane Obad in Miluše Cvrkote, da njun odnos uradno potrdita oz. razdreta.

Pomemben motiv v filmu je vest. Vest Maksima Obada, deda, ki se odloči, da se bo spremenil. Zato sklene, da bo svoja prepričanja javno izkazal z gradnjo družinske grobnice, ki nosi ogromen križ. Čeprav nanj pritiskajo sence preteklosti, ded vsem navkljub postavi spomenik, na katerem je napis Dimitrije, ime človeka, zaradi katerega se je Maksim spremenil. Naslov filma ''Si me prišel pogledat'', je pravzaprav vprašanje, ki ga Maksim postavi Dimitriju, ko ga končno vidi.

Spomenik in križ na grobnici družine Obad označi za škandaloznega partijski komite, ki pripravlja kandidate za predsednika občine, med katerimi sta Prele Obad in Lale Cvrkota. Zaradi tega partija navsezadnje izbere Lalo Cvrkota.

Trgovec Marinko, lastnik trgovine v središču vasi, je središčna oseba, ki povezuje aktualno dogajanje, vohunjenje, manipulacije, hkrati pa vztrajno zapeljuje geometrovo ženo Klaro, ki morda ve, na čigavem ozemlju bo zgrajena cesta. Gradnja ceste je povezana z denarjem, mali ljudje pa so za denar pripravljeni storiti vse …

Leto 1968 je leto sprememb, ko v majhni vasi pride do trčenja različnih svetov. Hipijevsko gibanje, svoboda telesa, gibanja, ljubezni, energije, ki jo predstavlja lepa baletka, proti podeželskemu, zaprtemu sistemu, v katerem je posameznik samo ubog, prestrašen, smešen mali človek, ki se skriva za kolektivno miselnostjo.
Utrinki iz premiere črnogorske komedije ...
Premiera črnogorske komedije GORČILO – S...


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT