Prvo leto po poroki / I Give It a Year - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   petek, 1 december 2023
Prvo leto po poroki (2013)
(I Give It a Year) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Prvo leto po poroki - I Give It a Year
komedija / romantični   |  97 min
DRŽAVA: Velika Britanija
REŽIJA: Dan Mazer
SCENARIJ: Dan Mazer
IGRALCI: Anna Faris, Rose Byrne, Simon Baker, Rafe Spall, Stephen Merchant, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Ben Davis
PRODUCENT: Eric Fellner , Tim Bevan
IZVRŠNI PRODUCENT: Liza Chasin
Prvo leto po poroki je zgodba o prvem letu zakonskega življenja, posneta po scenariju Dana Mazerja, ki se je kot scenarist podpisal tudi pod uspešnici Borat in Bruno.
Ambiciozna Nat (Rose Byrne) in nadarjeni romanopisec Josh (Rafe Spall) sta v srečnem razmerju, odkar sta se spoznala na zabavi. Med njima je takoj preskočila iskrica, čeprav sta si povsem različna. Josh je mislec, Nat pa bolj praktičnega značaja. Poroka je sanjska, toda družina, prijatelji in celo duhovnik jima ne pripisujejo veliko možnosti za dolgotrajni zakon. Privlačni zamenjavi bi bila lahko Joshevo bivše dekle Chloe (Anna Faris) in Natina čedna ameriška stranka Guy (Simon Baker).
Ob skorajšnji prvi obletnici poroke zakonca še vedno nočeta obupati in uničiti zakona. Jima bo uspelo?


PRODUKCIJA


Ustvarjalec filmov Dan Mazer je pri svojem režijskem prvencu Prvo leto po poroki uresničil posebne zamisli. Dotlej je bila njegova kariera pretežno ikonoklastične narave. Kot scenarist in producent je sodeloval s Sacho BaronomCohenom pri komičnih uspešnicah Da Ali G Show, Ali G Indahouse, Borat in Bruno ter se kot producent ali izvršni producent podpisal pod projekte The 11 O’Clock Show, Dog Bites Man in The Dictator. “Želel sem ustvariti nekaj bolj običajnega, vendar vseeno malce napetega in šokantnega. Staram se in s to norostjo ne morem nadaljevati v nedogled. Prišel je čas, ko ne želim več pretresati, zato da bi bil pretresljiv. Zabavno je preprosto zabavno.”

Mazer se je odločil svoj humor usmeriti v romantiko, a nikakor ga ni zanimala tradicionalna romantična komedija. “V večini tovrstnih komedij je v ospredju par, ki želi biti skupaj in mu to tudi uspe, sam pa sem pozornost namenil paru, ki naj bi se razšel. Vseeno sem vztrajal pri prijetni komediji, kjer najdeš ljubezen na pravem mestu po rahlo ponesrečenem zakonu. Nisem hotel ustvariti prekomerne grenkobe, po drugi strani pa so bridkost, zagrenjenost, jeza in prepiranje večje zagotovilo za zabavo kot ljubezen in metuljčki, šampanjec in podobno.”


MLADOPOROČENCA: JOSH + NAT


“Dobro komedijo ustvarjajo dobri liki,” pravi Mazer. “Josh in Nat to prav zagotovo sta. Josh je brezskrben, malce neodgovoren in zmeden mladenič, precej duhovit in šarmanten. Kot pisec je bil dokaj uspešen s svojo prvo knjigo, druga je še v nastajanju.”

“Josh se ne obremenjuje z imetjem, opazkami, ” nadaljuje scenarist in režiser. “Je nadarjen pisec in to s pridom izkorišča. Nat privlači s svojo duhovitostjo in razgledanostjo, čeprav življenja ne jemlje dovolj resno. Ugotovil sem, da je to lahko za partnerje in žene precej zoprno. Šarm in laskanje nista zagotovilo za dolgoročni uspeh. Pripeljeta te pred oltar. Kaj pa potem?”


ZAMENJAVI: CHLOE + GUY


Josh in Nat srečavata ljudi, ki jima bolj ustrezajo, toda za konkretnejša dejanja bi se bilo potrebno raziti. Pri Joshu se zaplete, ko se v njegovo življenje vrne stara simpatija, prav tako brezskrbna Chloe. Hitro spet postaneta prijatelja. Po Mazerjevih besedah gre za žensko različico Josha. “Je zabavna, polna življenja, manj poslovna, manj občutljiva na opazke in malce bolj ikonoklastična. Veliko bolje se ujame z Joshom. Morda se ne zdi tako popolna kot Nat, a je prikupna na svoj način.”

Tako kot je za Josha morda primernejša Chloe, je Guy tisti, ki mnogo bolj privlači Nat. “Medtem ko je Josh fant, ujet v moško telo, je Guy nedvomno odrasel moški,” pojasnjuje Mazer. “Guy bi brez težav zamenjal pnevmatiko in ugotovil napako v internetni povezavi, Josh pa bi počakal štiri mesece in upal, da se težave odpravijo same.”


PRIJATELJI + SORODNIKI


Ob Joshu in Nat ter pozneje tudi Chloe in Guyu, ki vlečejo nit zgodbe, za smeh skrbijo številni stranski liki, ki so jih upodobila zveneča imena, kot so Minnie Driver, Olivia Colman, Jason Flemyng in Stephen Merchant.

“Ko sediš v prostoru s skupaj z Minnie Driver, Stephenom Merchantom, Jasonom Flemyngom, Rafeom Spallom, Rose Byrne, Simonom Bakerjem in Anno Faris, hočeš biti del te skupine,“ je navdušen producent Kris Thykier. “Želiš si njihove družbe naslednjo uro in pol. Mislim, da bo to skrivna formula. Tipično vprašanje za romantične komedije 'Ali bosta postala par?' bo tu povsem odveč.”
Sveže poslastice na prodajnih policah: L...


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT