Hyde Park na reki Hudson / Hyde Park on Hudson - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   petek, 14 junij 2024
Hyde Park na reki Hudson (2012)
(Hyde Park on Hudson) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Hyde Park na reki Hudson - Hyde Park on Hudson
biografija / drama / komedija   |  94 min
DRŽAVA: Velika Britanija
REŽIJA: Roger Michell
SCENARIJ: Richard Nelson
IGRALCI: Bill Murray, Laura Linney, Olivia Williams, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Lol Crawley
PRODUCENT: Kevin Loader , David Aukin
IZVRŠNI PRODUCENT: -
V duhoviti drami, zgodovinski pripovedi o človeški plati enega izmed najslovitejših voditeljev, ki jo je po scenariju Richarda Nelsona režiral Roger Michell, sta glavni vlogi prevzela oskarjeva nominiranca Bill Murray in Laura Linney.

Junija 1939 se predsednik Franklin Delano Roosevelt (Bill Murray) pripravlja na obisk angleškega kralja in kraljice (Samuel West in Olivia Colman) na svojem domu v newyorškem Hyde Parku. Velika Britanija je tik pred vojno z Nemčijo, zato kraljevi par v ZDA prihaja po zavezništvo. Dogodek je še toliko odmevnejši, ker še nikoli v zgodovini ni nobeden izmed britanskih voditeljev stopil na ameriška tla.

Predsednik ZDA mora mednarodne obveznosti usklajevati z zapletenimi družinskimi zadevami. Za nepozaben kraljevi obisk poskrbijo tudi njegova žena Eleanor (Olivia Williams), mati Sara (Elizabeth Wilson) in tajnica Missy (Elizabeth Marvel).

Skozi oči Daisy (Laura Linney), Franklinove sosede in zaupnice, smo priča posebnemu odnosu med dvema velikima državama, kar nam, in tudi pripovednici sami, omogoči globlji vpogled v skrivnosti ljubezni in prijateljstva.


Izjava režiserja


Ko smo končali s snemanjem filma, sem znova prebral dnevnik Williama L. Shirerja, Berlin Diary, ki ga je hranil oče.

Shirer je bil ameriški novinar, ki je med drugo svetovno vojno veliko časa pogumno deloval v Berlinu. Dne 20 julija 1940 govori o tretjem imenovanju Franklina Delana Roosevelta v Chicagu. Nacistični mediji so poročali, da je bil ta dogodek dosežen z metodami, ki "so jih močno obsodili vsi prisotni".

Hitler se boji Roosevelta. Počasi spoznava, da je Rooseveltova podpora Veliki Britaniji eden glavnih razlogov za britansko zavračanje njegove ponudbe premirja.

Shirer nato navaja naslednji zgovorni odstavek iz tedanjega časopisa The Frankfurter Zeitung:

Roosevelt je oče angleških iluzij o tej vojni. Morda je njegova podla taktika preveč za Američane, morda ne bo ponovno izvoljen in morda, če bo izvoljen, se bo oklepal pasivnega programa svoje stranke. A čeprav morda ne bo posredoval s svojo floto ali vojsko, je povsem jasno, da bo posredoval s svojimi govori, spletkami in močno propagando, ki jo bo ponudil Angležem.

Roosevelt je s prezrtjem neposrednih interesov lastne stranke in prevladujočih teženj izolacionizma ali celo interesov lastnega volilnega telesa Angliji, ki se je znašla v brezupnem položaju, ponudil veliko upanje. Mnogim se je sicer premirje s Hitlerjem zdelo edini smiselni način za preprečitev invazije.

Kraljevi obisk v Hyde Parku na reki Hudson, ki se je zgodil 12 tednov pred izbruhom vojne, je po mojem mnenju zgodovinskega pomena. Gre za trenutek majhne geste, ki je pomenila ogromno. Tako kot lahko pri učinku metulja en zamah s krili metulja povzroči orkan na drugem koncu planeta, lahko en grižljaj vroče hrenovke (ironično frankfurtske) naznani Omaha Beach in dan zmage v Evropi.

Odličen scenarij Richarda Nelsona prefinjeno povezuje javno z zasebnim, notranje z zunanjim. Ob sosledju velikih dogodkov skušajo velike osebnosti s svojo močjo prevzeti krmilo zgodovine v svoje roke.

Mojega očeta so v bombniku Lancaster sestrelili nad Berlinom. Bil je vojni ujetnik. Že dolgo ga ni več z nami. Ko položim njegov izvod Shirerjevega dnevnika nazaj na polico, si v mislih še vedno vrtim dogodke s tedanjega kraljevega piknika.


O lokaciji


Newyorški Hyde Park, ki se nahaja ob reki Hudson približno 150 kilometrov severneje od mesta New York, je bil poseljen v 18. stoletju. Po predsedniku Franklinu Delanu Rooseveltu, najslovitejši osebi, rojeni v tem mestecu, se med drugim imenujeta kinematograf, Hyde Park Roosevelt Cinemas, in srednja šola, Franklin Delano Roosevelt High School.

Rooseveltova žena Eleanor je del družinskega posestva (imenovanega Hyde Park na reki Hudson), hišo Val-Kill, ki je bila sicer oddaljena od glavne hiše Springwood, preoblikovala v tovarno Val-Kill Industries. Tam so umetniki in obrtniki ljudi učili rokodelstva. Franklina Roosevelta je pobuda navdušila, zato jo je vključil v več svojih zveznih programov. Po zaprtju tovarne se je v hišo preselila gospa Roosevelt.

Hiši Val-Kill in Springwood sta obe uvrščeni v nacionalni register zgodovinskih krajev. Med njima poteka dobrih pet kilometrov dolga krožna sprehajalna steza. Nacionalni park nudi brezplačno Rooseveltovo turo z avtobusom, ki obiskovalce odpelje z lokalne železniške postaje in nazaj, vmes pa se ustavi na različnih lokacijah. Obiskovalci si tako lahko ogledajo Rooseveltovo knjižnico in muzej, Val-Kill, Springwood in Top Cottage, predsednikovo zatočišče na vrhu hriba.

Pred začetkom snemanja filma Hyde Park na reki Hudson in vrnitvi v leto 1939 se je režiser in producent Roger Michell veliko zadrževal in raziskoval v Rooseveltovi knjižnici in muzeju, prav tako tudi igralca Bill Murray in Laura Linney ter scenarist Richard Nelson. Obiskali so tudi ostale znamenite lokacije in stavbe.

Piknik z angleškim kraljem in kraljico je bil prirejen prav na in ob verandi hiše Top Cottage junija leta 1939. Jedilnik je med drugim vključeval vroče hrenovke, zeleno solato in jagodno torto.
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT