Atlas oblakov / Cloud Atlas - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   ponedeljek, 22 julij 2024
Atlas oblakov (2012)
(Cloud Atlas) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Atlas oblakov - Cloud Atlas
drama / fantastika / misterični   |  164 min
DRŽAVA: Hongkong | Nemčija | ZDA
REŽIJA: Tom Tykwer
SCENARIJ: David Mitchell , Lana Wachowski
IGRALCI: Halle Berry, Hugh Grant, Jim Broadbent, Susan Sarandon, Hugo Weaving, Tom Hanks, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Frank Griebe
PRODUCENT: Stefan Arndt , Andy Wachowski , Lana Wachowski
IZVRŠNI PRODUCENT: Philip Lee
Ganljiva in navdihujoča epska drama Atlas oblakov (Cloud Atlas), ki je po istoimenski knjižni predlogi Davida Mitchella nastala pod režisersko taktirko cenjenih režiserjev Lane Wachowski, Toma Tykwerja in Andyja Wachowskega, prikazuje, kako dejanja posameznika in njihove posledice vplivajo na življenja drugih, tako v preteklosti kot tudi v sedanjosti in prihodnosti.
V zgodbi se dramatično prepletajo dogodki, skrivnosti in romantika, ob tem pa se ena duša iz morilske prelevi v junaško. Eno dobro dejanje se prenaša skozi stoletja in predstavlja navdih za odločilno spremembo v daljni prihodnosti.

Zvezdniško mednarodno igralsko zasedbo sestavljajo oskarjevi nagrajenci Tom Hanks (Philadelphia, Forrest Gump), Halle Berry (Monster's Ball), Jim Broadbent (Iris) in Susan Sarandon (Dead Man Walking), v družbi uveljavljenih imen, kot so Hugo Weaving, Jim Sturgess, Doona Bae, Ben Whishaw, James D'Arcy, Zhou Xun, Keith David, David Gyasi in Hugh Grant. Vsak član igralske zasedbe se pojavlja v več vlogah, saj zgodba potuje skozi čas.

Scenarij je priredila režiserska trojica. Lana in Andy Wachowski sta se pred tem kot scenarista in režiserja podpisala pod izjemno trilogijo Matrix, ki je filmske blagajne po svetu napolnila za več kot 1,6 milijarde dolarjev. Tom Tykwer je prejel nagrado Independent Spirit ter nominacijo za nagrado BAFTA kot scenarist in režiser uspešnice Run Lola Run. Pred kratkim je režiral večkrat nagrajeni triler Perfume: The Story of a Murderer.

Ambiciozna epska mojstrovina, katere zgodba povezuje pet stoletij, "Atlas oblakov", odgovarja na vprašanja o življenju in smislu življenja, o katerem človeštvo razmišlja že od vsega začetka. S kalejdoskopsko pestrostjo dogodkov, čustev in nujnih človeških vezi, ki se raztezajo po neskončni časovnici, nakazuje, da se posamezna življenja po osebnih tirnicah nadaljujejo skozi stoletja. Duše vedno znova ob ponovnih rojstvih obnavljajo medsebojne vezi. Napake se lahko odpravijo … ali ponovijo. Svobodo je mogoče pridobiti ali izgubiti; k svobodi stremijo vse generacije. In kot vselej, ljubezen preživi.

"Nemudoma nas privabi pestrost zamisli, sočutje do človeških bitij, drznost, pogum, kombinacija klasičnega in povsem novega," pravi Lana Wachowski, ena izmed treh scenaristov/režiserjev, ki so priredili večkrat nagrajeni roman Davida Mitchella. "Tematsko preskakuje meje človeštva in spola, lokacije in časa ter pripoveduje zgodbo, ki potrjuje, da narava človeštva presega vse obstoječe meje. Pri branju romana nas je navdušilo prav to in pričeli smo se pogovarjati o scenariju."

"Del filma zaznamuje čudovita ljubezenska zgodba, prikazana skozi različna življenja, a ne naenkrat temveč v nizu trenutkov," pojasnjuje Lana glede ljubezni mladega para, ki postaja močnejša in vpliva na njuna dejanja skozi ponavljajoča se snidenja v različnih obdobjih. "To je še ena izmed tem - ljubezen lahko kadar koli spremeni smer našega življenja."

V igri so tudi druge sile. Tom Hanks, ki se pojavi v šestih vlogah, ki prikazujejo popotovanje ene duše od točke do točke na časovni premici, ugotavlja, da "se liki pogosto soočajo z nečim, kar bi lahko za vedno spremenilo njihova življenja, zato morajo ukrepati. Lahko so junaki ali strahopetci. Vprašati se je potrebno naslednje: 'Kaj je zgodovina drugega kot nešteti tovrstni trenutki, povezani v celoto? Kaj je človeška narava drugega kot niz odločitev, ki jih je potrebno sprejeti?'" Z nazornimi primeri poguma, upanja in čudežnih dogodkov kot tudi izdaje, trpljenja in izgube "Atlas oblakov" močno izpostavlja prav takšne dogodke. "Gre za nadvse zabaven način pripovedovanja," nadaljuje Hanks. "Kakšno sporočilo prinaša, pa je odvisno od interpretacije gledalca. Ne najdemo trenutka v filmu, ko kamera ni ujela kakšnega spektakularnega dogodka ali človeških čustev. Med branjem scenarija sem se sprva spraševal, kdo so ti ljudje, potem pa so njihove medsebojne vezi postajale jasnejše. Vse bolj žive so bile njihove težave, boj za preživetje ter izbire, ki povezujejo neko življenje z naslednjim. To me je povsem prevzelo. Gre za popolno kombinacijo zgodbe Davida Mitchella in filmske stvaritve treh režiserjev - izvrstno filmsko literaturo, ki preučuje povezljivost človeštva skozi čas."

"To snemanje je bila edinstvena filmska izkušnja," pojasnjuje Halle Berry, ki se prav tako predstavi v šestih vlogah. "Dvomim, da bom lahko še kdaj sodelovala v podobnem filmu. Navdušena sem nad njegovo izvirnostjo. Odpravljene so številne zapreke in uresničene mnoge razburljive zamisli. Upam, da bo ogled filma gledalce spodbudil k razmišljanju o tem, kako sprejemajo svet in svoja življenja."


Igralska zasedba:
 • TOM HANKS (Dr. Henry Goose, Hotel Manager, Isaac Sachs, Dermot Hoggins, Cavendish Look-a-like Actor, Zachry)
 • HALLE BERRY (Native Woman, Jocasta Ayrs, Luisa Rey, Indian Party Guest, Ovid, Meronym)
 • JIM BROADBENT (Captain Molyneux, Vyvyan Ayrs, Timothy Cavendish, Korean Musician, Prescient 2)
 • HUGO WEAVING (Haskell Moore, Tadeusz Kesselring, Bill Smoke, Nurse Noakes, Boardman Mephi, Old Georgie)
 • JIM STURGESS (Adam Ewing, Poor Hotel Guest, Megan's Dad, Highlander, Hae-Joo Chang, Adam/Zachry's Brother in Law)
 • DOONA BAE (Tilda, Megan's Mom, Mexican Woman, Sonmi-451, Sonmi-351, Sonmi Prostitute)
 • BEN WHISHAW (Cabin Boy, Robert Frobisher, Store Clerk, Georgette, Tribesman)
 • JAMES D'ARCY (Young Rufus Sixsmith, Old Rufus Sixsmith, Nurse James, Archivist)
 • XUN ZHOU (Talbot/Hotel Manager, Yoona-939, Rose)
 • KEITH DAVID (Kupaka, Napier, An-Kor-Apis, Prescient)
 • DAVID GYASI (Autua, Lester Rey, Duophysite)
 • SUSAN SARANDON (Madame Horrox, Older Ursula, Yusouf Suleiman, Abbess )
 • HUGH GRANT (Rev. Giles Horrox, Hotel Heavy, Lloyd Hooks, Denholme Cavendish, Seer Rhee, Kona Chief)
Filmska ekipa:
 • THE WACHOWSKIS /Andy, Lana (scenarista/režiserja/producenta)
 • TOM TYKWER (scenarist/režiser/producent/skladatelj)
 • DAVID MITCHELL (roman)
Kopica novih filmov vaš čaka na prodajni...
Stoječe ovacije za film Atlas oblakov


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT