Povratne steklenice / Vratné lahve - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   petek, 14 junij 2024
Povratne steklenice (2007)
(Vratné lahve) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Povratne steklenice - Vratné lahve
drama / komedija   |  100 min
DRŽAVA: Češka | Velika Britanija
REŽIJA: Jan Sverák
SCENARIJ: Zdenek Sverák
IGRALCI: Daniela Kolárová, Tatiana Vilhelmová, Zdenek Sverák, Alena Vránová, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE:
PRODUCENT: Eric Abraham , Jan Sverák
Komična ljubezenska zgodba o sprejemanju starosti in hkrati velika kinematografska uspešnica na Češkem.

Josef, učitelj književnosti, se nekega dne zave, da nikakor več ne razume svojih učencev in zato takoj pusti službo. Novica preseneti njegovo ženo Eliško s katero sta poročena že trideset let in ki ni vajena, da cel dan preživi z godrnjavim in nezadovoljnim možem. Josef se na njeno veselje odloči, da lahko kljub letom še veliko prispeva družbi in tako kmalu začne z iskanjem nove službe. Noben poskus se mu ne posreči, še najmanj kot edini šesdesetletni kurir na kolesu, dokler ne sprejme dela v lokalnem supermarketu na oddelku za povratne steklenice. Ob delu Josef spozna, da znanje, ki ga mora predajati, ne izhaja iz knjig pač pa iz življenja samega, zato se kot človek, ki se vedno rad vtika v življenja drugih, odpravi na misijo "učenja", kar seveda vedno ne naleti na odobravanje…

Povratne steklenice je zadnji film v trilogiji režiserja Jana Svěraka in scenarista/igralca Zdeneka Svěraka. Trilogija se začne s filmom "ELEMENTARY SCHOOL" (1992), ki raziskuje otroštvo, se nadaljuje s filmom "KOLYA" (1996), ki se ukvarja z odraslo dobo in se zaključi s filmom POVRATNE STEKLENICE, ki je poglobljen prikaz starejšega obdobja v človekovem življenju. "ELEMENTARY SCHOOL" lahko pohvali z nominacijo za oskarja, "KOLYA" pa celo z oskarjem za najboljši tujejezični film. POVRATNE STEKLENICE so bile najbolj gledan film v češki zgodovini.


FILMSKA EKIPA


JAN SVĚRÁK (režiser, producent)

Rojen leta 1965 na Češkem. Študiral je na praški filmski akademiji (FAMU), kjer je diplomiral leta 1988.

Jan Svěrák je svoj talent prvič pokazal s kratkim filmom "Space Odyssey II". Leta 1989 je za dokumentarni film "Oilgobblers" kot študent prejel prestižno nagrado, ki jo podeljuje "Student Academy Awards, ZDA".

Dve leti kasneje je predstavil svoj filmski prvenec "Elementary School", za katerega je scenarij napisal njegov oče , Zdeněk Svěrák, ki je hkrati igral v omenjenem filmu. Film je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film.

Janov naslednji film "Accumulator 1" je veljal za največjo filmsko produkcijo na Češkem, prav tako pa je bil najbolj popularen film leta.

Film "The Ride" je bil prav tako velika uspešnica na Češkem. Za nizkoproračunski film je skupaj s kolegom Martinom Dostálom napisal tudi scenarij. Takoj ko so ga začeli predvajati, je film dobil kultni status in za več kot leto ostal najbolj gledan film v državi.

Pri filmu "Kolya" je Jan ponovno sodeloval s svoji očetom Zdeněkom Svěrákom. Oče je napisal scenarij in igral v filmu. "Kolya" je prejel prestižno nagrado oskar za najboljši tujejezični film in Češki po tridesetih letih prinesel drugega oskarja.

Jan Svěrák je poročen, oče treh otrok in živi v Pragi.


ZDENĚK SVĚRÁK (scenarist, igra vlogo JOSEFA TKALOUNA)

Filmski in gledališkli scenarist, pisatelj, igralec in pisec pesmi. Njegovi filmi so bili za nagrado oskar nominirani trikrat: za komedijo "Vesničko má středisková" (1985, režija Jiří Menzel), za film "Elementary School" (1991, režija Jan Svěrák) in za film "Kolya", ki je dejansko leta 1997 dobil oskarja.

Diplomiral je iz češkega jezika in literature. Spisal je ogromno kratkih zgodb, pravljic, filmskih in televizijskih scenarijev. Prav tako je igral v številnih filmih. Redno gostuje na televiziji v različnih oddajah in serijah. Leta 2006 so mu na Češkem podelili naslov "osebnost leta".


DANIELA KOLÁŘOVÁ (ELIŠKA TKALOUNOVÁ)

Ena najbolj znanih čeških filmskih in gledaliških igralk je diplomirala na praški akademiji oz. gledališki fakulteti (DAMU). V 70ih je zaslovela z igranjem v filmski komediji in tv serijah (Taková normální rodinka - A Sort Of A Common Family, Nemocnice na kraji města - Hospital At The Edge Of Town).
Že po tretjem letu na Akademiji je igrala v "Soukromá vichřice" (Private Torment - 1967, režija Hynek Bočan) in opozorila na svoj talent. S kolegom Jaromírjem Hanzlíkom sta postala popularni igralski par predvsem v komedijah kot npr: "Slasti otce vlasti" (Father of His Country's Joys - 1969, režija Karel Steklý), "Noc na Karlštejně" (A Night at Karlstein - 1973, režija Zdeněk Podskalský) in "Léto s kovbojem" (Summer With A Cowboy - 1976, režija Ivo Novák). Zdeneka Svěráka je spoznala kot soigralka v filmu "Na samotě u lesa" (Seclusion Near A Forest - 1976).

V zgodnjih 90ih je zmanjšala obseg igralskega dela, saj se je začela ukvarjati s politiko.

Z Janom Svěrák je prvič sodelovala pri filmu "Obecná škola" (Elementary school, 1991).
Povratne steklenice slavile v Damasku!
Zlati kolut za film Povratne steklenice!
Bliža se 18. Liffe
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT