Heroj / Ying Xiong - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   ponedeljek, 22 julij 2024
Heroj (2002)
(Ying Xiong) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Heroj - Ying Xiong
akcija / pustolovski / zgodovinski   |  99 min
DRŽAVA: Hongkong | Kitajska
REŽIJA: Yimou Zhang
SCENARIJ: Li Feng , Wang Bin , Yimou Zhang
IGRALCI: Jet Li, Maggie Cheung, Tony Leung Chiu Wai, Ziyi Zhang, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Christopher Doyle
PRODUCENT: William Kong , Yimou Zhang
IZVRŠNI PRODUCENT: Dou Shou Fang , Weiping Zhang
Zgodba

Na vrhuncu državljanske vojne je Kitajska razdeljena na sedem kraljestev, ki se že več let bojujejo za prevlado, zato umirajo in trpijo številni prebivalci. Najbolj odločno je kraljestvo Qin. Njihov kralj je obseden z zavzetjem celotne Kitajske, da bi tako postal prvi cesar. Ves čas je tarča atentatorjev iz preostalih šestih kraljestev. Med vsemi atentatorji so najmočnejši legendarni Broken Sword, Flying Snow in Sky.

Kdor premaga te tri, dobi pomembno mesto, gore zlata in sprejem pri kralju. A ta naloga je skoraj nemogoča. V desetih letih ni uspelo prav nikomur. Ko skrivnostni šerif Nameless pride h kralju z orožji treh atentatorjev, kralj nestrpno pričakuje zgodbo. Med njima je le deset korakov. Nameless pove, da se je deset let učil rokovanja z meči in da je v siloviti bitki premagal slovitega Skyja. Po tej zmagi se poda za dvojico Flying Snow in Broken Sword. Tokrat ne uporabi meča, ampak izkoristi njuno močno medsebojno navezanost. Kralj napeto posluša zgodbo, a sledi presenečenje. Kralj ima svojo zgodbo, kako je Nameless prišel do njega. Očitno vse ni tako preprosto. Glavnino uganke predstavljata samotni Nameless in kralj kraljestva Qin. Med njima je le deset korakov, ki skrivajo pretresljivo zgodbo o ljubezni, časti in dolžnosti. O tem, kako je biti heroj.

Pri ustvarjanju zgodbe od ljubezni, zvestobi, ljubosumju in prevari so zbrali najbolj slavne azijske talente. Mednarodni zvezdnik borilnih veščin Jet Li je igral Namelessa, skrivnostnega šerifa, ki si zasluži obisk pri kralju Qina. Zvezdnika iz Hong Konga, Tony Leung Chiu Wai in Maggie Cheung Man Yuk, ki je pravkar blestela v filmu In the Mood for Love režiserja Wonga Kara Waija, spet igrata skupaj atentatorja Broken Sworda (Leung) in Flying Snowa (Cheung). Zhang Ziyi, ki nenehno napreduje od debija v priznanem The Road Home, igra zvesto služkinjo Moon, medtem pa veteran Chen Daoming igra mogočnega kralja Qina. Vzhajajoča zvezda in mojster borilnih veščin igra tretjega atentatorja, Skyja.

Dvakratnemu nominirancu za oskarja za režijo Zhangu Yimou so se pridružili z oskarjem nagrajeni producent (Crouching Tiger, Hidden Dragon) Bill Kong, dobitnik glavne nagrade v Cannesu Christopher Doyle, ki je direktor fotografije, in reľiser akcijskih prizorov, Tony Ching Siu Tung, ki prihaja naravnost s snemanja filma Shaolin Soccer. Zasedbo zaključujeta z oskarjem nagrajena kostumografinja Emi Wada in prav tako nagrajeni skladatelj Tan Dun.

Zgodovinsko ozadje

Film Heroj sloni na dogodkih na Kitajskem v 3 stol. pred. n.š. Od 475 do 221 pred. n.š. je bila Kitajska razdeljena na sedem kraljestev, Qin, Zhao, Han, Wei, Yan, Chu in Qi, ki so se borila za prevlado. Vojna je bila način življenja. Tehnološki napredek je omogočil izdelavo orožja za posameznike, tako da se je razvila pehota. Način bojevanja se je spremenil. V preteklosti so se borili na kočijah, zdaj pa je te nadomestila pehota, ki so jo vodili generali. V prve bojne vrste so prisilili kmete. V tem obdobju so napisali mnoge knjige o načinu bojevanja, med njimi je bil tudi Sun Tzu s slavno The Art of War. Ta poglobljena študija je še danes pomemben priročnik na področju vojskovanja.

Čeprav je divjala vojna, je bilo to obdobje plodno za razvoj znanja. Razvila sta se konfucijanstvo in taoizem, prav tako pa so v tem času napisali nekatere najpomembnejše pesmi in prozna dela. Vojna je vodila tudi do drugih družbenih sprememb. Gospodarstvo je začelo z reformami, razvoj uporabe železa je povzročil razmah kmetijstva in posledično tudi prebivalstva.

V tem obdobju se je uveljavil fevdalni sistem. Vsak fevdalni gospodar je želel prevladati nad drugimi, ker je verjel, da mu je usojeno združenje vsega pod nebesi, kar so takrat razumeli kot celotna civilizacija. Kralj Qina je bil najbolj okruten in ambiciozen med vsemi. V zgodovini je zapisan kot okruten tiran, ki je bil odločen zavzeti in nadzorovati vsa kraljestva. V zgodovini se vrstijo zgodbe o atentatorjih z vse Kitajske, ki so načrtovali atentat na kralja Qina. Heroj je ena izmed njih.

Sedem kraljestev ni poznalo ovir na poti ustanavljanja prvega kitajskega imperija. Na mejna področja so postavili številne vojake in gradili velike zidove. Vojaški svetovalci so načrtovali obrambo pred tujimi vojskami, s katerimi so sklepali zavezništva, le da bi jih prekršili. Sredi vseh teh spopadov so bili potujoči bojevniki, ki so obvladali borilne veščine in so svoje znanje prodajali mnogim kraljestvom. V filmu Heroj je usoda Kitajske v rokah treh legendarnih bojevnikov.

Igralska zasedba

Jet Li (Nameless)
Jet Li spada med najboljše mojstre borilnih veščin v Hollywoodu, ki so svoje znanje pokazali v številnih zahtevnih in raznolikih vlogah. Li je s treningi začel pri devetih letih na akademiji borilnih veščin v Pekingu. Le dve leti kasneje je osvojil naslov državnega prvaka v borilnih veščinah. S tem je pridobil mesto v državni reprezentanci, ki je šla na turnejo po Ameriki. Na svetovni turneji 1974 je nastopal v boju z dvema nasprotnikoma pred predsednikom Nixonom na zelenici Bele hiše. V najstniških letih je že postal trener borilnih veščin. Pri 18 letih je Li že štirikrat osvojil naslov državnega prvaka ('75, '77, '78 in '79). Tega rekorda ni presegel še nihče.

Li je s nehal tekmovati pri 20 letih in takoj dobil ponudbe za številne filme, tako da je kariero začel pri režiserju Changu Hsinu v filmu Shaolin Temple (1979). Po premieri je Li takoj postal zvezda in posnel še dve nadaljevanji, ki sta na Kitajskem sovpadali z manijo za kungfujem.

Konec 80. let se je Li preselil v Hong Kong, kjer je posnel filme Once Upon a Time in China (1991), The Legend of Fong Sai-Yuk (1993), The Tai Chi Master (1993), Shaolin Kung Fu (1994) in The New Legend of Shaolin (1994). V spomin na Bruca Leeja je ponovno posnel Fist of Fury pod naslovom Fist of Legend (1997). Li je svoj repertoar raząiril še na komedije, drame in romantične filme z Bodyguard from Beijing (1994) in My Father is a Hero (1995).

Li v Evropi in Severni Ameriki ni bil znan. A to se je do danes spremenilo z vlogami v Lethal Weapon 4, Romeo Must Die (2000), The One in Kiss of the Dragon (2001), kjer je imel glavno vlogo. Lijevi prihodnji projekti vključujejo sodelovanje z Joelom Silverjem v slogu filmov Indiana Jones. Z Icon Productions bo posnel TV serijo o borilnih veščinah Invincible. Li je pridobil spoštovanje vseh skupin od najstnikov (MTV nominacija za najboljšega zlikovca, MTV nominacija za najboljšo borbo) do žensk (lestvica 25 najbolj seksi moških v šovbiznisu pri E! Online).

Tony Leung Chiu Wai (Broken Sword)
Tony Leung Chiu Wai spada med najbolj iskane azijske igralce, predvsem zaradi sodelovanja z uveljavljenimi režiserji, kot so John Woo, Wong Kar Wai, and Hou Hsiao Hsien. V Cannesu je prijel nagrado za najboljšega igralca v filmu režiserja Wonga Kara Waija In the Mood for Love (2000), in zlatega konja za vlogo zasanjanega, nesrečno zaljubljenega policista v Chungking Express (1995). Leung je kariero začel na TV v Hong Kongu, kjer je kmalu dobil stranske in nato še glavne vloge. V 80. letih mu je uspel preskok v tamkajšnje filme priznanih režiserjev, kot so Stanley Kwan (Love Unto Waste, 1986), Patrick Tam (My Heart Is That Eternal Rose, 1987) in Sammo Hung (Seven Warriors, 1989). Šele v prvem filmu izven Hong Konga, A City of Sadness (1989), je pokazal ves svoj talent. Na mednarodnem prizorišču se je uveljavil pod taktirko Johna Wooja v filmih Bullet in the Head (1990) in Hard-Boiled'(1992).

Maggie Cheung Man Yuk (Flying Snow)
Maggie Cheung Man Yuk spada med večje zvezdnice kinematografije v Hong Kongu. Od 1983 do 2001 je posnela skoraj 80 filmov. Igra v akcijah, dramah in komedijah. Mednarodnemu občinstvu je najbolj znana po sodelovanju v filmih Police Story (1985), Song of the Exile (1990), The Heroic Trio (1993), In the Mood for Love (2000) in Actress (1992), kjer je dobila tudi nagrado za najboljšo nagrado na berlinskem festivalu. Rodila se je v Hong Kongu, a se je že pri 8 letih preselila v Angljijo. Po srednji šoli se je vrnila, 1983 je na tekmovanju za miss postala prva spremljevalka in miss fotogeničnosti. Prelomna točka njene kariere je bil film Wonga Kara Waija As Tears Go By, kjer je igrala z Andyjem Lauom in Jackyjem Cheungom. Na festivalu v Hong Kongu je petkrat osvojila prvo nagrado: A Fishy Story (1990), Actress (1992), Comrades: Almost a Love Story (1996), The Soong Sisters (1997) and In the Mood for Love (2000). Prvi nastop na mednarodni sceni je dobila s filmom Irma Vep (1996). Kasneje je igrala še v Comrades, Almost a Love Story (1996), The Soong Sisters (1997), in Chinese Box (1997). Na tajvanskem festivalu je dobila pet zlatih konjev za vloge v Full Moon in New York (1989), Red Dust (1990), Actress (1992), Comrades: Almost a Love Story (1996) in In the Mood for Love (2000).

Zhang Ziyi (Moon)
Zhang Ziyi spada med najbolj vroče kitajske zvezdnice zadnjega časa. Občinstvo je očarala z nastopom v filmu The Road Home, ki je bil nagrajen s srebrnim medvedom v Berlinu 2000, tako da je Zhang stopila na mednarodno prizorišče. Njena meteorska pot se je nadaljevala s filmom Anga Leeja Crouching Tiger, Hidden Dragon, ki je prejel oskarja. Njena kariera se je začela s plesom in gimnastiko. Pri 11 letih je bila sprejeta v srednjo šolo, povezano s Plesno ąolo v Pekingu, kjer je v štirih letih pobrala številne nagrade. Čeprav se ji je obetala lepa plesna kariera, jo je privlačilo igranje. V Pekingu se je vpisala na igralsko akademijo, kjer jo je kmalu odkril Zhang Yimou, reľiser filmov Raise the Red Lantern in Red Sorghum. Takoj jo je uporabil za film The Road Home (1999), kjer je igrala mlado podeželsko dekle, zaljubljeno v učitelja. S tem uspehom si je zagotovila vlogo v Crouching Tiger, Hidden Dragon Anga Leeja, kjer je nastopala skupaj z Michell Yeoh in Chowom Yunom Fatom. Za vlogo je prejela nagrado za najboljšo stransko vlogo v Torontu in nagrado za najbolj obetavno igralko v Chicagu. Snemala je tudi že na tujem, v Hollywoodu Rush Hour 2 (2001) in The Warriors v Koreji. V prihodnosti bo nastopala The Legend of Zu in 2046.

Chem Daoming (The King of Qin)
Na Kitajskem je postal slaven po vlogi cesarja v uspeąni nadaljevanki The Last Emperor (1984). Za to vlogo je v domovini večkrat nagrajen. Mednarodno priznanje pa je dobil za vlogo v nadaljevanki Walled City (1990). Na festivalu v Sečuanu je zanjo dobil zlato pando. Potem je dobil še nagrado državnega filmskega združenja za izredno igro, zlatega petelina v filmu My 1919 v letu 2000.

Donnie Yen (Sky)
Vzhajajoči zvezdnik Donnie Yen je nov obraz med mojstri borilnih veščin. Sodeloval je s kostumografom Yuenom Wojem Pingom, ki je za delo pri Croughing Tiger, Hidden Dragon dobil oskarja. Rodil se je v kitajski provinci Kanton, a se je ľe pri dveh letih preselil v Hong Kong. Tam je živel do 11 leta, ko so se z družino preselili v Boston, ZDA. Najstniška leta je preživel v Novi Angliji, kjer je njegova mama vodila mednarodno priznano šolo borilnih veščin. Ko je shodil, ga je takoj začela poučevati. Kot najstnik je Yen v Pekingu treniral pod istim učiteljem kot Jet Li. Nato se je na poti v ZDA ustavil v Hong Kongu, kjer je z Yuenom Wojem Pingom, ki je pognal kariero Jackieja Chana s filmoma Snake in Eagle's Shadow (1978) in Drunken Master (1978), takoj posnel Drunken T'ai Chi (1984), Tiger Cage (1988), Once Upon a Time in China II (1992) in Iron Monkey (1993). Od takrat njegova kariera le še napreduje, saj je sodeloval že z Jetom Lijem (Once Upon a Time in China II, 1992) in Michelle Yeoh (Butterfly Sword, 1993). Poleg tega je bil tudi koreograf pri filmih Blade II (2002) in Highlander: The Endgame (2000). Na TV je sprejel tudi režiserski stol. V 30-delni mini nadaljevanki Fist of Fury, ki je osnovana na filmu Brucea Leeja, je bil režiser in glavni igralec. Režiserski prvenec je sledil s filmom Legend of the Wolf (1997), kateremu je sledil Ballistic Kiss (1998). Z Ballistic Kiss je l. 1998 v Hong Kongu dobil nagrado za najboljšega mladega režiserja. Na mednarodnem prizorišču je režiral in igral glavno vlogo v filmu Blood Flying Snow Princess (2001), ki je osnovan na japonskem liku iz manga risank, Shurayuki Hime. Naslednje leto bo igral ob Jackieju Chanu in Owenu Wilsonu v filmu Shanghai Knights, ki bo nadaljevanje komedije Shanghai Noon (2000).

Filmska ekipa

Zhang Yimou (režiser, koscenarist, producent)
Vse od režiserskega prvenca Red Sorghum (1987), za katerega je v Berlinu dobil zlatega medveda, Zhang Yimou velja za enega najbolj nadarjenih in vplivnih režiserjev. L. 1950 se je rodil na Kitajskem, v Pekingu je študiral kinematografijo. Postal je vodilni član pete generacije režiserjev, ki je kot prva diplomirala po kulturni revoluciji. Obvlada tudi igro, v Tokiu je dobil nagrado za najboljšo glavno vlogo v filmu Old Well (1986). Kot režiser je prejel več nagrad. Je prvi kitajski reľiser, ki je dobil priznanje z nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film s filmom Ju Dou (1990) in Raise the Red Lantern (1991). Dobil je številne prve nagrade, med drugim srebrnega leva v Benetkah za Raise the Red Lantern, zlatega leva v Benetkah za The Story of Qiu Ju (1992), nagrado žirije v Cannesu za To Live (1994), zlatega leva v Benetkah za Not One Less (1999) in srebrnega medveda v Berlinu za The Road Home (1999). L. 1997 je Zhang raząiril repertoar z režijo Puccinijeve opere Turandot s slavnim dirigentom Zubinom Mehto. Leta 1998 je spet sodeloval z Mehto, ko sta opero postavila v Prepovedanem mestu v Pekingu.

Rekordni Yimou Zhang
Heroj zasedel prvo mesto


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT