Poletna nevihta / Sommersturm - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 25 maj 2024
Poletna nevihta (2004)
(Sommersturm) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Poletna nevihta - Sommersturm
komedija / romantični   |  98 min
DRŽAVA: Nemčija
REŽIJA: Marco Kreuzpaintner
SCENARIJ: Marco Kreuzpaintner , Thomas Bahmann
IGRALCI: Alicja Bachleda-Curus, Kostja Ullmann, Robert Stadlober, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Daniel Gottschalk
PRODUCENT: Jakob Claussen , Thomas Wöbke , Ulrike Putz
Zgodba


Tobi in Achim sta že dolga leta najboljša prijatelja. Kot krmar in veslač sta svoji ekipi pomagala do zmag na številnih veslaških tekmovanjih, zdaj pa z veseljem pričakujeta poletni kamp na podeželju. Toda kmalu se pojavijo težave. Achimovo razmerje s Sandro postaja vse resnejše in Tobi spozna, da so njegova čustva do Achima več kot prijateljska. Zbegan je, negotov, čuti se zapostavljenega. Ko se zanj prične zanimati Sandrina prijateljica Anke, je njegovo počutje še slabše. Potem pa se izkaže, da je težko pričakovano berlinsko ekipo deklet zamenjala ekipa športnih gejevskih mladcev. Tobi in njegovi sotekmovalci se morajo nenadoma spopasti s svojimi predsodki, strahovi in mogoče skritimi nagnjenji. Napetost narašča in soočenje je neusmiljeno ter osvobajajoče tako kot poletna nevihta, ki se pripravlja nad jezerom...

Marco Kreuzpaintner v svojem drugem celovečercu, za katerega je lani prejel nagrado občinstva na mednarodnem filmskem festivalu v Münchnu, izpostavlja čustveno razdvojenost fanta, ki vstopa v svet odraslih. Glavno vlogo je odigral izredni Robert Stadlober (najboljša glavna vloga na filmskem festivalu v Montrealu, 2001).


Intervju z Marcom Kreuzpaintnerjem


Kako je nastal scenarij za Poletno nevihto?
Vedno me je vznemirjalo dejstvo, da naj bi se v nemških filmih gejem posmehovali, namesto da bi se smejali skupaj z njimi. Homoseksualnost sem želel predstaviti na način, razumljiv širši javnosti. Z drugačno tematiko sem hotel prodreti v osrčje družbe. Isto zamisel je imel Thomas Wöbke, zato sva se projekta lotila skupaj. Najin cilj je bil ustvariti realen film o mladosti, o protislovju in neodločnosti, ki zaznamujeta to obdobje. Nisva želela komedije o spolnosti, temveč resen film o mladih, njihovem čustvenem svetu, melanholiji.

Je Poletna nevihta vaš osebni coming out?
Tobijeva zgodba ni povsem enaka, je pa precej podobna moji biografiji. Liki imajo značilnosti ljudi, ki so me obdajali takrat. Tudi sam sem bil veslač, a nikoli nisem bil s svojo ekipo na tovrstnem tekmovanju, razen kot ministrant. Toda kamp je bil tudi zame čas negotovosti. Znašel sem se v naravi in bil več dni nenehno v družbi drugih ljudi. Svoje homoseksualnosti sem se povsem zavedel pri osemnajstih. Samozavestno sem jo sprejel in nikoli obžaloval.

Kako so se med snemanjem znašli geji?
Le za enega igralca smo vedeli, da je gej. Spolna usmerjenost je bila pogosta tema med snemanjem. Vsi so povsem odkrito govorili o svojih spolnih izkušnjah. Nekaj igralcev je med snemanjem pri sebi odkrilo povsem nova nagnjenja, a do sedaj svoje spolne usmerjenosti v okviru projekta še ni razkril nihče.


Igralska zasedba


ROBERT STADLOBER (Tobi) se je rodil leta 1982 na avstrijskem Štajerskem. Prvič je nase opozoril za kamerami in sicer s sinhronizacijo glasu Eammona Ewansa v celovečercu Neila Jordana The Butcher Boy (1997). Dve leti kasneje je zaigral v televizijskih produkcijah Ausweglos in Nach uns die Sintflut in si odprl pot do uspešne igralske kariere. Med njegovimi najopaznejšimi televizijskimi vlogami je glavna vloga v filmu Polizeiruf 110 - Mörderkind (1998) režiserja Mattija Geschonnecka. Leta 1998 je navdušil v uspešni komediji Leanderja Haussmanna Sonnenallee, dve leti kasneje pa še v celovečercu Hansa Christiana Schmida Crazy. Z vlogama se je uveljavil kot eden najboljših mladih igralcev v Nemčiji. Skupaj s Tomom Schillingom je prejel bavarsko filmsko nagrado za najboljšega mladega igralca leta 2000. Leta 2001 je ob Jani Pallaske zaigral v drami Vanesse Jopp Engel & Joe. S to vlogo si je prislužil nagrado za najboljšega glavnega igralca na svetovnem filmskem festivalu v Montrealu. Prepričal je tudi v številnih kratkih filmih, kot sta Klaustrophobie Carlosa Dessbesella-Schülerja in Felix Ende Thomasa Schwendemanna. Leta 2003 je ob Ottu Sanderju in Goranu Rebiću zaigral v filmu Donau, sledil je zgodovinski celovečerec Un Gesto di Coraggio, ki ga je posnel v Italiji skupaj s Tobiasom Morettijem. Po izredno uspešni dramski upodobitvi kultnega filma Dannyja Boylea Trainspotting v produkciji Nilsa Daniela Fincka je s slednjim sodeloval tudi v produkciji Romeo and Juliet. Leta 2003 je skupaj s Tomom Schillingom in Jessico Schwarz zaznamoval celovečerec Benjamina Quabecka Verschwende deine Jugend.

KOSTJA ULLMANN (Achim) je rojen leta 1984 in živi v Hamburgu. Že pri enajstih letih je igral na odru gledališča Ernst Deutsch Theater v Hamburgu. Leta 1996 je prejel vlogo v televizijski seriji Alphateam v režiji Norberta Schulzea in zaigral v kratkem filmu Olega Skworzowa Das Rennen. Po številnih kratkih vlogah v različnih serijah si je leta 1999 priigral stalno vlogo v seriji Zwei Männer am Herd. Sledila sta televizijska filma Strandnähe (1999) Tilla Endemanna in Albtraum einer Ehe (2000) Johannesa Fabricka. Naslednje leto je nastopil v TV produkcijah Stahlnetz - Das gläserne Paradies, Grossstadtrevier in Das Duo - Tod am Strand, nato pa še v serijah Stubbe - Von Fall zu Fall: Das vierte Gebot, Familie XXL in SOKO Leipzig. Leta 2003 so sledile serije Der Elefant - Mord verjährt nie, Tatort: Alte Rechnungen in Mein Weg zu dir heisst Liebe. Lani je odigral vlogo v kratkem filmu Schwarze Erdbeeren. Poletna nevihta je njegov prvi celovečerec.

ALICJA BACHLEDA-CURUŚ (Anke) se je rodila leta 1983 v mehiškem Tampicu. Kot velika zvezda na Poljskem se pogosto pojavlja na naslovnicah tamkajšnjih revij. Leta 2002 je poleg igralske začela tudi pevsko kariero, ko je izdala izredno uspešen album Klimat. Prejela je številne nagrade na različnih glasbenih festivalih. Nastopila je tudi v več gledaliških produkcijah. V tujejezičnem celovečercu je prvič zaigrala leta 2002 v Herz im Kopf ob Tomu Schillingu in Michaelu Gutmannu. Na Poljskem je navdušila z eno izmed glavnih vlog v celovečercu Andrzeja Wajde Pan Tadeusz (1998), ki je privabil šest milijonov gledalcev in se uvrstil med najuspešnejše poljske filme vseh časov. Naslednje leto je zaigrala v filmu Jerzyja Wojcika Wrota Europy. Na malih zaslonih se je dokazala v produkciji Mikolaja Grabowskega The Phantom Man-Animal, P. Komorowskega Sisyphean Labours ter Terese Kotlarczyk in Macieja Dejczera For Better or Worse.

MIRIAM MORGENSTERN (Sandra) je odigrala vloge v številnih televizijskih filmih in serijah, med drugim v Das Duo - Tod am Strand in Family Affairs. Leta 2003 je kot petnajstletnica sprejela glavno vlogo v epizodi serije Medicopter 117 Thomasa Nikela. Nastopila je tudi v filmu Markusa Imbodna Der Fall Gehring. Trenutno ob Ruth-Marii Kubitschek in Christianu Kohlundu snema nova nadaljevanja serije Glorie Behrens Das Traumhotel. Vloga Sandre v Poletni nevihti je njena prva vloga v celovečercu.


Filmska ekipa


Osemindvajsetletnik MARCO KREUZPAINTNER (režiser, scenarist) je nase prvič opozoril z 12-minutnim kratkim filmom Entering Reality. Pri projektu, s katerim je navdušil na številnih festivalih, je sodeloval z Augustom Zirnerjem in Augustom Diehlom. S slednjim je dve leti kasneje posnel nov kratek film Der Atemkünstler, ki je bil nominiran za nagrado mladega nemškega talenta First Steps leta 2001. Kreuzpaintner je leto poprej z Olijem Weissom ustanovil produkcijsko hišo "Die Filmmanufaktur". Leta 1999 je poskrbel za sinhronizacijo filma Stanleyja Kubricka Eyes Wide Shut ter leto kasneje posnel filmsko reklamo za Süddeutsche Zeitung. Med letoma 1998 in 2001 je bil tudi pomočnik Edgarja Reitza in tako sodeloval pri produkciji serije Heimat 3. Predlani je zabeležil svoj filmski prvenec Breaking Loose (Ganz und Gar).

THOMAS BAHMANN (scenarist) je od leta 1991 dejaven kot samostojni scenarist in režiser. Med njegove projekte sodijo kratek film Drachensteigen (1988), glasbeni spot Seoul 88 (1988), kratka filma Humpf im Grünen (1989) in Halt's Maul (1989, sorežija Anna Oeller), film, s katerim je zaključil šolanje na Akademiji za film in televizijo, Der gute Kurt (1991), televizijski filmi Kleiner König Erich (1993), Coming In (1997) in Südsee, eigene Insel (1998). Njegov scenarij za slednjega je znova uporabil režiser Marcello Cesena leta 2001 v Španiji. Kot igralec je leta 1987 zaigral v televizijski drami Zulu - und was sonst so noch passierte, še istega leta pa se je preizkusil tudi na velikem platnu in sicer v celovečercu Das Mädchen mit den Feuerzeugen.
V KINU: maj 2024
 Samsara / Samsara  Samsara
(Samsara)
16. 05. 2024
 Roparka Lucy / Lucy ist jetzt Gangster  Roparka Lucy
(Lucy ist jetzt Gangster)
23. 05. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT