21 gramov / 21 Grams - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   petek, 14 junij 2024
21 gramov (2003)
(21 Grams) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 21 gramov - 21 Grams
drama / kriminalka / triler   |  125 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Alejandro González Ińárritu's
SCENARIJ: Guillermo Arriaga
IGRALCI: Benicio Del Toro, Charlotte Gainsbourg, Naomi Watts, Sean Penn, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Rodrigo Prieto
PRODUCENT: Alejandro González Ińárritu's
IZVRŠNI PRODUCENT: Ted Hope
Zgodba

Gre za zgodbo o upanju, človeštvu, o borbenosti in preživetju. Naj se bojimo smrti ali ne, obišče nas zagotovo, in v tistem trenutku je naše telo 21 gramov lažje. Je to teža, ki jo predstavlja naša duša? Je to teža, ki jo nosijo tisti, ki nas preživijo? Film raziskuje tako čustveni kot fizični obstoj treh ljudi v obdobju nekaj mesecev. Nesreča nepričakovano združi njihova življenja in usode, ter jih popelje v svet ljubezni, maščevanja in obljubljene odrešitve.
Zakon profesorja Paula Riversa (Sean Penn) in Mary (Charlotte Gainsbourg) se znajde na prelomnici med življenjem in smrtjo. On je na smrt bolan in čaka na presaditev srca, medtem ko ona upa, da mu bo s pomočjo umetne oploditve podarila otroka.
Cristina Peck (Naomi Watts) je skrbna starejša sestra Claudie (Clea DuVall), dobra žena Michaela (Danny Huston) in ljubeča mati dveh deklet. Po vratolomnem življenju si ustvari družino, ki izžareva upanje in veselje.
Veliko nižje na družbeni lestvici sta nekdanji kaznjenec Jack Jordan (Benicio Del Toro), ki se ponovno zaveže religiji, in njegova žena Marianne (Melissa Leo). Zakonca le s težavo skrbita za svoja otroka.
Tragična nesreča zahteva več žrtev, vendar pa odpravi prepad med družbenimi sloji ter vse tri pare združi v enem svetu. Paul se sooči z morebitno smrtjo, Cristina sprejme svojo sedanjost in morda prihodnost, Jack pa mora dokazati svojo zvestobo. Če bo komu od njih ponovno uspelo vzpostaviti duševno ravnovesje, lahko to močno vpliva na ostale. Toda med njimi sta vseskozi prisotni volja do življenja in njihova pripravljenost, da poiščejo pomoč drugje.

21 gramov je novi film režiserja Alejandra Gonzáleza Ińárrituja, oskarjevega nominiranca za film Amores perros. Glavni igralci so trikratni oskarjev nominiranec Sean Penn, oskarjev nagrajenec Benicio Del Toro, ter večkrat nagrajena Naomi Watts. Film je svojo premiero doživel na lanskem beneškem filmskem festivalu in nihče od omenjenih igralcev ni odšel praznih rok. Sean Penn je prejel nagrado za najboljšega igralca, Benicia Del Tora in Naomi Watts pa je za najboljšega igralca oziroma igralko izbralo občinstvo.

Igralska zasedba

SEAN PENN (Paul Rivers)
Je v svoji več kot 20-letni karieri postal filmska ikona. Na lanskem beneškem filmskem festivalu je za vlogo v filmu 21 gramov prejel že omenjeno nagrado za najboljšega igralca. Z vlogami v filmih I am Sam Jessie Nelson, Sweet and Lowdown Woodyja Allena ter Dead Man Walking Tima Robbinsa si je prislužil nominacije za oskarja za glavno moško vlogo. Slednja filma sta mu prinesla tudi nominaciji za zlati globus, za to nagrado pa se je potegoval še tretjič in sicer z vlogo v filmu Briana De Palme Carlito's Way. S filmoma I am Sam in Dead Man Walking se je potegoval tudi za nagradi SAG.
Svoj filmski prvenec je doživel leta 1981 v filmu Harolda Beckerja Taps. Naslednje leto je v filmu Amy Heckerling's Fast Times at Ridgemont High zaigral Jeffa Spicolija. Sledile so nepozabne vloge v filmih, kot so The Falcon and the Snowman Johna Schlesingerja, At Close Range Jamesa Foleyja, Colors Dennisa Hopperja, Casualties of War Briana De Palme, State of Grace Phila Joanouja, The Game Davida Fincherja. Za vlogo v Drazanovi filmski različici igre Hurlyburly je bil leta 1998 izbran za najboljšega igralca na beneškem filmskem festivalu.
Sean Penn je ustanovil lastno produkcijsko hišo "Clyde Is Hungry Films" in pod okriljem le-te produciral ter obenem igral v filmu Erin Dignam Loved. Koproduciral je tudi film Nicka Cassavetesa She's So Lovely. Tudi v tem je zaigral in bil leta 1997 na filmskem festivalu v Cannesu za vlogo imenovan za najboljšega igralca. Igral je še v filmu Oliverja Stonea U Turn, ter produciral in režiral odlično ocenjeni film The Pledge, v katerem je zaigral Jack Nicholson.
Njegov režiserski prvenec je bil leta 1991 film The Indian Runner, za katerega prejme zasluge še kot scenarist in producent. Njegova naslednja režija je bil The Crossing Guard leta 1995. V njem so navdušili Jack Nicholson, David Morse in Anjelica Huston.
Pred kratkim je kot scenarist in režiser sodeloval pri projektu 11'09"01, ki je združil 11 režiserjev iz vseh koncev sveta. Med njimi je bil tudi režiser filma 21 Gramov Alejandro González Ińárritu. Skupaj so v kratkih filmih opisali grozovito dogajanje 11. septembra 2001.
Na gledališkem odru je zaigral v produkciji Alfreda Hayesa Girl on the Via Flamina in Alberta Innaurata Earthworms in Los Angeles. Na Broadwayju je nastopil v igri Kevina Heelana Heartland ter Johna Byrnea Slab Boys. Izkazal se je še v igrah Davida Rabea Hurlyburly (Westwood Playhouse) in Goose and Tomtom (Lincoln Center). Kasneje je ob Nicku Nolteju in Woodyju Harrelsonu zaigral v igri The Late Henry Moss, ki jo je napisal in režiral pulitzerjev nagrajenec Sam Shepard.
Leta 2002 je na mednarodnem filmskem festivalu v Santa Barbari prejel nagrado Modern Master.
Pred kratkim smo ga lahko videli v celovečercu Clinta Eastwooda Mystic River, ki se je prvič zavrtel na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu. Zaključil je tudi snemanje filma Nielsa Muellerja The Assassination of Richard Nixon, v katerem je zaigral ob soigralki iz filma 21 Gramov Naomi Watts.

BENICIO DEL TORO (Jack Jordan)
Na lanskem beneškem filmskem festivalu mu je občinstvo dodelilo nagrado za najboljšega igralca za vlogo v filmu 21 gramov.
Vloga Javierja Rodrigueza v filmu Stevena Soderbergha Traffic mu je prinesla oskarja, zlati globus, nagrade Screen Actors Guild, BAFTA, New York Film Critics Circle, National Society of Film Critics in Chicago Film Critics Association, pa tudi srebrnega medveda na berlinskem filmskem festivalu. Prejel je dve nagradi Independent Spirit za najboljšega stranskega igralca, najprej kot Fred Fenster v filmu Bryana Singerja The Usual Suspects, nato pa še kot Benny Dalmau v filmu Juliana Schnabela Basquiat.
Kot študent na Kalifornijski Univerzi v San Diegu je zaigral v številnih dramskih produkcijah, med drugim na dramskem festivalu v newyorškem gledališču Lafayette. Po študiju v igralskih šolah v New Yorku in Los Angelesu je dobil vloge v številnih televizijskih serijah, tudi v NBC-jevi miniseriji Drug Wars: The Camarena Story Briana Gibsona, ki je prejela nagrado emmy.
Del Torov prvi celovečerec je bil Licence to Kill Johna Glena, kjer je zaigral ob Jamesu Bondu Timothyju Daltonu.. Med njegove kasnejše filme sodijo Fearless Petra Weira, Swimming with Sharks Georgea Huanga, The Funeral Abela Ferrare, Excess Baggage Marca Brambille, Fear and Loathing in Las Vegas Terryja Gilliama, The Way of the Gun Christopherja McQuarrieja, Snatch Guyja Ritchieja, The Hunted Williama Friedkina. Zaigral je še v filmih The Indian Runner in The Pledge, ki ju je režiral soigralec iz filma 21 gramov, Sean Penn.

NAOMI WATTS (Cristina Peck)
Na lanskem beneškem filmskem festivalu jo je občinstvo izbralo za najboljšo igralko za vlogo v filmu 21 gramov.
Z glavno vlogo v filmu Davida Lyncha Mulholland Drive, ki je doživel premiero leta 2001 na filmskem festivalu v Cannesu, je naletela na pohvale povsod po svetu. Prinesla ji je nagrade pri številnih kritikih, tudi pri National Society of Film Critics in Chicago Film Critics Association. ShoWest jo je imenoval za žensko zvezdo prihodnosti, na hollywoodskem filmskem festivalu pa je prejela nagrado Hollywood Discovery za najboljšo novinko.
Svojo prvo večjo filmsko vlogo je odigrala v filmu Flirting Johna Duigana.
Nato je zaigrala tudi v uspešnici Goreja Verbinskega The Ring, v filmu Le Divorce produkcije Merchant Ivory ter filmu Gregorja Jordana Ned Kelly.
Kmalu jo bomo ob Lauri Dern, Petru Krauseju in Marku Ruffalu videli v neodvisnem celovečercu We Don't Live Here Anymore, ki ga je tudi producirala. Prihaja pa še film Nielsa Muellerja The Assassination of Richard Nixon (ponovno ob Seanu Pennu), Davida O. Russella I Heart Huckabees (ob Jude Law in Dustinu Hoffmanu) ter Marca Forsterja Stay (ob Ewanu McGregorju).
Med njenimi projekti je še kratki film Ellie Parker, kjer se je dokazala kot igralka in producentka. Prvič so ga zavrteli leta 2001 na filmskem festivalu Sundance.

Charlotte Gainsbourg (Mary Rivers)
Je sodelovala s številnimi izrednimi evropskimi ustvarjalci filmov. Dvakrat je prejela nagrado cezar, kar je francoska različica oskarja. Prvo si je priigrala že pri 15 letih z vlogo v filmu Claudeja Millerja L'effrontée in sicer za najbolj obetajočo igralko. Miller je režiral tudi film La petite voleuse (The Little Thief), ki ji je prinesel nominacijo za cezarja za najboljšo igralko. Vnovič je bila nominirana za igro v filmu Marion Vernoux Love, etc. Pred kratkim si je z vlogo v filmu Daniele Thompson La Bűche prislužila cezarja za najboljšo stransko igralko.
Zaigrala je v filmu svojega očeta, scenarista in režiserja Sergeja Gainsbourga, Charlotte for Ever, ob svoji mami, igralki in scenaristki Jane Birkin, pa v filmu Agnes Varda Kung-Fu Master. Izkazala se je tudi v filmu svojega strica, režiserja Andrewa Birkina, The Cement Garden, posnetega po romanu Iana McEwana. Celovečerec je prejel številne nagrade, med drugim srebrnega medveda na berlinskem filmskem festivalu, Charlotte pa je za vlogo prejela nagrado za najboljšo igralko na filmskem festivalu Scrittura e Immagine leta 1994.
Med njene ostale filme sodijo še Paroles et Musique Elieja Chouraquija, La Tentation d'Isabelle in Amoureuse Jacquesa Doillona, Il sole anche di Notte Paola in Vittoria Tavianija, Merci la vie Bertranda Bliera, Aux yeux du monde in Anna Oz Erica Rochanta, Grosse fatigue Michela Blanca, Jane Eyre Franca Zeffirellija, The Intruder Davida Baileyja, Passionnément Bruna Nyuttena, Felix et Lola Patricea Leconta, in Ma Femme est une Actrice (My Wife is an Actress) njenega moža Yvana Attala
Na televiziji se je pojavila v miniseriji Nuremberg režiserja Yvesa Simoneauja (TNT) in kot Fantine v miniseriji Les Misérables režiserja Joséeja Dayana (A&E).
V gledališču je odigrala glavno vlogo v igri dramatika Davida Mameta Oleanna, ki jo je režiral Maurice Benichou.

Filmska ekipa

Alejandro González Ińárritu's (Režiser/Producent)
Je premiero svojega prvega celovečerca Amores perros dočakal leta 2000 na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu. Tam so filmu dolelili nagrado Grand Prix. Njegov prvenec je bil med nominiranci za oskarja ter zlati globus za najboljši tujejezični film, obenem pa je v isti kategoriji pobral nagradi BAFTA in New York Film Critics Circle. Režiser je prejel nominacijo za oskarja in tudi nagrado London Film Critics Circle, film pa mu je prinesel nagrade še na mednarodnih filmskih festivalih v Bogoti, Chicagu, Edinburghu, Moskvi, San Sebastianu, Sao Paulu, Torontu, Tokiu in na Kubi. Amores perros je pobral tudi 13 nagrad Silver Ariel, mehiških različic oskarjev.
Leta 2001 je Ińárritu produciral in režiral kratki film Powder Keg iz serije reklam za BMW, ki je prejel tri nagrade Clio, Time Magazine pa ga je uvrstil na drugo mesto med najboljšimi reklamnimi filmi. V seriji so se med drugim dokazali tudi Wong Kar-wai, Ang Lee, Guy Ritchie in pokojni John Frankenheimer.
Leta 2002 je režiral kratki film v sklopu projekta 11'09"01, ki je prejel nominacijo za cezarja.

Guillermo Arriaga (Scenarist)
Je prvič sodeloval z Alejandrom Gonzálezom Ińárritujem pri filmu Amores perros, kasneje pa tudi pri kratkem filmu Powder Keg.
Obenem je priznan romanopisec, režiser televizijskih dokumentarnih filmov, radijski in televizijski producent, in že več kot 20 let profesor. Režiral je tudi kratke filme, Rogelio je bil predvajan na mnogih filmskih festivalih.
S svojimi romani The Sweet Scent of Death, Guillotine Squad in Buffalo of the Night ter s knjigo kratkih zgodb Retorno 201 je naletel na odlično kritiko, še posebej zaradi izrednega dialoga ter zapletenosti likov in tem. Trenutno zaključuje svoj četrti roman Little Toads.
Piše tudi tri scenarije. Film Looking for Jimenez bo režiral Tommy Lee Jones, Dallas Buyers Club Marc Forster, tretjega pa želi še letos režirati sam.
Zaslužen je za scenarija filmov Upon Open Sky in Slow Fire, z Rafaelom Azcono je po svojem romanu napisal scenarij za film Guillotine Squad, prav tako pa je produciral filmsko različico svojega romana Buffalo of the Night.
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT