9 orgazmov / 9 Songs - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 25 maj 2024
9 orgazmov (2004)
(9 Songs) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 9 orgazmov - 9 Songs
erotični / glasbeni   |  69 min
DRŽAVA: Velika Britanija
REŽIJA: Michael Winterbottom
SCENARIJ: Michael Winterbottom
IGRALCI: Kieran O'Brien, Margot Stilley, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Marcel Zyskind
PRODUCENT: Andrew Eaton , Michael Winterbottom
IZVRŠNI PRODUCENT: Andrew Eaton


 9 orgazmov


Pred vsako predstavo filma “9 orgazmov” si bodo lahko gledalci ogledali še slovenski kratki film z naslovom “46 minut”.

Zgodba


9 orgazmov se odvija jeseni 2003 v Londonu. Lisa je ameriška študentka, ki pride za eno leto v Anglijo. Na koncertu glasbene skupine Black Rebel Motorcycle v Brixton Academy sreča Matta. Zaljubita se. Film spremlja njuno razmerje skozi glasbo. Skupaj obiščeta devet koncertov in sicer skupin Black Rebel Motorcycle Club, The Von Bondies, Elbow, Primal Scream, The Dandy Warhols, Super Furry Animals, Franz Ferdinand in Michael Nyman. Med glasbo in skupinami je v ospredju ljubljenje. Strastno ljubezensko zvezo spremljamo do božiča, ko se Lisa vrne v Ameriko.

O PRODUKCIJI


Zamisli in navdih

Režiserja Michaela Winterbottoma ja navdihnil erotični roman Michela Houellebecqa Platform. "To je čudovita knjiga, polna seksa. Vprašal sem se, kako je to mogoče prikazati v knjigi, v filmu, ki naj bi bil tovrstni tematiki veliko bolj naklonjen, pa ne." Michael se je srečal s Houellebecqom, izkazalo pa se je, da je francoski romanopisec za knjigo že imel filmske načrte.
Film je prikazan kot spomin. Matt, ki se navdušuje nad Antarktiko, obišče belo celino in podoživlja svoje ljubezensko razmerje z Liso. Življenje na Antarktiki vidi kot "par v postelji - klavstrofobija in hkrati agorafobija". Posnetki ledu in neskončne pokrajine se učinkovito zlivajo s posnetki z natrpanih koncertov.

Film ni imel scenarija. Dialog se je oblikoval med snemanjem z improvizacijo in sporazumevanjem med igralci in režiserjem.

Izbor igralcev

Že od vsega začetka je bilo jasno, da bo potrebno najti posebneža, ki bosta privolila v spolne odnose v filmu. Iskanje se je začelo z javnimi avdicijami, a te niso bile uspešne in večina kandidatov je bilo moških. Moško vlogo je nato dobil Kieran O'Brien, ki je z režiserjem sodeloval že v filmskih projektih 24 Hour Party People in Cracker. Margo Stilley si je glavno vlogo priigrala prek casting agencije. Pred tem je v filmih nastopala le kot statistka, delala pa je predvsem kot model.
Med snemanjem je bila ključnega pomena sproščenost igralcev. Pred tem sta imela igralca priložnost, da se na vajah spoznata in se odločita, ali želita nadaljevati. Nekateri prizori z vaj so bili nato vključeni v končno različico filma.

Glasbene skupine

Michael je hotel snemati na koncertih skupin, ki so v Londonu nastopale v obdobju med novembrom 2003 in februarjem 2004. Večina skupin je bilo navdušenih nad filmom, oktobra pa jih bilo izbranih devet. Večina koncertov je gostila londonska dvorana Brixton Academy, prizorišče pa je bil tudi The Forum (The Dandy Warhols), Hammersmith Apollo (Primal Scream) in Hackney Empire (Michael Nyman).
Snemanje skupin je olajšala majhna filmska ekipa, poleg tega pa se je vse posnelo z ročnimi DV kamerami. Med koncertom so se režiser, direktor fotografije Marcel Zyskind in montažer Mat Whitecross z DV kamerami pomešali med občinstvo, snemalec zvoka Stuart Wilson pa je bil za glavno mešalno mizo.

Snemanje z DV kamerami
Film je posnet z največ tremi DV kamerami med občinstvom brez dodatne osvetljave. Filmska ekipa torej sploh ni bila opažena, zato se nam ob gledanju filma zdi, kot da bi gledali koncerte skozi oči likov. Preostali del filma je posnet v Londonu in Norfolku.

IGRALSKA ZASEDBA


Kieran O'Brien je zaigral v celovečercu Dona Boyda My Kingdom (2001), Michaela Winterbottoma 24 Hour Party People (2000) in Nicka Hurrana Virtual Sexuality (1999). Za seboj ima zelo uspešno gledališko kariero. Nastopil je v igrah Dantons Death (The Gate Theatre), Guiding Star (Royal National) in The Man Who Had All the Luck (The Sheffield Crucible).
Na televizijskih zaslonih je navdušil v seriji Burn It (BBC 3), Band Of Brothers, Hearts And Bones, Born To Run (vse BBC) in Jason And the Argonauts (C4). Poleg tega se je preizkusil v vlogi mlajšega brata Kena Stotta v odlično ocenjeni seriji Messiah, zaigral pa je tudi v serijah Cracker, Children's Ward, in A&E (vse ITV) ter Stig Of the Dump (Children's BBC).

Model Margo Stilley si je vlogo Lise prislužila prek londonske casting agencije. 9 orgazmov je njen filmski prvenec.

FILMSKA EKIPA


MICHAEL WINTERBOTTOM (režiser & producent)
Leta 1994 je režiral celovečerec Butterfly Kiss, naslednje leto pa si je s filmom Go Now že drugič prislužil nagrado Prix Europa. Ustvaril je uspešnico Jude, v kateri sta zaigrala Christopher Eccleston in Kate Winslet. Premierno se je zavrtela leta 1995 v Cannesu ter na filmskem festivalu v Edinburghu pobrala nagrado Michaela Powella za najboljši film in na festivalu v Dinardu nagrado Golden Hitchcock. Winterbottom je leto kasneje sodeloval v Cannesu z mojstrovino Welcome To Sarajevo, leta 1998 pa je v Berlinu predstavil I Want You. Po celovečercu With Or Without You je s projektom Wonderland znova navdušil v Cannesu in Edinburghu. Film mu je prinesel nagrado British Independence ter nominacijo za nagrado BAFTA v kategoriji najboljši britanski film. Leta 2001 se je podpisal pod The Claim, v Cannes pa se je vrnil naslednje leto s celovečercem 24 Hour Party People.

Z odlično sprejetim In This World (2002) je na berlinskem filmskem festivalu osvojil zlatega medveda, Ecumenical Jury Prize in Peace Prize. Film je bil nominiran še za evropske filmske nagrade v kategorijah najboljši film, najboljši režiser in najboljši direktor fotografije, ter prejel nagradi Independent Film za najboljše tehnične dosežke ter dosežke v produkciji. Na South Bank Show Awards je bil nominiran za najboljši film leta 2003, na Film Critics Circle Awards za najboljši britanski film in najboljšega britanskega režiserja, potegoval pa se je še za nagradi BAFTA in sicer v kategorijah za najboljši britanski film leta (nagrada Alexandra Korde) in najboljši film, ki ni v angleškem jeziku. Michael Winterbottom je leta 2003 režiral celovečerec Code 46.

Kot izvršni producent se je izkazal pri projektu Heartlands Damiena O'Donnella in režiserskem prvencu Stephena Fryja Bright Young Things.

Lani je prejel posebno nagrado Alexandra Walkerja na Evening Standard Film Awards.

 Red Shop


 • Premiera 46 minut in 9 orgazmov
 • Vrni se in 9 orgazmov ponovno v Kinoklub...
  46 minut in 9 orgazmov zopet v Ljubljani
  Premiera 46 minut in 9 orgazmov
  Odlična glasba v filmu 9 orgazmov
  9 orgazmov najbolj škandalozen izdelek l...
  V KINU: maj 2024
   Samsara / Samsara Samsara
  (Samsara)
  16. 05. 2024
   Roparka Lucy / Lucy ist jetzt Gangster Roparka Lucy
  (Lucy ist jetzt Gangster)
  23. 05. 2024


  PRVA STRAN

  NOVICE
  Mediji o nas
  Arhiv


  KINO
  V kinu
  Arhiv


  DVD
  Na DVD-ju
  Arhiv


  BOX OFFICE
  Distribucija - SLO
  Top all time - SLO
  Obisk - SLO


  PRESS

  POVEZAVE  O NAS

  KONTAKT

  Facebook Cinemania group
  KONTAKT