Crocodile Dundee v Los Angeles / Crocodile Dundee in Los Angeles - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   ponedeljek, 22 julij 2024
Crocodile Dundee v Los Angeles (2001)
(Crocodile Dundee in Los Angeles ) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Crocodile Dundee v Los Angeles  - Crocodile Dundee in Los Angeles
komedija / pustolovski   |  92 min
DRŽAVA: Avstralija | ZDA
REŽIJA: Simon Wincer
SCENARIJ: Matthew Berry , Paul Hogan
IGRALCI: Jere Burns, Jonathan Banks, Linda Kozlowski, Paul Hogan, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: David Burr
PRODUCENT: Lance Hool , Paul Hogan
IZVRŠNI PRODUCENT: Jim Reeve , Kathy Morgan , Steve Robbins
Zgodba

Mick Dundee je pustolovec v pravem pomenu besede. Je vrhunski lovec na krokodile, ki živi sredi avstralske divjine. Preživel je tudi New York City. Kljub vsemu pa je njegova nova avantura hkrati tudi njegov največji izziv do sedaj. Mick Dundee odputuje v bizarni svet- Los Angeles v Kaliforniji. Veliki izziv leta 2001 ni v tem kako bo neki ameriški TV gledalec preživel v avstralski divjini, ampak kako bo 'običajni' Avstralec preživel v Mestu angelov.
V tretjem poglavju krokodilje zgodbe je Sue Charlton, Mickova žena, po rodu američanka, začasno premeščena v eno od podružnic časnika njenega očeta v Los Angelesu. Izgleda kot da je nekdanji direktor oddelka umrl v sumljivih okoliščinah in Sue ga mora začasno nadomestiti. Mick je prepričan, da je to idealna priložnost, da njunega 9-letnega sina soočita s svetom izven njihovega avstralskega mesteca Walkabout Creeka.
Vendar to ne bo potovanje kjer bo Mick v vlogi očeta in turista. Nehote se bo zapletel v raziskovanje, ki ga je prvotno začela že Sue...

Igralci

Paul Hogan (Mick Dundee)
S svojo edinstveno interpretacijo "Krokodila Dundee-ja", ki ga je tudi ustvaril, je dosegel svetovni uspeh. Nagrajen je bil z Zlatim globusom za najboljšega igralca in bil nominiran za Oskarja za najboljši scenarij.
Vsestranski igralec je začel svojo kariero na avstralski televiziji v humoristični seriji "A Current Affair". Kasnejša, razširjena verzija se je imenovala "The Paul Hogan Show" in bila predvajana na avstralski televiziji Nine Network ter kmalu dosegla vrh gledanosti. Z dramsko vlogo v priznani seriji "Anzacs" pa je odlično spromoviral Avstralijo in si prislužil naziv "Avstralec leta".
Hogan je bil izvršni producent, scenarist in glavni igralec v filmih "Almost an Angel" in "Lightning Jack", igral pa je v "Flipperju" in "Floating away". Američani se Hogana spominjajo iu njegovih, zdj že legendarnih, reklamah za "Australian Tourist Commission".

Linda Kozlowski (Sue Charleton)
Diplomirala je na Juilliard School of Performing Arts v New Yorškem Lincoln Centru. Selitev v Californijo ji je prinesla vlogo v "Krokodil Dundeeju", za katero je bila tudi nominirana za Zlati globus. Kaneje je zadevo ponovila v "Krokodilu Dundeeju II".
Ostali filmi: "Almost an Angel" s Paulom Hoganom, "Smrt trgovskega potnika" z Dustinom Hoffmanom in Johnom Malkovichem, "Backstreet Justice" s Paulom Sorvinom, "The Neighbor" z Rodom Steigerom, "Pass the Ammo" z Billom Praxtonom in Timom Curryjem in "Village of the Damned" s Christopherjem Reeveom in Kristie Alley. Skupaj z Liv Ullman pa je igrala tudi v švedskem filmu o slavnem švedskem umetniku, "Zorn".

Serge Cockburn (Mikey)
Desetletni debitant iz New South Walesa je bil za vlogo Mickovega sina Mikeya izbran na avdiciji v Sydneyu.

Paul Rodrigez (Diego)
Popularni komik in igralec, ki je nedavno igral v "Price of Glory" z Jimmyjem Smitsom in Jonom Sedom. Ostali filmi: "Mambo Cafe", "Melting Point", "Made in America", "Born in East L.A." in "Rat Race. Bil je tudi režiser in igralec v filmu "A Milion to Juan". Gledalci televizijskih serij pa se ga verjetno spominjajo iz "a.k.a Pablo", "Trial and Error" in "Grand Slam".

Jere Burns (Arno Rothman)
Njegove vloge so usmerjene predvsem na televizijo. Najbolj se ga spominjamo po vlogi Kirka v humoristični nanizanki "Dragi John", igral pa je tudi v serijah "Bob" in "Something So Right" ter TV filmu "Life-Size". Pa še filmografija: "My Giant", "Greed", "Wired" in "Touch and Go".

Jonathan Banks (Milos Drubnik)
Za nagrado Emmy v kategoriji stranske vloge je bil nominiran za vlogo v seriji "Wiseguy". S Paulom Hoganom je sodeloval pri filmu "Flipper", igral pa je tudi v filmih "Let the Devil Wear Black", "Policaj iz Beverly Hillsa" in "48 ur". Videli smo ga lahko še v "Fired Up" in mnogih drugih TV serijah.

Aida Torturro (Jean Ferraro)
V seriji "Sopranovi" igra Janice, sestro Tonyja Soprana. Gledali smo jo lahko tudi v "Bringind Out the Dead" Martina Scorcesesa, "Joe Gould's Secret", "24 Hours", "Illuminata" in "Macu"- zadnja dva je režiral njen sorodnik John Torturo. V okviru njene filmske kariere pa jo lahko kot igralko zasledimo tudi v filmih Woodyja Allena "Celebrity" in "Manhattan Murder Mistery", ter v "Mickey Blue Eyes", "Deep Blue Sea", "Sleepers". "Fallen", "Angie" in "Denise Calls Up".

PRODUKCIJA
Kot je Los Angeles glavno mondeno mesto, tako je tudi Mick Dundee kralj avstralske preprostosti. Paul Hogan se je odločil, da je čas za novo epizodo Krokodila Dundeeja in njegovega humorja.

Gre za lik, ki je resnično priljubljen po celem svetu, saj je prvenec blagajne napolnil s 360-imi milijoni dolarjev, njegovo nadaljevanje pa z 250-imi milijoni. Kljub temu, da je eden od scenaristov ves čas govoril, da novega 'Dundeejevega' filma ne bo več, je slednjega enostavno začel pogrešati: "Spraševal sem se kaj se danes dogaja z njim?" "Tri leta sem govoril, da bi kljub vsemu moral posneti film, če se bom le nekega jutra zbudil z resnično dobro idejo", razlaga Hogan. "V Los Angelesu živim že nekaj let in ugotovil sem, da je to zelo čudaško in nerealno mesto. Sem moram pripeljati Dundeeja! Slednji stoji na trdnih tleh in je pravo nasprotje samemu mestu."

"Tokrat Mick verjame, da je zaradi mesečnega bivanja v New Yorku postal pravi svetovljan, oziroma se sploh ni spremenil", pojasni Hogan. "Svet se neprestano spreminja, vendar bolj kot zadeve brzijo, bolj jih Mick Dundee zavira".

Za režiserja je bil izbran Hoganov prijatelj Simon Wincer, ki ima v svoji filmografiji filme kot sta: "Free Willy" in "Lonesome Dove". Prijatelja sta skupaj sodelovala že leta 1994 v filmu "Lighting Jack".
"To je bila zame nova izkušnja", se spominja Wincer, "ker nisem sodeloval pri nastanku prvih dveh delov, je bil to zame še večji izziv, saj sem imel ves čas pred očmi prihodek, ki so ga prislužili moji predhodniki. Paul Hogan je moj prijatelj, producent, glavni igralec in scenarist. Jaz pa sem režiser. Najino sodelovanje je bilo zares odlično."
Pri snemanju komedij vedno obstaja tveganje napada smeha na sceni. Še posebej, če je material tako kvaliteten. Kljub temu, da je to dober znak, da scenarij funkcionira, gre za poseben izziv oz. preizkus samokontrole med samim snemanjem. "V tem sem najslabši", priznava Wincer. "V bistvu me Paul sovraži, ker se smejim glasneje kot kdorkoli. Zaradi svojega navala smeha sem uničil že nekaj posnetkov, saj sem se moral zaradi tega dobesedno umakniti od kamere. Opazil sem, da se je tudi ostala ekipa komaj zadrževala, da ne bi prasnila v smeh. Vendar je kljub vsemu to dober znak".

Linda Kozlowki, ki igra Sue Charlston, Mickovo izbranko, je tudi v resnici žena Paula Hogana. In kako ona primerja Paulovo osebnost z njegovo vlogo v filmu? "Mislim, da se je ta lik enostavno rodil z njim. Avstralska preprostost sicer obstaja, vendar medtem ko je Mick Dundee zelo odprt in neposreden, je Paul bolj zadržan in na srečo tudi bolj sofisticiran. Doma na stenah nimamo zabitih nožev in po stanovanju se ne sprehajajo neobičajne živali." V Hollywoodu obstaja pravilo, ki igralcem priporoča, naj nikoli ne delajo skupaj z otroci ali živalimi. KROKODIL DUNDEE III v celoti krši to pravilo.
"Pa poglejmo. Delali smo skupaj z levi, simpatičnimi opicami in nekim čudnim krokodilom", se spominja Linda. Za popolno kršenje zgornjega pravila so morali najti še dečka, ki bo igral Mickey-a, Dundeejevega sina. Po številnih castingih preko agencij so se dva tedna pred začetkom snemanja odločili dečka poiskati preko oglasov v vodilnih avstralskih časnikih. Več kot 10.000 otrok se je udeležilo avdicij, ki so jih organizirali v Sydneyu, Brisbanu in Malbournu. Na koncu so se odločili, da bo vlogo dobil desetletni Serge Cockburn. Starši so ga posneli pod pretvezo, da bo to darilo za babico in dedka ter kaseto poslali na natečaj. Režiser ga je povabil v Sydney na sestanek in vloga je bila njegova.

Za producente je bil Mickey res sreča v zadnjem trenutku. "Nikoli ne moremo posegati v usodo", pravi producent Lance Hool. "Odkritje Serge-a je bilo pravo naključje. Njegova mama je opazila časopisni članek in se odločila poslati posnetek svojega sina režiserju".

Za Hoola in koproducente (Conrada Hoola in Perryja Katza) je bilo snemanje in realizacija projektov niz dolgotrajnih naporov. Trojica je skupaj s Hoganom sodelovala že leta 1996 pri filmu "Flipper", ko je bila tudi ustvarjena ideja o tretjem delu Krokodila Dundeeja.

Hool je Hoganu obljubil, da bo v sklopu njegovega podjetja, Silver Lion Films, lahko posnel popolnoma neodvisen film. Tako bo na platnu izključno Paulova vizija, brez kakršnegakoli poseganja s strani studia. S Hoolovimi 25-letnimi izkušnjami v Hollywoodu ni bilo potrebno veliko časa, da se zadeva spravi v tek: "V bistvu nisem bil presenečen", pojasnjuje Hool. "Distributerji po celem svetu so se strinjali, da je napočil čas, da se Mick Dundee ponovno pojavi. Gre za neverjetno priljubljen lik, ki ga pozna praktično ves svet."
Perry Katz dodaja: "Po svetu sem potoval skupaj s Paulom. Kamorkoli sva prišla, so ljudje govorili: 'Glej, Krokodil Dundee'. To univerzalno prepoznavanje je zares nekaj posebnega."
Ljudje se prav zaradi njegovih človeških lastnostih lahko poistovetijo z Mickom. Kot pravi Lance Hool: "On je dober človek. Ima etične vrline, ki bi jih želel imeti vsakdo."

Snemanje se je začelo že leta 2000 v miniaturnem mestu McKinley, ki šteje dvajset prebivalcev. V filmu je to okolica izmišljenega mesteca Walkabout Creek iz izvornega "Krokodila Dundeeja". Kljub temu, da mestece "Walkabout Creek" v resnici ne obstaja, je Walkabout Creek Hotel resničen lokalni pub. Snemanje v Los Angelesu se je začelo 18. septembra 2000. Tu je bilo najtežje zavarovati lokacijo na avtocesti v bližini stadiona Dodgers, kjer Dundee ustavlja promet, da bi lahko rešil izgubljenega dihurja. Na koncu so filmarji kljub vsemu uspeli prepričati oblasti, da ta cesta ne bo ključnega pomena, saj se Dodgersi nikakor ne morejo več uvrstiti v play off.

Filmska ekipa

Simon Wincer (režiser)
Filmski in televizijski režiser znan tako v rodni Avstraliji kot tudi v Ameriki. V njegovi režiji je bil ''Free Willy'', poleti 1993, pravi hit, ki je zaslužil več kot 200 milijonov dolarjev. Za ameriško televizijo je zrežiral mini serijo ''Lonesome dove'', ki danes velja za eno najboljših serij z 18-imi nominacijami za nagrade Emmy.
Za Walt Disney Pictures je leta 1995 režiral komedijo ''Operation Dumbo Drop'' in leto kasneje za Paramount Pictures posnel še ekranizacijo stripa Leeja Falka '' The Phantom''.
Wincerjevi avstralski filmi so tudi: ''Snapshot'', ''Harlequin'' in ''The Lighthorseman''.

Lance Hool (producent)
V filmskem poslu ima bogato kariero kot producent, režiser in scenarist. Leta 1999 je režiral in produciral ''One's Man's Hero'' s Tomom Berengerom. To je bil njegov 21 film od prihoda v Hollywood leta 1977. Rojen je bil v Mexico Cityju, kariero pa je začel kot igralec (''Soldier Blue'', ''Rio Lobo'').
Leta 1977 se je preselil v Los Angeles in postal eden vodilnih producentov akcijskih filmov: ''Caboblanco'', ''Ten to Midnight'', ''The Evil Man Do'' (vsi z Charlsom Bronsonom), '' The Honor Guard'' z Rodom Steigerom in ''Survival Game''. Njegova dva največja neodvisna uspeha sta ''Missing in Action I in II''.


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT