Hiša letečih bodal / House of Flying Daggers - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   ponedeljek, 22 julij 2024
Hiša letečih bodal (2004)
(House of Flying Daggers) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Hiša letečih bodal - House of Flying Daggers
akcija / pustolovski / romantični   |  119 min
DRŽAVA: Hongkong | Kitajska
REŽIJA: Yimou Zhang
SCENARIJ: Li Feng , Wang Bin
IGRALCI: Andy Lau, Dandan Song, Takeshi Kaneshiro, Ziyi Zhang, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Xiaoding Zhao
PRODUCENT: William Kong , Yimou Zhang
IZVRŠNI PRODUCENT: Weiping Zhang , Zhenyan Zhang
Zgodba

Piše se leto 859, nekoč cvetoča dinastija Tang je v zatonu. Po vsej deželi divja nemir, pokvarjena oblast bije krvave bitke z vse številčnejšimi uporniškimi skupinami. Največja in najmočnejša med njimi je 'Hiša letečih bodal', ki postaja vse nevarnejša pod skrivnostnim novim voditeljem. Lokalnima kapetanoma, Leu (Andy Lau Tak Wah) in Džinu (Takeshi Kaneshiro), je ukazano, da le-tega ulovita, za to pa je potreben zvit načrt. Kapetan Džin se bo izdajal za osamljenega bojevnika po imenu Veter ter rešil zaprto revolucionarko, lepotico Mei (Zhang Ziyi). Pridobil bo njeno zaupanje ter jo pospremil do skrivnostne Hiše letečih bodal. Načrt sicer uspeva, a na začudenje obeh se na dolgi poti do Hiše Džin in Mei zaljubita. V obdajajočem gozdu preti nevarnost, povsem mirno je, v zraku je čutiti napetost. Kakšna prihodnost čaka nesrečna zaljubljenca Džina in Mei? Če gre za pravo ljubezen, zakaj so potem njune misli prepletene s spletkami ter njuni srci polni skrivnosti?

Izjava režiserja

Hiša letečih bodal je zgodba o strasti in ljubezni. Resda so v ospredju borilne veščine, a gre tudi za brezčasno romantično ljubezensko zgodbo. Film opisuje ganljivo popotovanje. Tri osebe trpijo zaradi ljubezni, ki jim zadaja neizbežno bolečino. Ljubezen nas ločuje, a zanjo smo pripravljeni žrtvovati vse. Ko je ženska razpeta med dvema moškima, je razplet večinoma tragičen. Odnos med tremi povsem različnimi ljudmi iz različnega okolja je zasičen s spletkami. Njihova edina skupna točka je dejstvo, da nihče ni tisto, za kar se predstavlja. Eden drugega vlečejo za nos. Na Kitajskem pravimo, da so "ljubezen, sovraštvo, strast in maščevanje" najbolj nepredvidljiva čustva, in prav ta čustva prevevajo glavne tri like.

Bambusov gozd je neločljivo povezan z borilnimi veščinami. Ang Lee je v bambusovem gozdu posnel scene za celovečerec 'Crouching Tiger, Hidden Dragon'. V zadnjih petdesetih letih pravzaprav vsi snemajo v bambusovih gozdovih. Kot da se je za status pravega bojevnika potrebno bojevati na takšnem mestu. Če sem torej hotel posneti akcijski film, sem moral ostati zvest tradiciji in vključiti tudi scene v bambusovem gozdu. Sceno sem hotel ustvariti sam. Bitka se odvija istočasno na tleh in visoko na bambusu. Pobegla zaljubljenca se borita na tleh, sovražnik pa napada iz zraka. Sneg [v Ukrajini] je letos zapadel zelo zgodaj - oktobra. Na polovici prizora je pričelo močno snežiti in skrbelo me je, da bo odpadlo vse listje, kar bi precej oviralo nadaljnje snemanje. Nazadnje sem se odločil snemati v snegu. Potrebne pa so bile spremembe scenarija, dolžine in tako dalje. Imel sem neizmerno srečo. Sneg je prišel kot ustvarjen. To je usoda - pomagal mi je nekdo tam zgoraj. To ni običajen borilni film, temveč ljubezenska zgodba v akcijskem filmu. Džin in Mei sta skupaj le tri dni, a njuna ljubezen je neverjetno globoka. Konča se tragično. Njune ljubezni ni mogoče pojasniti. V nasprotnem primeru ne bi šlo za ljubezen. Morda potrebujemo samo tri sekunde, da najdemo pravo ljubezen. Tridesetletno razmerje ne more biti trdnejše. Tovrstne zgodbe so prikazali številni režiserji, sam pa sem se osredotočil na to, kako se ljudje zaljubimo in kaj smo pri tem pripravljeni žrtvovati. Meni ljubezen pomeni zmago človeškega duha.

Igralska zasedba


Takeshi KANESHIRO (Džin)
Takeshi Kaneshiro je zaslovel že pri petnajstih kot izredni pevski talent. Postal je tajvanski pop idol. Sledile so si številne uspešnice, med drugim leta 1992 'Heart Breaking Night' in 1996 'Painful Love'. Kmalu je osvojil srca oboževalcev po vsej Aziji.

Na filmskih platnih se je prvič pojavil in navdušil v celovečercu Tonyja Chinga in Johnnieja Toja 'Executioners' (1993) v stranski vlogi navideznega vernika. Sledile so glavne vloge v 27 filmih. Za celovečerca 'Chungking Express' (1994) in 'Fallen Angels' (1995) je prejel nagradi Golden Horse in Hong Kong. Med najboljše režiserje Hong Konga, s katerimi je sodeloval, sodijo Wong Kar Wai ('Chungking Express', 1994, in 'Fallen Angels', 1995), Sylvia Chang ('Tempting Heart', 1998) ter Lee Chi Ngai ('Lost and Found', 1996, in 'Sleepless Town' (1997).

Andy LAU Tak Wah (Leo)
Pri dvajsetih letih je prepričal s prvimi televizijskimi vlogami. V svoji karieri je zaigral v petnajstih serijah. Leta 1982 je naletel na odličen odziv kritikov z vlogo v celovečercu Ann Hui 'Boat People' (filmska nagrada Hong Kong). Njegova filmografija vključuje kar 115 filmov. Z vlogami v celovečercu Nga Siyuana 'The Unwritten Law' (1986), Davida Laija 'Sworn Brothers' (1986), Davida Laija in Taylorja Wonga 'Tragic Hero' (1986) in 'Rich and Famous' (1986) si je priigral nagrado za najboljšega igralca na podelitvi Golden Dragon v Tajvanu. Lik moškega, ki mu preostane le še 72 ur življenja, v filmu Johnnieja Toja 'Running Out of Time' (1999), mu je prinesel nagrado za najboljšega igralca na podelitvi filmskih nagrad v Hong Kongu. Prejel je še nagradi Hong Kong Film Critics Society za vlogi v celovečercih 'A Fighter's Blues' (2000) in 'Running on Karma' (2004). Z vlogo v slednjem si je priigral že drugo nagrado za najboljšega igralca na podelitvi v Hong Kongu.

ZHANG Ziyi (Mei)
Ena izmed najbolj vročih kitajskih zvezd je navdušila občinstvo s svojim prvencem v celovečercu Zhanga Yimouja 'The Road Home', ki je na berlinskem filmskem festivalu leta 2000 prejel srebrnega medveda, igralki pa prinesel mednarodno slavo. Sledili sta izredni vlogi v uspešnicah Anga Leeja 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' in Zhanga Yimouja 'Hero'. Gledalci jo poznamo kot visoko letečo elegantno izvedenko borilnih veščin. V napetih borilnih scenah ji družbo delajo zvezde, kot so Jet Li, Maggie Cheung, Michelle Yeoh in Chow Yun Fat. Z vlogo v celovečercu 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' si je leta 2000 prislužila nagrado Toronto Film Critics Association za najboljšo stransko igralko, pa tudi nagrado za najbolj obetajočo igralko na podelitvi Chicago Film Critics Association Awards. Leta 2001 je prejela MTV-jevo filmsko nagrado za najboljši borilno sceno, People magazine pa jo je uvrstil med 50 najlepših ljudi na svetu. Zaigrala je tudi v hollywoodskem filmu 'Rush Hour 2' (2001) ob Chrisu Tuckerju in Jackieju Chanu in korejskem epskem celovečercu 'The Warriors'. Njena najnovejša projekta sta film Houa Yonga 'Jasmine' in Wonga Kar Waija '2046'.

SONG Dandan (Yee)
Za gledališko vlogo 'Reunification' (1992) je prejela nagrado za najboljšo igralko na najbolj najprestižnejši podelitvi gledaliških nagrad na Kitajskem Plum Blossom Awards. Med njena gledališka dela sodijo še vloge v 'A Red and White Celebration' (1984), 'Major Barbara' (1991) in 'City of Lights' (2003). Svoj filmski prvenec je zabeležila s sentimentalno dramo 'Crescent Moon' (1986), zaigrala pa je še v 'The Red Suit' (1997) in 'Family Ties' (2000).Filmska ekipa


ZHANG Yimou (režiser, koscenarist, producent)
S svojim režiserskim prvencem 'Red Sorghum' (1987), za katerega je prejel zlatega medveda na berlinskem filmskem festivalu, se je pridružil skupini najbolj nadarjenih in najvplivnejših režiserjev.

Rodil se je na Kitajskem leta 1950. Študiral je kinematografijo na Filmski akademiji v Beijingu. Postal je eden najpomembnejših članov kitajske Pete generacije, prve skupine režiserjev, ki je diplomirala po kulturni revoluciji. Navduševal je tudi kot igralec in sicer v celovečercih 'Red Sorghum' in 'Old Well' (1986). Vloga v slednjem mu je prinesla nagrado za najboljšega igralca na mednarodnem filmskem festivalu v Tokiu. Kot režiser je Zhang Yimou prejel številne nagrade. Kot prvi kitajski ustvarjalec filmov se je potegoval za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film in sicer s celovečerci 'Ju Dou' leta 1990, 'Raise the Red Lantern' leta 1991 in 'Hero' leta 2003. Za 'Raise the Red Lantern' je prejel srebrnega leva na 44. beneškem filmskem festivalu, za 'The Story of Qiu Ju' (1992) zlatega leva na 45. beneškem filmskem festivalu, 'To Live' (1994) mu je prinesel Grand Jury Prize na 47. mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu, 'Not One Less' (1999) zlatega leva na 52. beneškem filmskem festivalu, s filmom 'The Road Home' (1999) si je prislužil srebrnega medveda na berlinskem filmskem festivalu, prejel pa je še nagrado Alfred Bauer za 'Hero'. Slednji je porazil vso konkurenco na podelitvi filmskih nagrad v Hong Kongu, kjer je med drugim pobral nagrade za najboljšo koreografijo v akciji, najboljšo kostumografijo, glasbo, zvok in vizualne efekte.

 • Premiera filma Hiša letečih bodal
 • Hiša letečih bodal v Kinodvoru
  Premiera filma Hiša letečih bodal
  Znane nominacije za najprestižnejše film...
  Zhang Ziyi v filmu Hiša letečih bodal
  Hiša letečih bodal nominirana za zlati g...
  Dober vikend za Hišo letečih bodal


  PRVA STRAN

  NOVICE
  Mediji o nas
  Arhiv


  KINO
  V kinu
  Arhiv


  DVD
  Na DVD-ju
  Arhiv


  BOX OFFICE
  Distribucija - SLO
  Top all time - SLO
  Obisk - SLO


  PRESS

  POVEZAVE  O NAS

  KONTAKT

  Facebook Cinemania group
  KONTAKT