Super veliki jaz / Super Size Me - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   sobota, 25 maj 2024
Super veliki jaz (2004)
(Super Size Me) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Super veliki jaz - Super Size Me
dokumentarni   |  96 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Morgan Spurlock
SCENARIJ: Morgan Spurlock
IGRALCI: Alexandra Jamieson, Bridget Bennett, Don Gorske, Dr. Daryl Isaacs, Dr. Lisa Ganjhu, Morgan Spurlock, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Scott Ambrozy
PRODUCENT: Dave Pederson
IZVRŠNI PRODUCENT: Heather Winters , J.R. Morley
SPOROČILO FILMSKEGA USTVARJALCA MORGANA SPURLOCKA

SUPER SIZE ME je potovanje človeka v svet pridobivanja teže, zdravstvenih težav in hitre hrane. Gre za raziskavo ameriškega načina življenja in kako se Američani bašejo do prezgodnje smrti.

Ko sem poklical svojega prijatelja Scotta Ambrozyja (direktorja fotografije pri filmu) na Zahvalni dan leta 2002 in mu predstavil svojo zamisel za SUPER SIZE ME, se je začel neobvladljivo smejati in je rekel, "To je pa res neverjetno zanič zamisel." Ta izjava je bila še naprej naša mantra, še posebno tisti mesec, ko sem se počutil tako slabo, kot si nikoli nisem mislil, da je sploh mogoče: "To je res neverjetno zanič zamisel."

Sredi moje sadistične epifanije nisi mogel prižgati televizorja, ne da bi slišal o "epidemiji debelosti v Ameriki" ali o dveh dekletih, ki tožita McDonald's. Zdi se, kot da je cela Amerika in cel svet nenadoma postal "Debel in vesel."

Videl sem ogromno predebelih otrok in opazoval nešteto družin, ki se večer za večerom prehranjujejo s picami in burgerji. Ko pa je vse to prišlo celo v sodno dvorano, je varovalka pregorela; nekdo je moral povedati to zgodbo in sicer tako, da bi pritegnila zanimanje in pozornost.

Takoj smo se lotili predprodukcije, sklicali strokovnjake in zdravnike, se dogovorili za intervjuje in sestavili urnik potovanj. Dva meseca po tistem, ko sem poklical Scotta, je bilo naše delo že v polnem teku. To je tako čudovito pri videu; če lahko zbereš skupaj vse elemente, lahko film posnameš izredno hitro in poceni.

Vedno sem si želel, da bi bil moj prvi film nekaj posebnega, nenavadnega in originalnega. V filmu SUPER SIZE ME smo zbrali skupaj vse od naštetega in še več. Vse skupaj se je začelo kot zelo zabavna izkušnja. Prvi dan je videti celo izraz slavja na mojem obrazu, vendar ko se dan približuje koncu, se realnost, kaj ti takšna hrana naredi, zelo nazorno pokaže tudi na ekranu. Zdelo se mi je, da se dnevi kar nikamor ne premaknejo … Želel sem si samo, da bi bilo že konec tega poskusa.

Postprodukcija je potekala istočasno s snemanjem filma. Stela Georgieva, naša glavna urednica, je začela takoj s pregledovanjem in montažo posnetkov. Najela je celo vrsto pomočnikov. Sredi julija 2003 je bilo pregledanih skoraj vseh 200 ur posnetkov in montaža skoraj zaključena.

Skupno smo posneli več kot 250 ur posnetkov, prepotovali več kot 40 000 km in naredili film, od zamisli do rezultata, v manj kot enem letu!

Upam, da vam bo všeč - veliko bolečin in trpljenja (objekt sem bil večinoma jaz) je bilo treba pretrpeti, da smo ga lahko ustvarili.

Morgan Spurlock


V filmu SUPER SIZE ME filmski ustvarjalec Morgan Spurlock pojasnjuje epidemijo debelosti Američanov z intervjuji po celi državi in tako, da postane poskusni zajček diete "samo McDonald's" celih 30 dni skupaj. Njegov film, ki je prejel nagrado na filmskem festivalu Sundance, je enako zabaven, kot grozljiv, ko se spušča v odgovornost združb, izobraževanje o prehrani, programe šolske malice in kako si Američani kot narod z načinom prehrane kopljejo prerani grob.

Naj vam bo všeč ali pa jo preprosto prezirate, hitra prehrana bo ostala: je hitra, dostopna, poceni in nasitna, poteši potrebo modernega in neustaljenega načina življenja. Vendar, kakšna je resnična cena?

Šokiran zaradi vedno bolj naraščajočega trenda debelosti pri mladih in odraslih, filmski ustvarjalec Morgan Spurlock v svojem novem dokumentarcu preiskuje, kaj Amerika jé in ali te navade grizejo Ameriko nazaj.

Približno 37% ameriških otrok in odraslih ima na sebi preveč maščobe in dva od treh odraslih sta pretežka ali izredno debela. Gre za pomanjkanje samokontrole ali so za to krive združbe hitre prehrane?

Spurlock se je odpravil na pot in se o tem pogovarjal s strokovnjaki v 20 ameriških mestih, vključno s Houstonom, najdebelejšim mestom v Ameriki (zdaj Detroit). Od najuglednejših zdravnikov do telovadnih učiteljev in kuharjev, pa do otrok, predlagateljev zakonov, do zakonodajalcev. Ti strokovnjaki so delili svoja mnenja, raziskave in občutke o naši raziskavi z vedno večjim obsegom. In končno, Spurlock se je lotil najbolj edinstvenega poskusa, v katerem sam dokumentira učinke prehranjevanja samo s hitro prehrano … na sebi.

Quarter Pounders, Big Macs in ocvrt krompirček so postali edina Spurlockova prehrana 30 dni zaporedoma, izključno iz jedi, ki jih najdemo na McDonaldovem jedilniku-s štirimi preprostimi pravili:

1 - Obvezno: jedel je lahko le tisto, kar je na voljo za pultom (vključno z vodo!)
2 - Ni smel naročiti super-size obroka, razen če mu je bil ponujen
3 - Obvezno: vsako jed na jedilniku je moral jesti vsaj enkrat
4 - Brez izjeme: moral je jesti tri obroke dnevno, zajtrk, kosilo in večerjo.

In tako je tudi jedel. Ko se je povečala količina zaužite ocvrte hrane in hrane, bogate z natrijem, sta se višala tudi njegov holesterol in raven natrija v krvi in stvar, ki se je začela kot zabaven enostaven poskus, se je sprevrgla v resno skrb za nadpovprečno zdravega Spurlocka-navkljub protestom njegove življenjske sopotnice, ljubiteljice vegetarijanske kuhinje.

Vse to je pripeljalo do visokega računa za hrano, morečih obiskov pri zdravniku in zanimivo gledanje za vsakogar, ki se je kdaj koli spraševal, če lahko človek živi tako, da se prehranjuje izključno s hitro prehrano.

Spurlockova mesec dolga norija s hitro hrano po vsej državi je dokumentirana, prav tako pa tudi razkrivajoči in iskreni pogovori z najbolj priznanimi zdravniki in strokovnjaki, oglaševalskimi in marketinškimi direktorji ter ameriško mladino - številno mladino, ki pogosto uživa hitro prehrano. Rezultati so, milo rečeno, osupljivi.

Film raziskuje tudi grozljivost šolskega prehrambenega programa, ki zmanjšuje število ur namenjenih zdravju in telovadbi, zasvojenosti s hrano in ekstremnimi ukrepi, ki se jih lotijo ljudje, ki bi radi shujšali in postali spet zdravi.

O USTVARJALCU FILMA

Producent/režiser Morgan Spurlock
Morgan Spurlock, producent/režiser/poskusni zajček filma SUPER SIZE ME je na Zahvalni dan sedel doma na kavču, v hiši, kjer je preživel svoje otroštvo v Zahodni Virginiji in jedel purana ter vse, kar sodi zraven, ko se mu je porodila zamisel za film SUPER SIZE ME.

"Ravno sem pojedel in sem na TV poslušal novico o dveh deklicah, ki tožita McDonald's," pravi Spurlock. "Takoj sem poklical Scotta (Ambrozy, direktor fotografije) in mu pojasnil svojo zamisel. Ko se je nehal smejati, je rekel 'To je res neverjetno zanič zamisel.' Še preden sem se vrnil v New York je bila predprodukcija že v teku."

Doma iz Zahodne Virginije je Spurlock nagrajeni pisec, režiser in producent. Je tudi ustanovitelj The Con, produkcijske družbe s sedežem v New Yorku.

SUPER SIZE ME je Spurlockov prvi celovečerec. Diplomiranec New York University's Tisch School of the Arts je v 12 letih, kolikor dela na tem področju, ustvaril več kot 60 projektov. Od reklam do glasbenih videospotov, pa do televizijskih oddaj, Spurlock je imel privilegij delati s takšnimi družbami, kot so MTV, ESPN, NBC, FOX, TNT, VH-1, Sony in MCA Records.

Leta 1999 je Spurlockova celovečerna prestava The Phoenix dobila nagrado občinstva na newyorškem mednarodnem filmskem festivalu Fringe. Kasneje je prejel nagrado Best Play honors na ameriškem tekmovanju piscev predstav Route 66 januarja 2000.

Leta 2000 je Spurlockov reklamni film za Sony Corporation, "Do You Dream in Sony?," zmagal na filmskem festivalu v Chicagu in Filmskem in video festivalu ZDA.

The Con je ustvaril izredno uspešno internet oddajo "I Bet You Will" leta 2000 in z njo prišel z medmrežja na MTV leta 2002, kar se je zgodilo prvič sploh. Po produkciji 53 epizod za mrežo je družba pobrala dobiček in ga uporabila za financiranje prvega filma, dokumentarca o hitri prehrani SUPER SIZE ME.

Festivali in nagrade

najboljši režiser, filmski festival Sundance
MTV: nagrada News and Docs, Full Frame

2004 filmski festival Sundance
2004 SXSW
2004 Comedy Arts Fest v Aspnu
2004 festival dokumentarnih filmov Full Frame
2004 filmski festival v Philadelphiji
2004 filmski festival v Washingtonu
2004 mednarodni filmski festival v San Franciscu

Glavni nastopajoči
Morgan Spurlock - Kot Morgan Spurlock
Ronald McDonald - Kot Ronald McDonald
Dr. Daryl Isaacs, M.D. - Interna medicina
Dr. Lisa Ganjhu, D.O. - Gastroenterologinja & hepatologinja
Dr. Stephen Siegel, M.D. - Kardiolog
Bridget Bennett, MS, RD - Strokovnjak za prehrano
Eric Rowley - Fizioterapevt
Alexandra Jamieson - Ljubiteljica zdrave prehrane Alex, vegetarijanska kuharica, Morganovo dekle

 • Premiera filma Super veliki jaz
 • Super veliki jaz bo imel super veliko os...
  Premiera filma Super veliki jaz
  Super veliki jaz v tekmi za oskarja
  Film Super size me tudi pri nas
  V KINU: maj 2024
   Samsara / Samsara Samsara
  (Samsara)
  16. 05. 2024
   Roparka Lucy / Lucy ist jetzt Gangster Roparka Lucy
  (Lucy ist jetzt Gangster)
  23. 05. 2024


  PRVA STRAN

  NOVICE
  Mediji o nas
  Arhiv


  KINO
  V kinu
  Arhiv


  DVD
  Na DVD-ju
  Arhiv


  BOX OFFICE
  Distribucija - SLO
  Top all time - SLO
  Obisk - SLO


  PRESS

  POVEZAVE  O NAS

  KONTAKT

  Facebook Cinemania group
  KONTAKT