V Benetkah zmagal Aronofsky, dobre kritike filma Pokrajina št.2 / Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     MEDIJI O NAS      |      ARHIV      
PRIDRUŽI SE NAM NA   torek, 21 marec 2023
ponedeljek, 15. september, 2008  NATISNI NATISNI      POŠLJI POŠLJI
V Benetkah zmagal Aronofsky, dobre kritike filma Pokrajina št.2
Pokrajina Št.2V soboto zvečer se je s podelitvijo nagrad končal 65. beneški filmski festival. Predsednik žirije, nemški režiser Wim Wenders, je nagrado za najboljši film, zlatega beneškega leva, podelil ameriškemu režiserju Darrenu Aronofskemu za film The Wrestler, trdo športno dramo, s katero je veliko vrnitev pred žaromete po dolgih letih potikanja po obrobju pripravil igralec Mickey Rourke. Wenders je ob tem izjavil, da žal pravila festivala žiriji onemogočajo podelitev večih nagrad enemu filmu, zato je Rourke ostal brez zaslužene nagrade Volpi, ki jo podelijo najboljšemu igralcu. Celoten spisek dobitnikov nagrad si lahko ogledate tukaj.

Naš tekmovalni film, vojna drama The Hurt Locker režiserke Kathryn Bigelow, je žal ostal praznih rok, zato pa nas toliko bolj veselijo pozitivne kritike slovenskega film Pokrajina št. 2 režiserja Vinka Möderndorferja. O projekciji v spremljevalni sekciji Venice days smo že poročali, danes objavljamo nekaj odmevov na film, zabeleženih v tujih medijih:


Francesco Alo – Il Messagero, 1.9.2008
Mogoče smo v programu Giornate degli autori (Dnevi avtorjev) našli odličen slovenski odgovor filmu Ni prostora za starce. Med mojstrovino za oskarja bratov Cohen in Pokrajino št. 2 Vinka Möderndorferja je veliko skupnih točk … Dnevi avtorjev znova dokazujejo, da danes razlika med avtorskim in žanrskih filmov ni več smiselna. Vse je žanr, vendar vse lahko še vedno postane avtorsko. Zelo lep film. Da bi take imeli tudi v tekmovalnem programu.

Boris Sollazzo – Il sole 24 Ore, 29.10.2008
Skozi »film noir«, ki se ne izogiba presenečenjem s pridihom »splatterja« in antologijskih erotičnih prizorov (Barbare Cerar in Maje Martine Merljak ne boste tako zlahka pozabili), film postane metafora Zgodovine, ki se v nekdanji Jugoslaviji že dolgo ponavlja v obliki tragedije in groteske.

Alberto Crespi – L'Unita, 29.10.2008
Vinko Möderndorfer je posnel politični film v obliki trilerja, v katerem nasilje iz preteklosti izbruhne v sedanjosti: in ni naključje, da ob vprašanju o vzornikih, omeni Shining Stanleya Kubricka, v katerem je čuvaj hotela »prisiljen« k ponavljanju umorov, ki jih je naredil v prejšnjih življenjih.

Michele Faggi – www.indie-eye, 29. 10. 2008
Möderndorfer razgrajuje tekst kot esej o političnem filmu in zvrsti arhivske posnetke, televizijske programe, ki se ukvarjajo z odkritjem drobcev zgodovinskih grozot, dvoumno moč cerkve, groteskno sliko komunizma, ki je reducirana na podobo starca s katetrom, boj med žrtvami in morilci v »pokrajini« živih mrtvecev.

Jurica Pavičić – Jutarnji list, 2.9.2008
Za trivialno površino film Pokrajina št. 2 pripoveduje o vsejugoslavenskem fenomenu – državljanski vojni, ki se večno pogreva in okužuje potomstvo. V Pokrajini št. 2 mladi umirajo zaradi prekrškov že zdavnaj mrtvih. To je nekaj, kar na Hrvaškem gotovo ni neznano.


Spodbudno, kajne? Verjamemo, da je film eden največjih favoritov za letošnje Vesne. Velik uspeh filma nakazuje tudi dejstvo, da je bil film v času beneškega festivala prodan tudi italijanskemu distributerju. V kolikšni meri bo občutljivo temo povojenih pobojev vzelo za svoje slovensko občinstvo, bomo izvedeli konec oktobra.
Spletne povezave
Cinemania group
Dedek gre na jug že v kinu
Prihaja v kino - HOPE
Prihaja v kino - OKUS LAKOTE
Že v kinu - Padati
Najbolj priljubljena pravljica OSTRŽEK ž...
Dnevnik Diane Budisavljević že v kinu
Že v kinu - NE BOM VEČ LUZERKA
Že v kinu - STAREC IN PIŠTOLA
V kinu SODNICA
Že v kinu - NA OBALI CHESIL


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT