Byzantium / Byzantium - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   petek, 14 junij 2024
Byzantium (2012)
(Byzantium) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Byzantium - Byzantium
drama / fantastika / triler   |  118 min
DRŽAVA: Velika Britanija | ZDA
REŽIJA: Neil Jordan
SCENARIJ: Moira Buffini
IGRALCI: Saoirse Ronan, Gemma Arterton, Caleb Landry Jones, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Sean Bobbitt
PRODUCENT: Sam Englebardt
IZVRŠNI PRODUCENT: Mark C. Manuel
Skrivnostni ženski se zatečeta v neugledno obmorsko letovišče. Clara spozna osamljenega Noela, ki jima ponudi zatočišče v zapuščenem gostišču Byzantium. Šolarka Eleanor se spoprijatelji s Frankom in mu zaupa njuno smrtonosno skrivnost. Rodili sta se pred 200 leti in se hranita s človeško krvjo. Ob razkritju njune skrivnosti je preteklost, ki ju je vselej preganjala, naposled močnejša in posledice so strašanske.


ZGODBA


Eleanor in Clara, skrivnostni siromašni ženski, pobegneta s prizorišča zločina in se zatečeta v neugledno obmorsko letovišče. V cenenih propadajočih hotelih se skušata prikopati do denarja.

Praktična Clara prodaja svoje telo. Kmalu naleti na sramežljivega osamljenega Noela, ki jima ponudi zatočišče v mračnem gostišču Byzantium. Clara, ki skuša poskrbeti za prihodnost, hotel spremeni v bordel.

Eleanor, večna šolarka, spozna Franka, sorodno dušo, ki jo nenamerno pripravi do tega, da mu zaupa svojo življenjsko zgodbo. Clara je njena mati, a je od nje starejša le nekaj let. Rodila se je leta 1804, a ima komaj šestnajst let. Če želita živeti, morata z materjo piti človeško kri.

V umirjenem mestecu ljudje pričnejo umirati. Preteklost, ki ju je vselej preganjala, je naposled močnejša in posledice so strašanske.

Fantazijska grozljivka Byzantium, ki jo je po scenariju Moire Buffini režiral Neil Jordan, je vampirska zgodba 21. stoletja, ki se odvija skozi več stoletij.

Igralsko zasedbo sestavljajo Gemma Arterton (Quantum of Solace, Prince of Persia, Tamara Drewe), Saoirse Ronan (The Host, Hanna, Atonement - nominacija za oskarja), Sam Riley (Control, On The Road), Jonny Lee Miller (Dark Shadows, Trainspotting), Daniel Mays (Made In Dagenham, Vera Drake) in Caleb Landry Jones (X-Men: First Class, The Last Exorcism).


PRODUKCIJA


Moira Buffini, ki se je pred kratkim podpisala kot scenaristka pod filmski uspešnici Tamara Drew in Jane Eyre, si je vedno želela napisati zgodbo o vampirjih.

“Verjetno sem bila stara osem ali devet let, ko sem si skrivoma ogledala eno izmed grozljivk produkcijske hiše Hammer s Christopherjem Leejem v glavni vlogi. Tako sem se prestrašila, da si še mnogo let zatem ponoči nisem sama upala na stranišče,” se spominja. “Z leti se je to povsem spremenilo in zgodbe o vampirjih sem spremljala z navdušenjem.”

Leta 2007 je Buffinijeva ustvarila svojo zgodbo, ‘A Vampire Story’, in sicer v obliki igre za najstnike. “Zelo rada imam grozljivke in prebrala sem vse zgodnejše vampirske zgodbe“.

“Fantastične so,” dodaja, “in precej sem razmišljala o gotskih vampirjih, ki se močno razlikujejo od tistih v romanih Brama Stokerja. Ne izginjajo v prah ob dnevni svetlobi, za spanje ne potrebujejo krst, ne postajajo netopirji, nimajo vidnih podočnikov, so precej manj opazni in se povsem zlivajo z okolico.”

Igra Moire Buffini je navdušila producenta Stephena Woolleyja. “Hčerka me je prepričala v ogled igre z naslovom ‘A Vampire Story’,” pojasnjuje Woolley, ki je produciral izjemno uspešni gotski grozljivki The Company of Wolves in Interview with the Vampire. “Nemudoma sem se odločil, da bom ustvaril nov film tovrstnega žanra.”

V ospredju zgodbe ‘A Vampire Story’ in Buffininega scenarija za celovečerec Byzantium je odnos med materjo in hčerko, ki pa sta tokrat obe nesmrtni vampirki.

Woolley ugotavlja, da v večini vampirskih zgodb niti vlečejo moški. Ženske so ponavadi njihov plen. “Zamisel o ženskih protagonistkah v takšnem filmu je bila izjemno zanimiva.”

Ženska lika sta Clara (Gemma Arterton) in Eleanor (Saoirse Ronan), mati in hči, ki sta si po starosti precej skupaj. Nesmrtni sta namreč postali v različnih letih, mati sredi dvajsetih let in hči sredi najstniškega obdobja. Vampirski odnos med materjo in hčerko, ki sta podobnih let, je navdušil tudi producentko Elizabeth Karlsen.

“Odnos matere do njene najstniške hčerke je poln čustev, tako pozitivnih kot negativnih, ” pravi Karlsenova. “Najstniški strah in sovraštvo tekmujeta s starševskim obupom in hrepenenjem po nedolžni mladosti. Če ima šestnajstletnica prelepo 24-letno mati, se seveda vse obrne na glavo in oblikuje se čudovit, nenavaden in neverjetno zapleten odnos. Protagonistki sta si povsem blizu, a po drugi strani povsem narazen.”

Naslov filma, Byzantium, izhaja iz dveh pesmi Williama Butlerja Yeatsa. “Obe pesmi sta čudoviti in sta bili pravi navdih za ustvarjanje igre in scenarija,” pravi Buffinijeva. “Obe stremita k večnosti.”

Zadnji prizor svoje igre je poimenovala Byzantium, saj gre za “brezčasen kraj, ki obstaja in ne obstaja, domišljijski kraj za domišljijo”. V filmu je Byzantium ime obmorskega hotela, ki dekletoma predstavlja začasno zatočišče. “Všeč sta mi konkretnost in mračnost, povezana s hotelom in njegovim imenom, stvarnost s prijetno obmorsko načičkanostjo.”
Novo na DVD: Moje življenje z Liberaceje...
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT