Daleč za griči / Beyond The Hills - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   petek, 14 junij 2024
Daleč za griči (2012)
(Beyond The Hills) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Daleč za griči - Beyond The Hills
drama   |  150 min
DRŽAVA: Belgija | Francija | Romunija
REŽIJA: Cristian Mungiu
SCENARIJ: Cristian Mungiu , Tatiana Niculescu Bran
IGRALCI: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuta, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Oleg Mutu
PRODUCENT: Cristian Mungiu
IZVRŠNI PRODUCENT: -
Med odraščanjem v sirotišnici se med Voichito in Alino splete tesno prijateljstvo. Pri devetnajstih Alina odide k rejniški družni in kasneje na delo v tujino, Voichita pa najde zatočišče v odročnem pravoslavnem samostanu in postane nuna. Po nekaj letih se Alina vrne v upanju, da bosta z Voichito lahko končno zaživeli skupaj. Ko spozna, da se ta ne bo zlahka odpovedala svoji novi družini, se začne z vsemi močmi boriti, da bi dobila prijateljico nazaj. A Voichita je našla boga in v ljubezni ni večjega tekmeca ...

Nenavadno ljubezensko zgodbo, postavljeno v odmaknjen samostan, je navdahnil primer eksorcizma, ki je pred nekaj leti polnil stolpce romunskih časopisov. Daleč za griči je po besedah avtorja film »o ljubezni in svobodni volji, o napakah, storjenih v imenu vere, in o najhujšem grehu izmed vseh: grehu brezbrižnosti«. Režiser, dobitnik zlate palme za 4 mesece, 3 tedne in 2 dneva, je v Cannesu tokrat slavil z nagradami za najboljši scenarij in najboljši igralki.


Zanimivosti


Leta 2006 je Tatiana Niculescu Bran, takrat glavna urednica BBC-jeve podružnice v Bukarešti, objavila Spovedanie la Tanacu, dokumentarni roman o dogodkih v romunskem samostanu, kjer naj bi mlada ženska leta 2005 umrla zaradi posledic obreda izganjanja hudiča. Tatiana Niculescu Bran je primer spremljala in leta 2007 izdala drugi dokumentarni roman, Cartea Judecătorilor; ta se je osredotočal na sojenje duhovniku, ki je izvajal eksorcizem. Istega leta je bila v newyorškem gledališču La MaMa premierno uprizorjena predstava Deadly Confessions, ki jo je po knjigi Spovedanie la Tanacu režiral Andrei Șerban. Tam se je pisateljica prvič srečala s Cristianom Mungiujem.


Izjava režiserja


»Daleč za griči je zame v prvi vrsti film o ljubezni in svobodni volji: predvsem o tem, kako lahko ljubezen zabriše mejo med dobrim in zlim. Večina največjih napak tega sveta je bila storjena v imenu vere in v absolutnem prepričanju, da je šlo za dobro stvar.

Daleč za griči govori tudi o določenem načinu doživljaja religije. Vedno sem z zanimanjem opazoval, kako veliko pozornosti verniki posvečajo spoštovanju verskih pravil in prepovedi ter kako malo ravnanju v skladu z bistvom in modrostmi krščanstva v vsakdanjem življenju.

Med pripravami na film sem pozorno prebral spisek grehov, ki ga je sestavila ortodoksna cerkev. Kar veliko jih je (464) in ko jih bereš, si ne moreš pomagati, da si ne bi zastavil vseh vrst vprašanj. A vendarle na spisku manjka greh, ki je med najpomembnejšimi temami filma: greh brezbrižnosti. Morda pa to ni greh, če ga ni na spisku. A kaj potem je? Je nevarno ali ne? Film govori tudi o različnih načinih, na katere lahko zlo manipulira z ljudmi, in o subtilnih oblikah, na katere se kaže. Sprašujem se, če ravnodušnost ni ena izmed njih.

Predvsem pa želi Daleč za griči govoriti o življenjskih možnostih in izbirah, ki so posledica izobrazbe ali pomanjkanja le-te, in o tem, koliko je življenje odvisno od reči, na katere sami nimamo vpliva: od kraja rojstva, staršev, širše skupnosti. /…/ Moj končni scenarij ne govori o tem, kaj se je zgodilo v tistem samostanu; ne govori o duhovniku in o tistih nunah. /…/ Ohranil sem duh knjig – s tem, da nisem želel nikogar obsojati. A to načelo sem uporabil v izmišljeni pripovedi; tej sem dodajal pomenske plasti, ki jih v resnični zgodbi nisem našel. Film še vedno govori o krivdi, a se bolj osredotoča na ljubezen in možnost izbire, na stvari, ki jih ljudje počnejo v imenu svojih prepričanj, na težavnost ločevanja med dobrim in zlim, dobesedno razumevanje religije, ravnodušnost kot še večji greh od nestrpnosti in svobodno voljo. /…/ Gledalci bodo delo nedvomno primerjali z mojim prejšnjim – česar ne bi smeli početi; morali bi samo gledati. /…/ Upam, da bodo po ogledu povedali svoje mnenje; ni pomembno, na katero stran se postavijo, če le ne ostanejo pasivni kot svet, v katerem živimo. Upam, da bodo razumeli, da film govori o okolju, v katerem živimo, in o velikanskem vplivu majhnih reči, ki jih navadno ne opazimo – reči, ki jih v svojih vsakodnevnih rutinah sprejemamo kot sebi in drugim neškodljive.«
- Cristian Mungiu, režiser in scenarist
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT