Obljubljena dežela / Promised Land - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   petek, 14 junij 2024
Obljubljena dežela (2012)
(Promised Land) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Obljubljena dežela - Promised Land
drama   |  106 min
DRŽAVA: ZDA
REŽIJA: Gus Van Sant
SCENARIJ: John Krasinski , Matt Damon
IGRALCI: Frances McDormand, Hal Holbrook, John Krasinski, Matt Damon, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Linus Sandgren
PRODUCENT: Chris Moore
IZVRŠNI PRODUCENT: Roger Michell
V drami Obljubljena dežela Steve Butler (oskarjev nagrajenec Matt Damon), uslužbenec plinskega podjetja, ki se je iz kmečkega fanta prelevil v enega najboljših prodajalcev zemeljskega plina, med opravljanjem nove naloge naleti na nepričakovan odpor v odmaknjenem mestecu. Celovečerec, ki ga je režiser Gus Van Sant ustvaril po izvirnem scenariju Johna Krasinskega in Matta Damona, je zgodba o partnerjih Steveu in Sue (oskarjeva nagrajenka Frances McDormand), ki ju službena pot zanese v podeželsko mesto McKinley.

Podjetje pričakuje, da bodo njegovo ponudbo, odkup zemlje za pridobivanje zemeljskega plina, prebivalci mesteca, ki ga je v zadnjih letih močno prizadela gospodarska kriza, sprejeli z odprtimi rokami. Navidezno preprost projekt se zaplete, ko v ponudbo podvomi cenjeni učitelj Frank Yates (oskarjev nominiranec Hal Holbrook), ki skupnost nagovori k temeljitemu razmisleku. Poleg tega Butler spozna simpatično Alice (Rosemarie DeWitt), ki pripomore k njegovim moralnim zadržkom. Ob prihodu spretnega okoljskega aktivista Dustina Noblea (John Krasinski) je uspeh, tako na poslovni kot tudi osebni ravni, pod velikim vprašajem.


PRODUKCIJA


Igralec in scenarist Matt Damon v zgodbi vidi like, ki jih lahko prepoznamo iz vsakdanjega življenja, njegov kolega John Krasinski, ki je prav tako prevzel vlogo igralca in scenarista, pa poudarja, da gre za zgodbo, v kateri prihaja do stika ljudi s finančnim svetom ter posledično do presenetljivih odločitev.

Producent Chris Moore dodaja, da je Obljubljena dežela izjemno intimen portret pristnih likov. "Zgodba skuša odgovoriti na povsem aktualna vprašanja današnjega časa: kakšne so naše vrednote, kaj se nam zdi pomembno in kako se soočamo s konflikti v skupnostih?"

Po besedah režiserja Gusa Van Santa so ZDA ogromno območje, kjer se mnogi ljudje včasih težko najdejo. "Pri Johnovem in Mattovem scenariju mi je všeč, da sta se velikih vprašanj lotila s precejšnim humorjem in neverjetno skromnostjo. Gre za zgodbo o pravih ljudeh, z vsemi njihovimi muhami in tudi veličino."

Kmetije ob cesti Slate Lick so bile za filmsko prizorišče izbrane prav zaradi svoje lepote, topline in naravnosti. Kmetija Yates, ki jo lahko vidimo v filmu, je v resnici že štiri generacije last družine Rhea. Glavno poslopje kmetije, kjer trenutno redijo koze, emuje in govedo, je staro že več kot sto let.

Kraj Avonmore v okrožju Westmoreland v Pensilvaniji, naseljen v zgodnjih letih 18. stoletja, se je iz kmetijske skupnosti prelevil v industrijsko mesto, v katerem prevladujeta jeklarstvo in premogovništvo. Številni prebivalci so sicer zaposleni v mestu Pittsburgh, vendar se vračajo v raznoliko skupnost Avonmorea, ki šteje več kot 1,000 prebivalcev. "V Avonmoreu sem opazil velik poudarek na pridobivanju zemeljskega plina, podobno kot v našem filmu," pravi Van Sant.

Tako kot pri svojih prejšnjih filmskih projektih je Van Sant tudi tokrat želel igralsko zasedbo dopolniti z domačini, ki niso profesionalni igralci, saj to vedno močno pripomore k resničnosti prizorov. Organiziranih je bilo mnogo avdicij, ki so privabile nešteto kandidatov. Naposled je bilo za dodatno igralsko zasedbo izbranih približno 500 ljudi. Potekal je tudi izbor lokalnih profesionalnih igralcev, vključno z otroškimi igralci, ki so prevzeli vloge najmlajših likov.


FILMSKA EKIPA


GUS VAN SANT (režiser)

Tako občinstvo kot tudi kritiki spremljajo njegove filmske projekte vse od leta 1985, ko je navdušil s celovečercem Mala Noche, ki so mu losangeleški filmski kritiki namenili nagrado za najboljši neodvisni/eksperimentalni film.

Kot režiser se je podpisal pod uspešnice, kot so Drugstore Cowboy, My Own Private Idaho, Even Cowgirls Get the Blues in To Die For. Slednji je bil prikazan na številnih mednarodnih filmskih festivalih, tudi v Cannesu in Torontu, igralki Nicole Kidman pa je prinesel zlati globus.

Za režijo mojstrovine Good Will Hunting je bil nominiran za oskarja. Film je bil med nominiranimi še v osmih drugih kategorijah. Robin Williams je naposled prejel oskarja za najboljšega stranskega igralca, Ben Affleck in Matt Damon pa sta bila nagrajena za najboljši izvirni scenarij.

Sledili so triler Psycho, drama Finding Forrester in pustolovska drama Gerry, za katero je skupaj z Mattom Damonom in Caseyjem Affleckom napisal scenarij. V vlogi scenarista in režiserja se je izkazal tudi pri kriminalni drami Elephant, ki je bila leta 2003 na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu izbrana za zlato palmo. Van Sant je prejel nagrado za najboljšo režijo.

Z režijo biografske drame Milk si je prislužil še drugo nominacijo za oskarja. Od skupno osmih nominacij so filmu dodelili dve nagradi, in sicer za najboljšega igralca (Sean Penn) in najboljši izvirni scenarij (Dustin Lance Black).
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT