Lov / The Hunt - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   petek, 14 junij 2024
Lov (2012)
(The Hunt) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Lov - The Hunt
drama   |  115 min
DRŽAVA: Danska
REŽIJA: Thomas Vinterberg
SCENARIJ: Thomas Vinterberg , Tobias Lindholm
IGRALCI: Alexandra Rapaport, Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Charlotte Bruus Christensen
PRODUCENT: Sisse Graum Jorgensen , Morten Kaufmann
IZVRŠNI PRODUCENT: -
Dansko podeželje v mesecih pred božičem. Lucas, nedavno ločeni štiridesetletnik, je vzgojitelj v vrtcu, kjer ga otroci obožujejo. Prosti čas preživlja v družbi dobrih prijateljev v krajevnem lovskem klubu. Nekega dne pa hči njegovega najboljšega prijatelja ravnateljici vrtca pove nekaj, kar bi lahko nakazovalo spolno zlorabo. Nepremišljene besede majhne deklice njegovo življenje v trenutku obrnejo na glavo. Laž se širi kot virus, panika in nezaupanje kmalu uideta izpod nadzora in tesno povezana skupnost se znajde v stanju množične histerije, Lucas pa se je prisiljen podati v samoten boj za svoje življenje in dostojanstvo.

Kapsula
Lov, ki ga številni kritiki opevajo kot najboljši film Michaela Vinterberga po njegovi mednarodni senzaciji Praznovanje (Festen), je napeta psihološka drama o moči laži ter uničujočih posledicah krive obtožbe. Mads Mikkelsen je za svojo vlogo na letošnjem festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljšega igralca.


Thomas Vinterberg, režiser in soscenarist:

"Neke temne zimske noči leta 1999 je nekdo potrkal na moja vrata. Zunaj v snegu je z dokumenti v roki stal priznan danski otroški psiholog in razgreto razlagal nekaj o otrocih in njihovih fantazijah. Govoril je o pojmih kot so 'potlačen spomin', in še bolj vznemirljivo, o svoji teoriji, da je 'misel virus'. Nisem ga spustil v hišo. Nisem prebral dokumentov. Šel sem spat. Deset let kasneje sem potreboval psihologa. Poklical sem ga in iz nekakšne zapoznele oblike vljudnosti prebral dokumente. Bil sem šokiran. Fasciniran. In vedel sem, da je to zgodba, ki mora biti povedana. Zgodba o sodobnem lovu na čarovnice. Lov je plod teh branj. /…/ Zlorabe se seveda dogajajo - o tem sem že posnel film. Vendar mislim, da obstaja še ena nevarnost, ki zahteva nove žrtve. To niso le ljudje, ki so obtoženi nečesa, česar niso storili, ampak tudi otroci, ki odraščajo v prepričanju, da so žrtve. /…/ Zdelo se mi je, da bi bilo zanimivo narediti film, ki bi bil antiteza Praznovanju."

Portret avtorja
Thomas Vinterberg (1969, Copenhagen) je s kratkim filmom Sidste omgang leta 1993 diplomiral na Danski filmski akademiji. Leta 1995 je skupaj z Larsom Von Trierjem spisal manifest slovite danske Dogme 95. Po njenih zapovedih je tri leta kasneje posnel prvi film tega gibanja, Praznovanje (Festen). Delo je doživelo izreden uspeh in pobralo številna mednarodna priznanja, vključno s posebno nagrado žirije v Cannesu. Vinterberg je režiral dva filma v angleškem jeziku: apokaliptično znanstveno-fantastično ljubezensko zgodbo Vse za ljubezen (It's All About Love, 2003) z Joaquinom Phoenixom, Claire Danes in Seanom Pennom ter Drago Wendy (Dear Wendy, 2005) po scenariju Larsa Von Trierja. Njegov Submarino se je leta 2010 uvrstil v uradni program Berlinala.


Kritike

"Lov, ki bo nedvomno obveljal za enega najpomembnejših in najbolj kontroverznih filmov leta, je inteligentna in vznemirljiva analiza danske družbe, ravno tako nepopustljiva kot Praznovanje, s katerim se je režiser Thomas Vinterberg prebil na mednarodno prizorišče. /…/ Vinterberg tako kot v Praznovanju neusmiljeno razkriva hinavščino za nekaterimi izmed najbolj skrbno negovanih družbenih idealov dežele, predvsem tesnimi vezmi skupnosti, svetostjo družinskega življenja in nedolžnostjo otroštva. /…/ Lov, vrhunsko zrežiran film, ki ga poganja izjemna igralska zasedba /…/, je ena najbolj vznemirljivih in najmočnejših doživetij leta."
- Steve Gravestock, Mednarodni filmski festival v Torontu

"Lov je bravura filmskega ustvarjanja - ekonomična, intenzivna in zelo dobro odigrana. /…/ Mož, po krivici obdolžen zlorabe otroka, je sodobni ekvivalent tistih krivično obtoženih čarovnic v filmih in dramah, kakršni sta Noč čarovnic (The Crucible) in Dan jeze. Razlika je v tem, da se brani - in poleg tega ima glede svojih težav smisel za humor. Vinterberg pripoveduje Lucasovo zgodbo s silovitostjo in nepopustljivo ironijo, in za nameček doda celo svoj značilni citat Bergmanovega filma Fanny in Alexander. Rezultat je film, ki je kljub svojemu ambivalentnemu koncu veliko bolj veder, kot bi lahko pričakovali."
- Geoffrey Macnab, Sight & Sound

"Vinterberg je s svojim novim filmom, nedvomno najboljšim po Praznovanju, resnično uprizoril veličasten povratek. Film priča o njegovem izrednem daru za mučne kolektivne drame; je neposreden, prepričljiv, zgrajen in zrežiran z natančnostjo in neustavljivo energijo, a hkrati izjemno subtilen in niansiran. /…/ Lov s svojim prikazom množične histerije in njene okrutne anti-logike spomija na Peckinpahove Slamnate pse in von Trierjev Dogville. Vrača pa se seveda k temi Praznovanja: kako se lahko družina in skupnost, ki veljata za branika pred kaosom in nesrečo, obrneta sami proti sebi. Mikkelsenov nastop je skrajno prepričljiv in verodostojen; z njim v svojem središču postane Lov neznosno napeta drama/triler. /…/ Lov in uporabljeno orožje prikličeta v spomin izjavo Čehova o tem, kaj naj bi se zgodilo s puško, ki se pojavi v prvem dejanju. A v resnici je to, kar se zgodi, veliko bolj zanimivo in kompleksno; Lucasovo končno srečanje s tožiteljem in sklepni trenutki filma so resnično prevzemajoči."
- Peter Bradshaw, The Guardian

"Vinterbergov Lov je prav tiste vrste koherentna, dobro zgrajena drama, kakršno so od režiserja mnogi težko pričakovali vse od njegovega preboja s Praznovanjem leta 1998. /…/ Lov je prepričljivo grozljiv prikaz zelo sodobnega problema."
- Nick James, Sight & Sound

"Langov Bes (Fury, 1936) za 21. stoletje."
- Matic Majcen, Ekran

"Vinterbergov najboljši film po Praznovanju je vzemirljiva psihološka drama, zgrajena na srh zbujajočem nastopu Madsa Mikkelsena."
- David Rooney, The Hollywood Reporter
NOVO na DVD/filma LOV in LAHKO NOČ, GOSP...
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT