Kraljevska afera / Royal Affair - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   petek, 14 junij 2024
Kraljevska afera (2012)
(Royal Affair) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Kraljevska afera - Royal Affair
drama / romantični / zgodovinski   |  137 min
DRŽAVA: Češka | Danska | Švedska
REŽIJA: Nikolaj Arcel
SCENARIJ: Bodil Steensen-Leth , Rasmus Heisterberg
IGRALCI: Mads Mikkelsen, Trine Dyrholm, Alicia Vikander, Mikkel Boe Folsgaard, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Rasmus Videbak
PRODUCENT: Meta Louise Foldager
IZVRŠNI PRODUCENT: Peter Garde
KINODVOR OD 10. DECEMBRA 2012

Danska ob koncu 18. stoletja. Lepa in izobražena petnajstletna princesa Karolina Matilda pride na danski dvor za ženo duševno bolnemu in razvratnemu mlademu kralju Kristjanu VII. Kmalu po rojstvu njunega prvega otroka je za kraljevega osebnega zdravnika imenovan svobodomiselni Johann Friedrich Struensee. Struensee, idealist in vizionarski privrženec razsvetljenstva, si hitro pridobi kraljevo naklonjenost, v osamljeni kraljici pa najde sorodno dušo in politično zaveznico. Med njima se razvname strastna in prepovedana ljubezen, ki za vedno spremeni zgodovino naroda.


PRODUKCIJA


Kapsula

Kraljevska afera je epska zgodba o ljubezenskem trikotniku med kraljico, dvornim zdravnikom in norim kraljem ter napet politični triler o boju za oblast in političnih spletkah, ki so v 18. stoletju pretresale danski dvor. Razkošno kostumsko dramo s pridihom sodobnosti je posnel Nicolaj Arcel, scenarist švedskega Dekleta z zmajskim tatujem. Film je uradni danski kandidat za oskarja, ki mu nominacija tako rekoč ne more uiti.


Iz prve roke

Kraljevska afera temelji na enem najbolj dramatičnih dogodkov v danski in evropski zgodovini. Ta zgodba je za Dance zelo pomembna. Je del naše kulturne identitete. O njej se učimo v šoli, beremo v knjigah, gledamo jo lahko v baletih in gledaliških igrah. Boljše zgodbe si ne moreš zamisliti. Ni le politično zanimiva, temveč tudi zelo melodramatična in žgečkljiva. Ima smrt in rojstvo in prepovedano ljubezen; tako kot kakšna pravljica. Zelo sem bil vesel in počaščen, da sem te dogodke lahko končno prenesel na filmsko platno. Slogovno so me navdihnili veliki epi iz štiridesetih in petdesetih let, filmi, kakršen je V vrtincu (Gone With the Wind). Ustvarjalce pa nas je podžigala tudi želja skandinavsko zgodovinsko dramo ponesti v novo stoletje. Da bi to dosegli, smo se držali pravil, ki smo si jih postavili sami: nismo hoteli 'prikazovati' zgodovine, se ustavljati pri velikih formalnih dogodkih, razkošnih oblačilih in pričeskah ali pri načinu, kako so stregli hrano. Želeli smo, da bi gledalci zgodbo preprosto doživeli skozi oči likov in 18. stoletje vzeli kot nekaj samoumevnega. Čeprav obdobje prepoznamo v scenografiji in kostumih (Mikkel Folsgaard, ki igra kralja Christiana, še vedno vztraja pri tem, da bi se naš slogan moral glasiti 'velika čustva, velike lasulje'), smo film snemali in montirali, kot bi snemali in montirali film, ki se dogaja v sodobnem Kopenhagnu. Kostumski filmi so običajno narejeni za ljudi, ki gledajo kostumske filme. Zdelo se mi je, da bi bilo lepo narediti nekaj, kar bi bilo vsaj malce drugačno od povprečnega kostumskega filma. Želel sem povedati veliko, epsko ljubezensko zgodbo. Lahko nam rečete romantiki. Res smo. To je romantičen film. Verjamemo v ljubezen." - Nikolaj Arcel, režiser in soscenarist


Portret avtorja

Nikolaj Arcel (1972, Kopenhagen) je diplomiral na danski državni filmski akademiji. Njegov diplomski film Woyzecks sidste symfoni (2001) je pobral najvišje nagrade na festivalih v Münchnu in Clermont-Ferrandu. Od leta 2004 je z velikim komercialnim in kritiškim uspehom režiral filme različnih žanrov: od političnega trilerja Kongekabale (2004), preko družinske pustolovščine De fortabte sjaeles (2007), pa do komične drame Sandheden om maend (2010). Znan je tudi kot soscenarist švedske uspešnice Dekle z zmajskim tatujem (Män som hatar kvinnor, 2009). Kraljevska afera je njegov četrti celovečerec.


Zanimivosti

Kraljevska afera je prvi zgodovinski film, ki je nastal pod okriljem Zentrope, produkcijske hiše Larsa von Trierja.


Kritike

"Film s pomočjo prepričljivih nastopov in mojstrske režije raziskuje labirint politične oblasti in družbenih sprememb ter tveganja nedovoljene romance. Odveč je dodati, da je Kraljevska afera oskarjeva kandidatka, ki zlahka vzbudi pozornost."
- Hannah Lee, Film Society of Lincoln Center

"Zanimiv portret poznega 18. stoletja /…/ je izvrstno dopolnilo filmom, kakršna sta Amadeus in Norost kralja Jurija (The Madness of King George)."
- Philip French, The Guardian

"Elegantna, inteligentna in lucidna pripoved o vznemirljivem poglavju iz evropske zgodovine. /…/ Arcelov film ni poskus ponovnega izumljanja žanra zgodovinske drame, temveč poklon sijajni tradiciji znotraj evropskega filma."
- David Rooney, The Hollywood Reporter

"To je opojna mešanica strasti, politike in tragedije, ki jo Arcel zakuha z ravno pravšnjo kombinacijo novodobne avtentičnosti in staromodne melodrame."
- Mike Goodridge, Screen Daily

"Napet, inteligenten, dobro odigran - vse, kar si lahko želite od zgodovinske drame."
- Sophie Ivan, Little White Lies

"[Alicia] Vikander z enako mero natančnosti zajame ljubkost, idealizem in odločnost. Kdaj ste nazadnje videli film, v katerem lica zardevajo tako očarljivo, da se to zdi kot vzrok za iznajdbo barvnega filma? /…/ Eden najboljših nastopov Madsa Mikkelsena doslej. /…/ Kraljevska afera je triumf v tako rekoč vseh pogledih."
- Kim Skotte, Politiken

"To je inteligentna, realistična kostumska drama, kakršno imamo le redko priložnost videti. Zadnji v ponudbi tovrstnih filmov je bil Kraljev govor (The King's Speech) in Kraljevska afera bi si zaslužila, da doseže isto vrsto zrelega občinstva. Razmišljujoč kostumski film, ki - čeprav ne epskih razsežnosti - prenese primerjave z Možem za vse čase (A Man For All Seasons) Freda Zinnemanna in Dokorjem Živagom (Doctor Zhivago) Davida Leana."
- Chris Tookey, Daily Mail

festivali, nagrade Svetovna premiera, srebrni medved za najboljši scenarij in najboljšega igralca (Mikkel Boe Folsgaard) - Berlin 2012. Uradni danski kandidat za oskarja za najboljši tujejezični film 2013. Nominacija za nagrado nordijskega sveta 2012. Telluride 2012. Toronto 2012.
Novo na DVD formatu: Kraljevska afera
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT