Boljši svet / In A Better World - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   ponedeljek, 24 junij 2024
Boljši svet (2010)
(In A Better World) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Boljši svet - In A Better World
drama   |  119 min
DRŽAVA: Danska | Švedska
REŽIJA: Susanne Bier
SCENARIJ: Andres Thomas Jensen
IGRALCI: Ulrich Thomsen, Mikael Persbrandt , Trine Dyrholm, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Morten Soborg
PRODUCENT: Sisse Graum Jorgensen
IZVRŠNI PRODUCENT: Peter Aalbak Jensen
Izjava režiserke

Boljši svet je razkrivanje zaprek, s katerimi se soočamo pri obvladovanju svojega osebnega življenja in družbe, v kateri živimo.
Poraja se vprašanje, ali je naša "napredna" kultura dejansko model za boljši svet ali pa pod površjem naše civilizacije preži nered, kakršen je značilen za brezzakonje.
Ali smo se sposobni spopasti s kaosom ali pa se nezavedno držimo na robu popolne zmešnjave?

Susanne Bier
10. avgust, 2010Zgodba


Anton je zdravnik, razpet med idiličnim domom na Danskem in napornim delom v sudanskem taborišču. V dveh povsem različnih svetovih se s svojo družino sooča s konflikti, ki vodijo do težkih odločitev med maščevanjem in odpuščanjem.

Z ženo Marianne se kljub vse večji odtujenosti trudita preprečiti razpad zakona. Starejšega izmed njunih dveh sinov, desetletnega Eliasa, v šoli ustrahujejo. Na njegovo stran se postavi Christian, ki se je z očetom pravkar priselil iz Londona, njegova mati pa je pred kratkim izgubila boj z rakom.

Elias in Christian kmalu postaneta nerazdružljiva. Toda Christian Eliasa vplete v nevarno maščevanje, ki bi lahko imelo tragične posledice. Trdno prijateljstvo se znajde na preizkušnji in samo njuni starši jima lahko pomagajo pri soočanju z zapletenimi človeškimi čustvi, bolečino in sočutjem.


Igralska zasedba


Mikael Persbrandt (Anton) je nedvomno med najbolj priljubljenimi in karizmatičnimi švedskimi igralci. Leta 2009 si je prislužil najprestižnejšo švedsko filmsko nagrado, Guldbaggen, za odlično igro v filmu Everlasting Moments, ki ga je ustvaril sloviti švedski režiser Jan Troell. Izjemno iskani igralec je prepričal tako kritike kot občinstvo z osupljivim delom v celovečercih Heaven's Heart Simona Staha (2008), The Kautokeino Rebellion Nilsa Gaupa (2008) ter švedski televizijski produkciji Oskyldigt dömd (2008) in nemški televizijski produkciji Die Patin (2008). Za nagrado Guldbaggen ga je švedski filmski institut nominiral še za vloge v celovečercih Deathly Compulsion (1999), Everybody Loves Alice (2002) in Bang Bang Orangutang (2005).


Trine Dyrholm (Marianne) je svojo dolgoletno igralsko kariero pričela leta 1990 z vlogo v najstniški drami Spring Tide (1990), za katero je prejela nagrado Bodil. V dveh desetletjih je prevzemala vloge v številnih filmih, igrah in televizijskih serijah. Izpostaviti gre vloge v uspešnicah The Celebration (1998), In China They Eat Dogs (1999) in In Your Hands (2004). Slednja ji je prinesla nagrado danske filmske akademije za najboljšo stransko igralko, za najboljšo igralko leta pa je bila izbrana po zaslugi glavne vloge v komični drami Pernille Fischer Christensen, A Soap (2006). Zanjo zelo uspešno je bilo leto 2008, saj se lahko pohvali z odličnimi vlogami v filmih Dancers, Little Soldier in Troubled Water.


Ulrich Thomsen (Claus) je sodeloval z nekaterimi najbolj priznanimi evropskimi režiserji in velja za enega najbolje mednarodno uveljavljenih danskih igralcev. Že njegova prva mednarodna vloga v kriminalni drami Thomasa Vinterberga, The Celebration (1998), mu je prinesla prvo nominacijo za evropsko filmsko nagrado. Leta 2005 so na filmskem festivalu Sundance odlično ocenili dve njegovi vlogi, in sicer v filmih Allegro in Adam's Apples. Dokazoval se je v številnih evropskih filmih, med drugim v The Biggest Heroes (1996), The Inheritance (2003) in Brothers (2004). Z vlogo v slednjem se je še drugič potegoval za evropsko filmsko nagrado, prejel pa je prestižno nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu San Sebastian. Videli smo ga lahko v več mednarodnih uspešnicah, kot so Bond: The World Is Not Enough Michaela Apteda (1999), The Weight of Water Kathryn Bigelow (2000), Max Menna Meyjesa (2002), Killing Me Softly Kaigea Chena (2002), Kingdom of Heaven Ridleyja Scotta (2005) in The International Toma Tykwerja (2009).


Filmska ekipa


Susanne Bier (režija)
Trenutno je med najpomembnejšimi danskimi režiserji. Njeni mojstrovini, drama After the Wedding, ki je bila leta 2007 nominirana za oskarja za najboljši tujejezični film, in drama Things We Lost in the Fire, v kateri sta zaigrala Halle Berry in Benicio Del Toro, sta postali izjemni uspešnici.

Režiserkin prvi celovečerec, švedsko-danska koprodukcija Freud Leaving Home (1990), je naletela na pohvale kritikov po vsem svetu, podobno pa je bil sprejet tudi njen naslednji film, Family Matters, ki se je pričel predvajati leta 1993. Dve leti pozneje so jo nagradili kritiki v Montrealu za švedsko produkcijo Like It Never was Before, svojo izjemno nadarjenost pa je dokončno potrdila z danskim celovečercem The One and Only (1999). Leta 2000 je ustvarila komično dramo Once in a Lifetime (2000). Romantična drama Open Hearts (2002) se je premierno zavrtela na mednarodnih filmskih festivalih San Sebastian, Sundance in Toronto. Vojaški drami Brothers so namenili nagrado občinstva na filmskem festivalu Sundance ter nagrado za najboljšo igro na filmskem festivalu San Sebastian.


Anders Thomas Jensen (scenarij)
Večkrat nagrajeni scenarist in režiser je dvojno vlogo prevzel pri štirih kratkih filmih, za katere je vselej prejel nominacije za oskarja. Za kratka filma Election Night (1998) in The New Tenants (2009) je prestižni kipec tudi prejel. V zadnjem desetletju je napisal scenarije za številne priljubljene celovečerce. Zelo uspešno je bilo tudi njegovo sodelovanje z režiserko Susanne Bier, in sicer pri projektih Open Hearts (2002), Brothers (2004) in After the Wedding (2006). Z odmevnima celovečercema Flickering Lights (2000) in Adam's Apples (2005) se je dokazal tudi kot odličen režiser.
ČU DO VI TO, BOLJŠI SVET in ZLATI OREL n...
Boljši svet kmalu v kinu
V KINU: junij 2024
 Lansko poletje / L'été dernier  Lansko poletje
(L'été dernier)
20. 06. 2024


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

POVEZAVEO NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT