Tiger in sneg / The Tiger and The Snow - KINO - Cinemania group d.o.o., filmi, novice, kino, igralci, nagradna igra, box office
PRVA STRAN NOVICE KINO DVD BOX OFFICE PRESS NAGRADNA IGRA POVEZAVE O NAS KONTAKT
     V KINU      |      PRIHAJA V KINO      |      OZADJA      |      ARHIV
PRIDRUŽI SE NAM NA   ponedeljek, 20 avgust 2018
Tiger in sneg (2005)
(The Tiger and The Snow) URADNA STRANURADNA STRAN IMDBIMDB
 Tiger in sneg - The Tiger and The Snow
komedija / romantični / vojni   |  114 min
DRŽAVA: Italija
REŽIJA: Roberto Benigni
SCENARIJ: Roberto Benigni , Vincenzo Cerami
IGRALCI: Emilia Fox, Jean Reno, Nicoletta Braschi, Roberto Benigni, Tom Waits, ...
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Fabio Cianchetti
PRODUCENT: Nicoletta Braschi
IZVRŠNI PRODUCENT: Elda Ferri
Attilio je pesnik in učitelj poezije na Univerzi za tujce v Rimu. Piše se leto 2003; vojna v Iraku se še ni začela, toda zdi se neizogibna. Attilio živi v povsem svojem svetu, v katerega lahko prodrejo zgolj veličastni glasovi njemu najljubših pesnikov. Pred kratkim je izdal svojo najnovejšo pesniško zbirko z naslovom Tiger in sneg, ki so jo odlično sprejeli tako kritiki kot bralci.

Dogodki po svetu se ga ne dotaknejo; ponoči sanja o ženski, s katero se želi poročiti. Njeno ime je Vittoria, ki pa mu v resničnem svetu takšne naklonjenosti ne vrača. Vedri mož jo vseskozi draži in ji izkazuje neizmerno ljubezen. Attilio ji sledi, jo čaka, ji obljublja večno srečo. Zanjo bi storil vse. Toda bolj ko pritiska nanjo, bolj jo odriva. Tudi ona živi v svetu literature: piše biografijo največjega iraškega pesnika, ki se po večletnem življenju v Parizu pripravlja na povratek v domači Bagdad. Če izbruhne vojna, želi biti s svojimi najbližjimi.

Attilio je zaradi svoje brezbrižnosti in vihravosti vseskozi v škripcih, čemur njegov odvetnik posveča večino svojega časa. Dneve in noči ga po telefonu prepričuje, naj se že vendar spametuje.

Nekega dne Attilio prejme klic iraškega pesnika, ki je sedaj že v Bagdadu. Vittoria, ki ga je v domovino spremila, da bi končala biografijo, je utrpela težko poškodbo glave v enem izmed prvih bombnih napadov.

Attilio s pomočjo delegacije rdečega križa v Irak prispe še isti dan in odločnost ga pripelje do pesnika, ki ga usmeri v bolnišnico. Žensko svojih sanj najde nezavestno v temačnem kotu, brez kakršnih koli zdravil ali oskrbe. Vittoria ima možnost preživetja samo z zdravilom, ki bi sprostil pritisk možganskega edema. Toda takega zdravila ni na voljo. Attilio po mestu najde le zapuščene lekarne in ruševine. Toda upanje, umre zadnje. Če zdravila ni, ga je treba pripraviti. Izsledi ostarelega kemika, ki mu pravijo alkimist. Pri njem dobi domači recept za odrešilno zdravilo.

Podirajoče se stavbe, bombne eksplozije, blokade cest, minska polja, plenjenje, vse strahote vojne - Attilio premaga vse in reši Vittoriino življenje. V bolnišnici ji najde udoben kotiček in ji zagotovi vso potrebno oskrbo.

Med vsemi temi dogodki pa odvetnik vseskozi klicari Attilia v prepričanju, da le-ta živi mirno in srečno življenje v Rimu. Ko Vittoria navsezadnje pride k zavesti, Attilia ni več ob njej. Ujamejo ga ameriške čete.

Vittoria se vrne v Italijo, Attilio, ki so ga spoznali za sovražnega vojaka, pa konča v zaporu. Toda tudi njemu se uspe vrniti v domovino, kjer se znova snide s svojo ljubeznijo. Vittoria niti sluti ne, da jo je rešil čudaški snubec. In Attilio bo poskrbel, da bo tako tudi ostalo.


IZJAVA REŽISERJA


Roberto Benigni:

Ta film je moje hrepenenje. V njegovem ozadju ni nobene zamisli; zgolj občutek ljubezni. Protagoniste žene ljubezen. Želel sem ustvariti film, ki je čist kot sneg, divji kot tiger.

To je zgodba o ljubezni moškega, ki je pripravljen umreti za svojo ljubljeno, in o ljubezni ženske, ki nikakor ne želi imeti ničesar s tako čudaškim moškim, ki se preživlja s pisanjem pesmi in vse dneve išče tisto samo besedo, zaradi katere bo bilo njegovo srce in zaradi katere bo bilo srce vsakogar, ki bo to besedo slišal. Toda ne uspe mu, da bi bilo srce ženske, ki jo neizmerno ljubi. Sledi ji povsod, se pogovarja z njo, vsak dan bi si želel preživeti z njo, muči jo s svojimi izpovedmi. Izpovedmi o ljubezni in o volji do življenja. Volji do življenja, zaradi katere piše pesmi o vsem, kar vidi, samo zato, ker to obstaja. Celo ko bo mrtev, se bo vedno spominjal, kako je bilo, ko je še živel.

Attilio je moški, ki se v iskanju ženske, o kateri sanja vsako noč, znajde ujet v najbolj nesmiselnem in grozljivem konfliktu našega časa: vojni v Iraku, ki se je pričela marca 2003. Bije svojo osebno bitko sredi komičnega in tragičnega nesmisla. Minska polja, roparji, bombardiranje, blokade cest… vse to samo zato, da bi svoji ljubljeni izboril še nekaj ur življenja v prepričanju, da smrt ene osebe pomeni smrt celotnega sveta.

Toda Attilijeva ljubezen še zdaleč ni sladka. Je kot tiger, ki pobesnelo skoči na svoj plen. Ki premaga nekaj povsem neverjetnega, saj ne pozna strahu. Tisti namreč, ki se boji ljubezni, se boji življenja. In tisti, ki se boji življenja, je tako rekoč mrtev.

Pesnik želi prenesti svoje prepričanje, saj verjame, da vsak moški v sebi nosi ljubezen. To je namen poezije, vse umetnosti. Odkriti, razodeti notranjost.

Celotna zgodba je usmerjena v protagonista in njuna čustva. Nemogoče je prikazati nesmisel določenih dogodkov. Če bi poskušali to, bi jih prikazali kot nepomembne.

Resničnost smo nekoliko prilagodili, saj, kot pravi pesnik, "resnico je treba povedati z verjetnimi lažmi."

Upam, da bo ta zgodba presenetila, vznemirila, zabavala in ganila. Morda zahtevam preveč, a že eno od tega bo precej izredno za film.


IGRALSKA ZASEDBA


ROBERTO BENIGNI (igralec, scenarist in režiser)
Rodil se je v toskanskem mestu Arezzo. V začetku svoje igralske kariere je nastopil v številnih igrah na prostem s toskansko skupino Poeti improvvisatori. Leta 1972 se je z avantgardno gledališko skupino preselil v Rim.

Filmografija:
2005 - The Tiger and the Snow (La tigre e la neve), Roberto Benigni
2002 - Pinocchio, Roberto Benigni
1999 - Asterix e Obelix contro Cesare, Claude Zidi
1997 - Life is Beautiful (La vita e bella), Roberto Benigni
1994 - The Monster (Il mostro), Roberto Benigni
1993 - The son of the Pink Panther, Blake Edwards
1992 - Taxi - Los Angeles New York Paris Roma Helsinki, Jim Jarmusch
1991 - Johnny Stecchino, Roberto Benigni
1990 - La voce della luna, Federico Fellini
1988 - Il piccolo diavolo, Roberto Benigni
1986 - Down by law (Daunbailo), Jim Jarmusch
1986 - Coffee and cigarettes, Jim Jarmusch
1984 - Non ci resta che piangere, Roberto Benigni in Massimo Troisi
1983 - Tu mi turbi, Roberto Benigni
1983 - F.F.S.S. cioe... che mi hai portato a fare sopra Posillipo se non mi vuoi piu bene?, Renzo Arbore


NICOLETTA BRASCHI (igralka in producentka) (Vittoria)

Filmografija (igralka):
2005 - The Tiger and the Snow, Roberto Benigni
2003 - Mi piace lavorare - Mobbing, Francesca Comencini
2002 - Pinocchio, Roberto Benigni
1997 - Life is Beautiful, Roberto Benigni
1997 - Ovosodo, Paolo Virzi
1995 - Pasolini: un delitto italiano, Marco Tullio Giordana
1995 - Sostiene Pereira, Roberto Faenza
1994 - Il mostro, Roberto Benigni
1991 - Johnny Stecchino, Roberto Benigni


JEAN RENO (Fuad)

Filmografija:
2005 - The Tiger and the Snow, Roberto Benigni
2005 - The pink panther, Shawn Levy
2005 - L'empire des loups, Olivier Dahan
2005 - Hotel Rwanda, Terry George
2004 - L'enquete corse, Alain Berberian
2004 - Les rivieres pourpres 2, Olivier Dahan
2003 - Tais -toi, Francis Veber
2002 - Decalage horaire, Dani?le Thompson
2002 - Rollerball, John Mc Tiernan
2001 - Wasabi, Gérard Krawczyk
2001 - Les visiteurs en Amerique, Jean-Marie Poiré
2000 - Les rivieres pourpres, Mathieu Kassovitz
1997 - Ronin, John Frankenheimer
1997 - Godzilla, Roland Emmerich
1996 - Un amour de sorciere, René Manzor
1996 - Les visiteurs, Jean-Marie Poiré
1996 - Pour l'amour de Roseanna, Paul Weiland
...


TOM WAITS (igralec in glasbenik)

Filmografija
(igralec & glasbenik):
2003 - Coffee and Cigarettes, Jim Jarmusch
1992 - Dracula, Francis Ford Coppola
1986 - Down by Law, Jim Jarmusch

(glasbenik):
2005 - Robots, Chris Wedge in Carlos Saldanha
2005 - Enron: The Smartest Guys in the Room, Alex Gibney
2004 - Shrek 2, Andrew Adamson, Kelly Asbury in Conrad Vernon
2000 - Pollock, Ed Harris
1999 - Fight Club, David Fincher
1995 - Smoke, Wayne Wang
1989 - In una notte di chiaro di luna, Lina Wertmüller
1982 - One From The Hear, Francis Ford Coppola

(igralec):
1993 - Short Cuts, Robert Altman
1987 - Ironweed, Hector Babenco
1984 - The Cotton Club, Francis Ford Coppola
1983 - Rumble fish, Francis Ford Coppola

Nagrade:
Nagrada Founders za življenjsko delo (pri ASCAP - Ameriška družba skladateljev, avtorjev besedil in založnikov)
2000 - Grammy - najboljši album sodobne ljudske glasbe (Mule Variations)
1993 - Grammy - najboljši alternativni album (Bone Machine)
1986 - Club Tenco
1983 - Nominacija za oskarja za najboljšo izvirno pesem One From The Heart
Premiera Tiger in sneg
Bliža se 17. Liffe
V KINU: avgust 2018
 Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč / Don't Worry, He Won't Get Far on Foot  Ne skrbi, peš ne bo priše...
(Don't Worry, He Won't Get Far ...)
9.8.2018
 Mary Shelley / Mary Shelley  Mary Shelley
(Mary Shelley)
23.8.2018


PRVA STRAN

NOVICE
Mediji o nas
Arhiv


KINO
V kinu
Prihaja v kino
Arhiv


DVD
Na DVD-ju
Arhiv


BOX OFFICE
Distribucija - SLO
Top all time - SLO
Obisk - SLO


PRESS

NAGRADNA IGRA

POVEZAVE



O NAS

KONTAKT

Facebook Cinemania group
KONTAKT